La Fundació Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial i Memoria Obrera del Port de Sagunt ha participat el passat cap de setmana en la trobada del Projecte Culture Twinning: Twinning Tourism Promoting Cultural Heritage (CUT) en la ciutat eslava de Trnava. Esta trobada ha servit per a que la Fundació exposara els seus projectes i iniciatives en la promoció del turisme sobre patrimoni industrial, ja que l’objectiu del projecte és establir relacions entre els municipis socis durant dos anys i construir una forta xarxa de ciutats per a promoure el turisme cultural i sensibilitzar la ciutadania sobre la importància del patrimoni industrial.
El projecte CUT va començar oficialment com una trobada al novembre de 2018 a Vicenza (Itàlia) on es van acordar les línies d’implementació i activitats a realitzar entre les entitats sòcies. Finançat pel programa Europa amb els Ciutadans, el projecte està liderat pel municipi eslovè de Novo Mesto en col·laboració amb la Associació Europea per la Democràcia Real (ALDA) i hi participen els municipis de Herceg Novi (Montenegro), Torun (Holanda), Bihac (Bòsnia i Hercegovina), Langenhagen i Bühl (Alemanya) i l’anfitriona d’esta edició, Trnava. El municipi català de Vilafranca del Penedés i Sagunt són els representants espanyols a esta trobada.
La Fundació ja va participar en l’anterior trobada de la xarxa a Montenegro en l’abril de 2019 i de nou ha sigut convidada per ALDA a l’última. La doctora Maria Hebenstreit, representant del Centre d’Estudis Camp de Morvedre, ha sigut la veu de la Fundació en esta trobada i ha aprofitat per reunir-se amb responsables de l’Associació Ciernediery, una ONG que es dedica junt amb autoritats locals, estatals i la facultat d’Arquitectura de Bratislava a fer un mapa interactiu de les ciutats amb patrimoni industrial per tal de promoure’l, conscienciar la ciutadania i buscar solucions sostenibles de turisme industrial. Segons fonts de la Fundació, la trobada ha servit també per a trobar vies a futures opcions d’intercanvi i col·laboració entre la Fundació i la resta de socis i entitats implicades en el projecte, com ara establir contactes amb els representants de la ciutat de Novo Mesto de cara a futurs projectes vinculats amb el patrimoni industrial gràcies a la similitud d’ambdues ciutats.
A més, els assistents a la trobada conegueren de primera mà el patrimoni històric i cultural de la ciutat eslovaca i els seus voltants i visitaren una antiga fàbrica de sucre i de rajoles convertida ara en una planta de vi de mel. Eslovàquia té una llarga tradició minera i xicotets centres siderúrgics i es troba en estos moments en un procés de reconversió important, una tasca clau que tenen les autoritats és convéncer la gent de la necessitat de valorar i identificar-se amb el seu llegat industrial i, alhora, oferir un potencial producte turístic interessant.