La xarrada-debat “El TTIP y el CETA a debate: ¿Razones para la Resistencia?” serà el divendres 4 de novembre a les 19:00 hores, en la seu de l’associació La Tenda de Tot el Món, al passatge Vicente Moliner 4, de Port de Sagunt. Estarà a càrrec de l'experta Adoración Guamán, professora de Dret del Treball de la Universitat de València i Directora del Màster en Dret Electoral i Observació Electoral Internacional.
L'associació La Tenda de Tot el Món està adherida a la campanya contra el TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la Unió Europea i EUA) i altres tractats de lliure comerç, com el CETA i el TISA. A més, l'Ajuntament de Sagunt s'ha declarat, des d'octubre de l'any passat quan es va aprovar una moció sobre aquest tema, com a municipi oposat a l'aplicació del TTIP en entendre que ataca als serveis públics bàsics i la redistribució social, tal com recorda el regidor de Cooperació, Guillermo Sampedro. Per a l'edil, “el TTIP suposa la mercantilització de les nostres vides i la submissió, com a ciutadans i ciutadanes, als interessos de les grans corporacions, rebaixant els nostres drets socials i laborals”.
El tema entra de ple en l'actualitat amb la signatura aquest diumenge, després de set anys de negociacions a porta tancada, del Tractat Bilateral de Lliure Comerç (CETA per les seues sigles en anglès) entre la UE i Canadà. “Els acords de lliure comerç suposen prosperitat i desenvolupament”, així ha sigut com va ser presentat l'acord en la roda de premsa per Donald Tusk, president del Consell Europeu. No obstant açò, com a mostra l'informe de 2014 de la UNCTAD de Nacions Unides, a dia de hui no existeix cap estudi que evidencie el benefici dels tractats de lliure comerç per a la població mitjana, més aviat han suposat la desregularització de sectors públics, major desigualtat i pèrdua d'ocupació.
L'extens moviment de resistència i lluita contra ells generat a nivell mundial, a més d'evidenciar el secretisme amb el qual s'estan negociant, alerta sobre el perill i els riscos que suposa per als drets socials, laborals i regles mediambientals aconseguides, afavorint un sistema econòmic injust per a les persones i donant prevalença als interessos de les grans corporacions econòmiques sobre la ciutadania, i fins i tot amenaçant la sobirania dels Estats.
Aquesta activitat es desenvolupa en el marc del projecte de sensibilització “Sagunt pel Comerç Just” cofinançat per la regidoria de Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Sagunt.