La marjal d’Almardà-Almenara entra en la llista del Conveni de Ramsar

La Casa Penya celebra la incorporació de la marjal a este projecte internacional de conservació i presenta la seua nova programació
 

La Casa Penya ha presentat les novetats de la seua programació d'activitats per a esta primavera dins dels convenis entre l'Ajuntament de Sagunt i Acció Ecologista-Agró. A més de la programació, el regidor de Medi Ambient, Enric Ariño, i la representant d’Acció Ecologista-Agró, Sara Aunés, han destacat la inclusió de la marjal d’Almardà-Almenara en la llista del Conveni de Ramsar.

Ramsar és el més antic dels acords intergovernamentals moderns sobre el medi ambient. La missió d'esta convenció és la conservació i l'ús racional dels aiguamolls mitjançant accions locals i nacionals i gràcies a la cooperació internacional, com a contribució a l'assoliment d'un desenvolupament sostenible a tot el món.

“Açò revaloritza el marjal d'Almenara, perquè si no tenim una altra figura de protecció i ho inclouen, és perquè qui gestionen esta institució interpreten que eixa zona té un gran interès des del punt de vista mediambiental i sobretot ornitològic”, ha declarat Ariño. 

Respecte a la programació, Sara Aunés ha explicat que este trimestre de primavera la Colla Verda realitzarà activitats mensuals de restauració i plantació de lliris en la marjal del Moros, que va patir un incendi el passat hivern. A més, es realitzarà un cens d'aus “per a donar a conéixer a la gent tota la fauna i tindre un registre de la riquesa ornitològica que té la marjal dels Moros”, ha dit Sara Aunés.

 

D'altra banda, Aunés ha donat a conéixer la nova pàgina web de la Casa Penya (www.lacasapenya.com), on s'oferix tota la informació sobre la zona humida. “No només s'ofereix la informació de la Casa Penya com a element patrimonial, sinó també sobre qué són les zones humides en general, la seua importància, espècies a destacar, la marjal d'Almenara per a contextualitzar i també la finca de Penya i els seus valors”, explica Aunés. 

La pàgina web és fixa i inclou un calendari amb les activitats del centre i tota la informació arreplegada per a fer l'exposició del mateix. També explica com visitar la marjal d’Almardà-Almenara, l'evolució del paisatge, els usos de la marjal i el patrimoni natural. Aunés ha destacat que és una ferramenta útil tant per al públic general com per a finalitats didàctiques.

Aunés també ha recordat que la Casa Penya ha ampliat les possibilitats de visita amb els programes ‘Visita’, ‘Viu’ i ‘Descobreix’. El programa ‘Visita’ oferix un dia a la setmana per a rebre visites de centres educatius i dos dies de visita a la setmana per al públic general. El ‘Descobreix’ obre l'espai tots els diumenges d'11 h a 13.30 h amb visites guiades. I el ‘Viu’ inclou accions específiques amb activitats infantils (com contacontes i una ruta teatralizada) i una jornada sobre l'agricultura ecològica i la marjal.