La regidoria de Cultura presenta la VII edició de la Universitat de Tardor sobre noves maneres d'aproximar-se al patrimoni

Esta edició se centra a reflexionar sobre l'ús de les noves tecnologies en els processos de conservació, posada en valor i difusió del patrimoni

La VII edició de la Universitat de Tardor de Sagunt es desenvoluparà en el Centre Cultural Mario Monreal durant els dies 16 i 17 de novembre, de 10 a 18.30 hores. Es tracta d'un projecte que té per objectiu crear un espai de reflexió i d'iniciativa entorn del fet patrimonial que envolta i definix a la societat saguntina i definir possibles línies de treball i projecció futura. Este programa organitzat per la Universitat de València i l'Ajuntament de Sagunt compta amb la col·laboració de la Diputació de València i de Caixa Popular.

'Noves maneres d'aproximar-se al patrimoni: Tecnologia, Patrimoni i Difusió' són unes jornades gratuïtes i d'accés obert que pretenen reflexionar sobre l'ús de les noves tecnologies en els processos de conservació, posada en valor i difusió del patrimoni. En les últimes dècades els avanços tecnològics han posat a la disposició dels creadors culturals i institucions una enorme varietat de recursos que permeten acostar-se al patrimoni d'una forma completament diferent.

La digitalització i impressió en 3D, el videomaping, els pòdcasts, la realitat virtual immersiva, la realitat augmentada, la intel·ligència artificial, les xarxes socials, els videojocs, etcètera són algunes de les tècniques emprades per a generar llenguatges i sensacions completament nous a l'hora de conéixer, valorar i gaudir del patrimoni són algunes de les temàtiques que s'abordaran en la present edició de la Universitat de Tardor de Sagunt.

Esta edició de la Universitat de Tardor comptarà amb deu ponències i una experiència immersiva. La inscripció per a participar en el programa és necessària i gratuïta i es pot fer a través d'Internet: https://go.uv.es/rflmh6x.

En la presentació d'esta nova edició de la Universitat de Tardor, que s'ha desenvolupat a la Via del Pòrtic, han participat la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt, Ana María Quesada; i la vicerectora de Cultura i Societat i professora d'Història de l'Art a la Universitat de València, Esther Alba. També han assistit els professors de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, María Dolores Pitarch Garrido i Miquel Requena Jiménez.

Ana María Quesada ha manifestat que «és un orgull per a Sagunt, sempre, tindre estes jornades». A més, ha agraït a la Universitat de València pel gir que li ha donat a les jornades, ja que el que es busca «és que participe el màxim de persones possibles, de totes les edats. Són pràctiques que s'apliquen a qualsevol patrimoni, siga al patrimoni cultural o històric, o bé al patrimoni industrial. A més, també parlarem del patrimoni natural i de l'aigua», ha assenyalat.

Des del punt de vista acadèmic, Esther Alba ha assegurat que «hi ha molt a aportar des de l'àmbit universitari, i això s'ha anat demostrant al llarg de les set edicions, on cada any hem tractat un tema diversificat». Així mateix, ha afegit: «Sagunt és un bastió importantíssim en l'àmbit de les humanitats, de la cultura i del patrimoni cultural. És un capital simbòlic excepcional».

Al fil del patrimoni de Sagunt, Quesada ha aprofitat per a recordar l'aspiració del municipi a ser declarat com a Patrimoni de la Humanitat: «L'anhel que Sagunt siga Patrimoni de la Humanitat continua viu». I ha assegurat que «no cessarem en eixa obstinació». Sobre este tema també s'ha manifestat Esther Alba: «Estes jornades que presentem hui és una iniciativa que s'ha mantingut al llarg del temps, que ha anat sempre de la mà del treball que ajuntament i universitat hem fet per anar traçant a poc a poc un camí que porte a aconseguir que, en algun moment, puguem presentar un expedient de candidatura per a obtindre, en el cas de Sagunt, eixe anhelat segell de Patrimoni de la Humanitat».

Sobre les diferents ponències que s'impartiran, Ana María Quesada ha volgut destacar dos d'elles. La primera, el dijous 16 de novembre a les 16.30 hores, titulada 'Aplicacions de Realitat Virtual i Realitat Augmentada per a l'àmbit del patrimoni cultural'. La segona, l'anomenada 'Obrint finestres al passat. Tecnologia aplicada al patrimoni cultural', s'impartirà el divendres 17 de novembre a les 16.30 hores.