L'Ajuntament de Sagunt ha presentat este matí el servici de dron contractat per la regidoria de Platges per a la vigilància i el control dels 13 quilòmetres de litoral amb els quals compta el terme municipal de Sagunt. Este dispositiu de seguretat està en funcionament des del passat 15 de juny i la vigència del contracte signat amb General Drones, que és l'empresa saguntina pionera en la fabricació i implementació de drons per als equips de salvament en platja, acabarà el 15 de setembre.
L'acte de presentació del servici de dron per a la costa saguntina ha tingut lloc en el saló de plens del Consistori amb la participació del regidor de Platges, Roberto Rovira, i la presència del CEO de la citada empresa, Adrián Plazas.
El regidor de Platges ha recordat: «Sagunt va ser pioner des de l'any 2017 en la innovació respecte a la seguretat a les platges amb el servici de les nostres platges de vigilància i salvament complementant el servici habitual amb este dron». I ha afegit: «Sagunt, sempre ho diem i crec que és important posar-ho en valor, té un dels millors servicis de salvament i socorrisme, no sols de la Comunitat Valenciana, sinó de tota Espanya i sobretot amb esta aposta en innovació amb la qual millorem els temps de respostes davant situacions de perill en la mar». Així mateix, ha indicat que, quan el servici s'enfronta a un possible ofegament, amb la diferència entre la vida i la mort d'una persona és qüestió de segons.
El servici de dron disposa de dos vehicles aeris no tripulats, un dels quals situat en la posta de la platja del Port de Sagunt i l'altre situat en la posta de la platja d'Almardà perquè les platges del nord de la ciutat també disposen d'este servici de vigilància aèria. Els drons estan operatius tots els dies de la setmana en un horari des de les 10 a les 20 hores i al juliol i agost el servici s'amplia fins a les 21 hores.
El model de dron emprat per a estes tasques de control de la costa saguntina està dissenyat específicament per al seu ús en equips de salvament en el litoral, ja que és capaç de resistir les dures condicions meteorològiques pròpies de les platges i actuar davant qualsevol emergència. Cal esmentar que este dron desenvolupa labors de vigilància i comunicació per a millorar la prevenció d'accidents, però també executa tasques de cerca i localització, així com el rescat i l'assistència a víctimes llançant jupetins salvavides a les persones en risc en qüestió de segons.
El dron tarda 5 segons a enlairar-se i té 25 minuts d'autonomia, a més de poder aconseguir 85 quilòmetres per hora. Així mateix, compta amb un altaveu i 2 jupetins salvavides i està protegit contra l'aigua i l'arena.
En les estadístiques facilitades per General Drones expliquen que el dron en la temporada de 2023 va tindre un temps de vol de 57 hores i va recórrer 555 quilòmetres a la platja del Port de Sagunt, on es van realitzar 207 vols de vigilància preventiva i comprovació de l'estat de la mar, 37 intervencions d'emergència, 12 de les quals amb soltes de jupetí, 108 avisos per megafonia, 3 simulacres i demostracions i 12 entrenaments. A la platja d'Almardà, el dron va tindre un temps de vol de 46 hores i va recórrer 497 quilòmetres. A Almardà, van ser un total de 276 vols, en 222 van ser vols de vigilància preventiva i comprovació de l'estat de la mar; les intervencions d'emergència van ser 8; 14 avisos per megafonia; 2 simulacres i demostracions i 28 entrenaments.
El projecte Auxdron, el dron d'intel·ligència artificial per a salvament marítim desenvolupat per l'empresa valenciana General Drones i finançat per l'Institut Valencià de Competitivitat i innovació (Ivace+i) amb 112.457 euros, opta a la primera categoria dels Premis Regiostars, uns guardons que reconeixen aquelles iniciatives que contribuïxen a una Europa competitiva i intel·ligent. La cerimònia dels Premis Regiostars 2024, en la qual es donaran a conéixer els guanyadors de cada categoria, tindrà lloc el pròxim 9 d'octubre a Brussel·les, aprofitant que del 7 al 13 d'octubre se celebra la Setmana Europea de les Regions i Ciutats (#EURegionsWeek). En estos premis es poden presentar projectes que han rebut cofinançament de la UE amb càrrec al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons de Cohesió, el Fons Social Europeu o el Fons de Transició Justa, o bé que han rebut finançament de la UE en el marc de qualsevol capítol dels programes Interreg posteriors a l'1 de gener de 2014.