L'ONG La Tenda de Tot el Món i la regidoria de Cooperació de l'Ajuntament de Sagunt convoquen enguany a la ciutadania del Camp de Morvedre a celebrar el Dia Mundial del Comerç Just amb el lema #SomComerçJust, i tu?. La cita serà divendres que ve 13 de maig en l'avinguda 9 d'Octubre i en el Passatge Vicente Moliner en Port de Sagunt.
La jornada convida a la ciutadania a participar en aquest moviment internacional de lluita contra la desigualtat i per la justícia global, que va nàixer en els anys 50 i hui és una xarxa consolidada a tot el món. Compta amb més de 2.000 organitzacions productores repartides en 75 països d'Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i El Carib en les quals treballen més de 2 milions de persones, 500 distribuïdores i 4.000 tendes especialitzades, a més d'entitats de certificació i institucions internacionals reguladores.
En l'estat espanyol, en 2016 es compleixen 30 anys des de l'obertura de les dues primeres tendes a Còrdova i Sant Sebastià. Hui, 150 persones treballen de manera directa en les organitzacions membre de la Coordinadora Estatal de Comerç Just i més de 2.500 col·laboren com a voluntàries.
En la festa que se celebrarà el divendres 13 de maig, a partir de les 18 hores, està prevista la realització d'activitats infantils, contacontes, degustació de productes de Comerç Just, música, tallers de xapes, de ball, de màgia i de pintacares, fotografies creatives, i molt més. També hi haurà un espai amb stands perquè diferents associacions del municipi i de la província que comparteixen els valors que defensa la Tenda exposen les activitats que desenvolupen. L'activitat finalitzarà al voltant de les 21 hores amb la lectura del manifest reivindicatiu a favor del Comerç Just.
Tal com assenyala el regidor de Cooperació, Guillermo Sampedro,
“amb aquesta celebració pretenem fomentar els valors del comerç just i el consum responsable des de l'Ajuntament de Sagunt i aquesta fira forma part de la col·laboració entre el Consistori i La Tenda per a fomentar una sèrie d'accions i activitats durant tot l'any per a afavorir el coneixement de les causes de la pobresa en comunitats del Sud, l'acostament a les realitats de transformació que suposa el comerç just, així com la sensibilització sobre el comerç com una alternativa justa en el marc de l'economia solidària. Amb aquestes accions, volem convertir a Sagunt en un referent en el comerç just”.
En aquest sentit, cal recordar que l'Ajuntament de Sagunt ja ha incorporat clàusules de comerç just, ètiques i mediambientals en els seus contractes de compra pública, i que Sagunt va rebre l'any passat el premi “L'Ajuntament pel consum responsable” per la seua trajectòria. Aquest premi va ser atorgat per les associacions valencianes de comerç just de la Coordinadora Valenciana d'Organitzacions No Governamentals i de Desenvolupament (CVONGD) en la Fira de Nadal de Comerç Just.