Ahir es va presentar la sèrie documental 'La Guerra Civil a Sagunt'
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
Han organitzat una exposició fotogràfica itinerant en diverses zones del municipi i una jornada de portes obertes en la Central de la Policia Local i en les mateixes platges
El departament de Platges de la Policia Local de Sagunt celebra el seu vinté aniversari i per a això ha organitzat diverses activitats amb la finalitat de donar a conéixer l'evolució de la secció durant estes vint temporades de prestació de servici. D'eixa manera, la regidora delegada de Policia Local, Natalia Antonino; el comissari principal, Rafael de Manuel, i el coordinador de la secció de Platges de la Policia Local, Antonio Pacheco han presentat este matí les accions que es duran a terme per a celebrar esta important data.
Entre els actes que han organitzat per a esta celebració es troben una exposició fotogràfica itinerant, que estarà situada en diverses zones del municipi, tant a la Casa de Cultura, com el Centre Cívic, el Centre Cultural Mario Monreal, etc. En la presentació d'esta mostra es realitzarà un col·loqui en la qual participaran moltes de les persones que han fet possible que el servei haja continuat evolucionant des de la seua creació com a professionals del sector de la seguretat, periodistes, fotògrafs i responsables polítics, entre altres.
La regidora de Policia Local, Natalia Antonino ha manifestat: «Vull agrair a tots els professionals que han passat per la Policia Local de Platges, als diferents regidors i regidores que m'han precedit, per tot el treball que s'ha fet a millorar este servici, ja que gràcies a totes estes persones hui commemorem el 20 aniversari de la Policia Local de Platges de Sagunt».
Així mateix, també han organitzat una jornada de portes obertes en la Central de la Policia Local i en les mateixes platges, tant en el Port de Sagunt com en Almardà, en la qual les i els més xicotets podran fotografiar-se i gaudir d'una jornada en la qual se'ls mostrarà divers material de la Policia de Platges, com: vehicles tot terreny, quads, l'embarcació policial, vestuari i uniformes, material, photocall, etc. Amb esta acció es pretén que la ciutadania es familiaritze amb el personal i el material de platges, al ser este un servei de proximitat.
En este sentit, Antonino ha remarcat que este és un servici «molt felicitat any rere any, i a més és un servici voluntari. És un servici amable, però tampoc vull deixar de reconéixer que és molt dur, perquè poden estar 10 hores a les platges vigilant amb el sol i amb certes inclemències meteorològiques». Al que ha afegit que «portem 20 anys donant seguretat a les nostres platges, fent un municipi turístic segur i aproximant-nos a la ciutadania que freqüenten les nostres platges».
Al llarg d'estes vint temporades la secció ha anat millorant en mitjans tècnics i materials amb nous quads, embarcacions, vehicles tot terreny, uniformitat i material de seguretat. També, en recursos personals, ja que actualment presten servici huit agents, dos oficials i un inspector. A més, es realitzen accions formatives entre les quals destaquen socorrisme ‘Bandera blava’, ‘Salvament en Aigües Obertes per a FFCCS’, impartit per la Unitat Militar d'Emergència (UME) i ‘Platges sense fum’, entre altres. Així mateix, la formació és continuada i constant.
Cal destacar que han passat a formar part, en estos anys, d'organismes nacionals i internacionals com el Sistema Integral de Qualitat Turística (SICTED) l'any 2017, la qual cosa va desembocar a obtindre el reconeixement de Policia Turística i el Grup Internacional d'Activitats de Prevenció i Socorrisme (GIAPS), del qual formen part des de l'any 2019 com a membres de ple dret, sent la primera policia a formar part d'este organisme internacional i Sagunt el segon municipi.
En este sentit, és d'especial importància la integració i adaptació digital que s'ha dut a terme per part de la secció, utilitzant els diferents mitjans per a la millora de la informació de servei públic: a través de xarxes socials com Facebook i Twitter (des de la creació dels comptes l'any 2012, s'ha aconseguit fins a 3.254.723 persones), així com el codi QR, facilitant en temps real informació sobre l'estat de la mar, banderes, climatologia i diversa informació d'interés. La Policia Local de Sagunt és la primera i única Policia d'Espanya a facilitar este tipus d'informació.
També, van introduir de manera periòdica exercicis de coordinació i simulacres, per a la millora dels temps de reacció i minimització de danys; així com coordinant-se amb altres serveis de platges com a Salvament i Socorrisme, Protecció Civil, Assistència Tècnic Sanitària i el Dron de Salvament.
Tant el comissari principal, Rafael de Manuel com el coordinador de la secció de Platges de la Policia Local, Antonio Pacheco han explicat que «en definitiva, hem col·laborat en la mesura que siga possible, perquè hui dia les platges del nostre municipi siguen considerades com unes de les més segures d'Espanya, com així es va reconéixer per Bandera Blava l'any 2019. La nostra intenció és continuar millorant en la formació i especialització dels nostres agents per a garantir seguretat de banyistes».
Les funcions bàsiques que duu a terme la Policia de Platges es poden concretar en cinc grades apartats: seguretat dels banyistes, vigilància i control del trànsit, vigilàncies generals, seguretat ciutadana i ordenances municipals.
Com va començar la ‘Secció Integral de Policia de Platges’?
Pel que fa a la creació i evolució de la secció, cal destacar que la Policia Local de Sagunt ha estat sempre íntimament relacionada amb la platja, de fet, a mitjan anys 80 la policia s'encarregava de coordinar el servei de Salvament i Socorrisme.
A la fi dels 90, un grup de policies es va començar a formar i a especialitzar en vigilància i control del litoral, socorrisme aquàtic, busseig, patronatge d'embarcacions i altres disciplines relacionades amb la seguretat en platges. Una vegada conclosa eixa formació inicial, l'any 2003 es va dur a terme una experiència pilot en la qual es van assignar a les platges quatre policies i dos quads. En 2004, es va presentar el projecte titulat ‘Secció Integral de Policia de Platges’ i es va implantar el servici de manera definitiva. Es van assignar deu agents, que van prestar el seu servei inicial a peu, amb bicicleta, en quad o en embarcació, de manera indistinta, segons les necessitats.
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
La música de l'universal compositor nascut a Sagunt és la protagonista d'una sèrie d'esdeveniments que es prolongaran fins a maig de 2025
Les tres pròximes cites seran el dimarts 3 de desembre, a la plaça del Pi, el dimarts 10 de desembre a la plaça La Marina, i el dimarts 17 de desembre al Terraet de Baladre