Este matí ha tingut lloc l'inici oficial del curs 2019-2020 de la Domus Baebia, en el qual s'han presentat les dades de l'oferta formativa d'enguany sobre la cultura i diferents aspectes de la vida i la societat en l'època romana.
Al acte de presentació del curs, que s'ha desenvolupat a l'aula didàctica de la Domus Baebia, ha assistit la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació de la Generalitat Valenciana, Margarida Castellano; l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, el director del CEFIRE, Vicente Lorenzo; i el president de Ludere et Discere, Enrique Martínez i les professores de la Domus.
Per al regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, «hui és un dia molt especial per a tota la comunitat educativa i per a les persones que estimem la cultura clàssica perquè presentem el nou curs de la Domus Baebia, un projecte educatiu molt important per a Sagunt com a ciutat educadora». El regidor ha recordat quan al març hagueren de prendre la decisió de suspendre els Ludi Saguntini i que ara després d'estos mesos «podem donar peu a un dels pilars sòlids de la nostra societat com és l'educació i la cultura amb la presentació del curs de l'aula didàctica de cultura clàssica que des de fa 12 anys de treball ininterromput impulsa l'associació de professors i professores de llatí i grec Ludere et Discere i que s'ha convertit en un centre neuràlgic de la cultura clàssica al nostre país».
Tarazona ha agraït la confiança de la Conselleria d'Educació i de la direcció general d’Innovació Educativa en este projecte, així com a l'associació Ludere et Discere i al CEFIRE pel treball que fan en esta aula «i que junt amb esdeveniments com els Ludi Saguntini o el Festival de Teatre Grecollatí consoliden Sagunt com un marc de referència pioner de la didàctica de la cultura clàssica reconegut per experts i institucions tant estatals com europees».
Segons ha assegurat el professorat de la Domus, este serà un curs difícil que es planteja com un repte. Des de l'inici del curs el que s’ha considerat més important adaptar la Domus Baebia a la nova situació sanitària, amb un protocol de mesures de seguretat i higiene. Entre les mesures s’ha destacat la presa de temperatura, la retirada de les sabates, un paviment amb marques per a assegurar les distàncies de seguretat, la limitació d'aforament (fins ara es rebien a 50 alumnes, però enguany seran 30), els quals estaran sempre dividits en dos grups de 15. Les entrades i eixides estaran regulades i programades perquè entre ells no coincidisquen, i les mascaretes seran obligatòries.
Així mateix, pel que fa a l’oferta educativa, s'ha reduït dels 14 tallers que hi havia a 5 tallers: mosaic, ceràmica grega, escriptura, higiene i luthernes, que és un taller nou d'enguany. Estos tallers són els que permeten complir amb totes les mesures de seguretat i oferir garanties a tots els xiquets i xiquetes.
Per la seua banda, Margarida Castellano, directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, ha destacat la importància de la cultura clàssica en els temps actuals: «Porte uns dies plantejant-me què hagueren pensat els nostres clàssics d’esta situació que vivim actualment». La directora general ha posat de relleu dos reptes pendents malgrat dels avanços: «Molt a fer encara per tal d’aportar la qüestió de gènere als materials de què disposem actualment i molt a fer per digitalitzar i adequar estos materials als temps que venen. Per tant, dos reptes per endavant que resulten apassionants».
Castellano ha donat les gràcies a l’alcalde, Darío Moreno, pel suport al projecte d’Aula didàctica i també ha destacat el paper del regidor d’Educació, José Manuel Tarazona, per vetlar per l’adequació de la programació educativa i cultural a les necessitats de l’alumnat, de la ciutat i del país en general. L’agraïment ha sigut extensiu a la resta d’entitats que hi participen com són Ludere et Discere, el Cefire de Sagunt i l’equip de professores de l’Aula didàctica.
Per últim, l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha destacat la importància de la col·laboració entre administracions públiques per poder dur endavant projectes com este. «Agraïsc molt el paper que fa la Generalitat perquè este projecte isquera i continue eixint endavant». Per al primer edil, tot i que ara ens trobem en una situació excepcional, «crec que, per part dels diferents governs, particularment del botànic i de l'Ajuntament de Sagunt, hem insistit en que esta situació excepcional que estem vivint no podia suposar que es pararen determinades activitats».
Per a Moreno, part d’este esperit és el que ens ha dut a l'acte de hui, «continuar endavant per poder parlar d'un nou any d'activitats a la Domus Baebia. És cert que la covid19 i els seus primers mesos ens varen afectar moltíssim als ludi saguntini i en altres activitats, però una volta ha passat este primer shock i una volta som conscients que anem a tindre que conviure d'alguna forma en este virus, el que toca és no parar, no aturar-nos, continuar endavant, buscar la forma de continuar sent este referent, això que no es fa en cap altre lloc d'Espanya i pràcticament d'Europa».