El Casal Jove del Port de Sagunt ha acollit este matí la jornada ‘Dona en Ciència’ que impulsa l'Ajuntament de Sagunt a través de la regidoria d'Indústria, Universitat, Ciència i Innovació i que és una iniciativa que pretén donar visibilitat al paper de la dona en la ciència.
La jornada ha comptat amb la participació de científiques del municipi com Isabel Cordero (professora titular de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València), Paloma Lizondo (doctora en Química) i Nuria Paricio (catedràtica de la Facultat de Biologia de la Universitat de València). Les tres científiques, a través de la seua pròpia experiència personal, han posat en valor l'anomenada formació STEM (Science, Technology, Engineering i Mathematics). Tres magnífics exemples de professionals amb els quals contrarestar la històrica absència de referents femenins i servir d'inspiració per a encoratjar la seua vocació investigadora.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha posat l'accent que «darrere de cadascun dels avanços, també, òbviament, dels que estan per vindre, està la ciència», i ha assenyalat: «Però eixa ciència no es fa sola, eixa ciència necessita de persones que dediquen temps per a investigar i poder realment avançar a tots els nivells».
L'alcalde també ha recordat que «només hi ha un 16% de dones en l'àmbit STEM, però en una societat en la qual més del 50% de les persones són dones, alguna cosa no està funcionant». Així mateix, ha afegit: «Quan preguntem a adolescents, només el 7% dels adolescents hòmens mostra interés per carreres científiques. Quan preguntem a dones, menys de l'1%».
El regidor d'Universitat, Ciència i Innovació, Toni Iborra ha ressaltat la importància d'esta jornada «perquè servisca per a continuar construint un futur en el qual les dones en ciència siguen reconegudes, recolzades i celebrades». I l'ha descrita com «una jornada lúdica de diversió, de divulgació i també de conscienciació».
Tradicionalment a Espanya, segons diversos estudis, la dona ha tingut una menor presència en els àmbits STEM i s'ha trobat amb més barreres que la població masculina per a accedir a la investigació científica.
L'esdeveniment, a més, ha comptat amb la presència de Lucía Almagro, llicenciada en biotecnologia i reconeguda divulgadora científica. Lucía Almagro ha desenvolupat la seua carrera professional principalment en el camp de la investigació en l'Institut d'Investigació, Desenvolupament i Innovació en Biotecnologia Sanitària d'Elx, dins del laboratori d'estratègies antivirals de peixos, i ha publicat diversos estudis científics.
Estudiants de batxillerat dels diferents centres formatius del municipi han acudit a la jornada i l'associació Sapiència i l'empresa General Drones han participat amb activitats en esta jornada dedicada a la ciència on, a més, es pretén despertar la curiositat científica de la població més jove, especialment de les dones que tradicionalment han sentit menys atracció acadèmica per estes carreres.