El Mercat de Nadal estimula el consum de productes locals a la plaça Cronista Chabret
Este tradicional mercat ja està obert al públic i estarà així fins al dimarts 24 de desembre
La Junta de Govern local ha aprovat este matí els plecs de condicions per traure a licitació el contracte d’obres de restauració del conjunt defensiu del Grau Vell. L'objecte del contracte és el de restaurar i posar en valor el conjunt defensiu del Grau Vell, en concret, l'execució de les obres compreses en el fortí, els magatzems nord i els patis, a més d'incloure els treballs vinculats a la seguretat i salut i els corresponents a la gestió de residus, per la qual cosa també s'ha aprovat el plec de condicions del contracte de servicis per a la direcció facultativa i coordinació de seguretat i salut.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha destacat que hui “és un dia important perquè hem fet un pas més per a la recuperació i posada en valor d'un dels nostres espais patrimonials més rellevants complint amb un dels nostres compromisos”. El primer edil ha assenyalat que el projecte consta de diverses fases, “en la primera fase, que iniciarà les obres en un període de 2 o 3 mesos, es rehabilitaran els espais més degradats, com el fortí d'època moderna i els magatzems. Al final, el que pretenem és crear un espai de rehabilitació del Saguntum mariner, de la nostra vocació portuària i marinera que ha estat en l'origen de l'opulència antiga de Sagunt i que avui dia és una de les claus més importants del nostre desenvolupament”.
El regidor de Patrimoni Històric, Pablo Abelleira, ha assegurat també que este és “un pas importantíssim per a la recuperació d'un dels barris més degradats i potser més oblidats del nostre municipi. El procés ha sigut més complicat que en la majoria d'intervencions que duem a terme, no solament per la naturalesa demanial de la propietat, la qual pertanyia a Costes, sinó també sobretot al fet que no se sabia al principi de qui era l'immoble”. Per este motiu, el regidor es congratula “perquè al final es van aconseguint tots els objectius que teníem plantejats”.
Per este motiu, s'ha autoritzat una despesa de 994.574,25 € IVA inclòs per a dur a terme estes obres de restauració en un termini de huit mesos. En concret, els fons FEDER subvencionaran amb 410.981 euros este projecte, la Diputació de València amb 160.000 euros, l'ajuntament de Sagunt aporta 300.000 euros i la resta gràcies un conveni que es va signar amb Red Eléctrica Española, segons dades aportades per l'alcalde.
Esta és una actuació cofinançada per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i pel Pla de Servicis i Obres Municipals (SOM) per al bienni 2018-2019 de la Diputació Provincial de València, entre d’altres.
Els fons FEDER tenen com a objectiu enfortir la cohesió socioeconòmica dins de la Unió Europea corregint els desequilibris entre les seues regions. Presten especial atenció a les característiques específiques de cada regió i les seues accions han sigut dissenyades per a reduir els problemes socioeconòmics i mediambientals en les àrees urbanes centrant-se especialment en el desenvolupament urbà sostenible. Així mateix, les zones ultraperifèriques també es beneficien de l'ajuda específica dels FEDER per a solucionar els possibles inconvenients deguts a la seua llunyania.
El projecte de recuperació i restauració del Grau Vell inclou diferents fases. En la primera es rehabilitarà la torre medieval i la zona del magatzem. Els plans de rehabilitació inclouen el fortí defensiu (torre, pati d'armes, magatzems i espais annexos), que actualment es troba en deficient estat de conservació. Segons ha assegurat l'alcalde, la segona fase correspondria “a la rehabilitació de la zona arqueològica vinculada a l'antic port iber-romà i després la recuperació de la pròpia zona del poblat”.
Quico Fernández ha afirmat que, per a arribar a este punt, “hem hagut de superar molts obstacles, el principal la concessió per part de Costes de l'ús de l'espai, que nosaltres volem ampliar a pràcticament tota la zona compresa entre el poblat i el port actual. Farem del Grau Vell que és un espai abandonat i marginat de la ciutat, una de les nostres fites més importants per a la recuperació del patrimoni”. A més, Fernández ha destacat que, en el futur, “serà una de les zones més valuoses de la nostra ciutat per la seua singularitat en tot el conjunt d'Europa, molt poques ciutats disposen d'elements patrimonials tan antics amb quasi 2.500 anys i amb instal·lacions portuàries modernes però també antigues i tan excepcionals”.
La recuperació d'este BIC (Bé d'Interés Cultural) es preveu com el revulsiu per a continuar la tasca de millora del conjunt i de cadascun dels seus espais de valor patrimonial històric i natural, iniciativa que s'està promovent des de l'Ajuntament de Sagunt a causa del benefici potencial que això suposa per a la ciutat.
Este tradicional mercat ja està obert al públic i estarà així fins al dimarts 24 de desembre
L'alcalde de Sagunt ha fet entrega d'una placa commemorativa a cadascuna de les persones jubilades
La X Sant Silvestre Ciutat de Sagunt se celebrarà el divendres 27 de desembre a les 19.30 hores i la XXVI San Silvestre Porteña el dilluns 30 a les 19 hores