La segona edició del Festival de Teatre de Llum i Ombres ‘Il·luminar-te’ arriba a Sagunt

El festival començarà el pròxim dia 13 fins al 22 de gener en el Casal Jove


La delegació de Joventut de l'Ajuntament de Sagunt i Teatres de la Llum han organitzat la segona edició del Festival “Il·luminar-te. Teatre, Llum i Ombres”. El festival, únic a Espanya, es desenvoluparà al llarg de dos caps de setmana, des del dia 13 fins al pròxim 22 de gener. A més, s'ha organitzat una xicoteta campanya escolar que tindrà lloc en el Centre Cultural Mario Monreal, a Sagunt, i en el Casal Jove del Port de Sagunt, seu del Festival. Així mateix, el festival emmarca dues exposicions sobre llums i ombres.
 
Després del gran acolliment del Festival l'any passat, arriba la segona edició amb un ventall de propostes molt diferents que faran gaudir de les múltiples possibilitats del teatre d'ombres no solament a xiquets, sinó també a adults.
 
El regidor de Joventut, Guillermo Sampedro, assenyala que enguany “hem incorporat noves activitats, com la campanya escolar perquè els col·legis de Sagunt i Port acudisquen al festival, a més de programar un espectacle per a adults amb ludoteca”. Amb açò, des de la regidoria, asseguren que volen “créixer com a referent nacional i europeu, ja que som l'únic festival del teatre d'ombres que es fa a Espanya i dels pocs que es fan a nivell internacional”. Sampedro confia “que la resposta del públic siga positiva i queden encantats amb els vuit muntatges que s'han previst en l’Il·luminarte d'enguany”.
 
La programació de “Il·luminar-te” començarà este divendres 13 de gener a partir de les 18 hores amb La Isla de Miranda, un espectacle en castellà per a tots els públics organitzat per Teatres de la Llum i per la companyia AVoramar, una companyia amb actors amb discapacitat intel·lectual del Port de Sagunt guanyadora de diversos premis a nivell nacional. L'espectacle consistirà en una persona lectura de “La Tempestat” de William Shakespeare, que s'acabarà convertint en L'illa de Miranda.
 
Les activitats continuaran el dissabte 14 amb el Taller de Siluetes. El taller familiar, organitzat per Teatres de la Llum, donarà començament a les 12 hores. Les places per a aquesta activitat, en la qual es podran construir siluetes de teatre d'ombres, seran limitades.
 
El diumenge 15, a partir de les 12 hores, l'escenògraf Marc Raventós, que ve des de Tarragona, oferirà el taller “L’univers de les ombres: escenografies de llum”. En este taller familiar es treballarà amb elements i la llum per a crear així escenografies efímeres de llums i ombres. Les places seran limitades.
 
El divendres 20 de gener, a partir de les 18 hores, el Casal Jove acollirà l'espectacle “El xicotet Senyor Paul”, de la mà de Baychimo de Zamora. Es tracta d'una història basada en el llibre amb el mateix títol de l'autor Martin Baltscheit, en la qual el xicotet senyor Paul, un heroi del dia a dia, viu en un món ple de llibres, imatges que ens parlen de la seua vida, del seu dia a dia, dels seus records, de les seues pors i també dels seus desitjos.

Un moment de la representació de l'obra "El Flautista d'Hamelin" de la companyia Oliveira/Salcedo
 
El dissabte 21 de gener, a partir de les 12 hores, tindrà lloc l'espectacle “El Flautista d’Hamelin”. Seran Oliveira i Salcedo, de Barcelona i Veneçuela, els qui explicaran esta llegenda popular medieval alemanya que va ser documentada pels Germans Grimm. En ella s'explica la història d'un flautista que, amb la música de la seua flauta, allibera d'una plaga de rates a la ciutat d’Hamelin. Tot un espectacle de teatre d'ombres que simularà cinema en viu i en directe. Des de l'entorn escolar, s'ha programat xicoteta campanya escolar que comptarà amb una eixida al Festival perquè tots els alumnes puguen gaudir del teatre.
 
El mateix dissabte a la vesprada, a partir de les 18 hores, els espectadors podran gaudir de “El Príncep Granota” de la companyia Animamundi, que ve des de Catalunya i Suècia per a oferir un espectacle de llums representats amb ombres xineses. En ell s'explica el recorregut de l'aigua a través de dibuixos fets amb arena, descobrint a partir d’este punt la rica vida que hi ha dins d'un riu i els seus voltants, així com de la importància d'aprendre a valorar-nos i acceptar-nos tal com som.
 
La vesprada del dissabte finalitzarà amb una activitat per a adults que tindrà lloc a partir de les 21 hores. Es tracta de “Gost, La Mercè”, un espectacle-homenatge a la creadora que va revolucionar el teatre d'ombres dins de la cultura contemporània mundial, Mercè Gost. Es tracta d'un espectacle que combina música, text i llum; un conte taoísta, on les cançons, la música i l'ombra evoquen la mirada, l'ànima, l'entusiasme, la creativitat i les llums i ombres d’esta gran artista. Mentre observar l'espectacle, els adults podran gaudir d'una copa de cava, cortesia de Cava Jaume Va girar i Giró. A més, els xiquets tindran disponible un servei gratuït de guarderia mentre les seues mares i pares veuen l'espectacle.
 
Finalment, Mercè Framis arribarà des de Barcelona per a portar al Casal Jove “Xarop de Cargol”, una proposta intencionadament pedagògica que vol estimular el plaure d'escoltar, imaginar i crear amb valors com l'amistat, la generositat o la preocupació pels altres. Una història molt senzilla i fàcil de comprendre per a despertar el potencial afectiu i emocional del públic, a través de la seua identificació amb els personatges. L'espectacle donarà començament el diumenge 22 de gener a partir de les 12 hores.
 
 
Com a novetat en esta segona edició s'ha incorporat una campanya escolar dirigida a l'alumnat de primària perquè descobrisquen les diferents possibilitats comunicatives d'esta disciplina escènica. Mitjançant la representació de l'espectacle El Flautista d’Hamelín de la companyia Oliveira/Salcedo, el 18 en el Mario Monreal i el 19 en el Casal Jove a les 10 hores les dos, se'ls presentaran les característiques específiques d'esta tècnica mil·lenària, així com els elements que hi intervenen.
 
D'altra banda, a partir del pròxim dimecres 11  i fins al pròxim dia 29 el Centre Cultural Mario Monreal acollirà l'exposició “Llums i ombres. Un viatge pel teatre d’ombres”, en la qual es mostra part de la història del teatre mil·lenari d'ombres i la seua evolució a llenguatges teatrals més actuals, així com la seua relació amb el món de l'Art. La presentació d’estes obres tendrà lloc dijous 12 de gener a les 20 hores en el propi centre cultural.
 
A més, des de dijous que ve 12 de gener fins al 28, podrà visitar-se l'exposició “La Crònica Lacònica. Perseguidors d’ombres”. Es tracta d'una de les companyies de Teatre d'Ombres que més ha transformat este llenguatge mil·lenari en un llenguatge contemporani, a mig camí entre l'art i el teatre. El Casal Jove del Port de Sagunt acull este exposició de la mà d'una de les companyies més importants d'Europa i de major reconeixement en Festivals Internacionals.
 
L'accés a totes les activitats programes per al Festival és gratuït amb inscripció prèvia fins a completar la capacitat de la sala. Els interessats a assistir hauran de cridar al telèfon 96 268 34 39.