La Universitat de València porta a Sagunt la Universitat de Tardor amb les jornades' El patrimoni cultural de Sagunt com a bateria de regeneració social i territorial'

L’objectiu és crear un espai de reflexió i d’iniciativa al voltant del fet patrimonial que envolta i definix la societat saguntina incorporant veus del teixit social i productiu en la seua diversitat d’agents i sectors

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat, presenta la sisena edició de la Universitat de Tardor de Sagunt amb la col·laboració l’Ajuntament de Sagunt, la Diputació de València i Caixa Popular.

L’objectiu és crear un espai de reflexió i d’iniciativa al voltant del fet patrimonial que envolta i definix la societat saguntina incorporant veus del teixit social i productiu en la seua diversitat d’agents i sectors. La reflexió gira al voltant de com conjugar el patrimoni cultural en les estratègies de progrés i de millora de les condicions de vida de la població.

El patrimoni cultural de Sagunt com a bateria de regeneració social i territorial són unes jornades gratuïtes i d’accés obert que compta amb la participació d'especialistes i de representants de la societat civil per anar avançant en línies de diàleg i d’acord que canalitzen el patrimoni cultural en un referent estructurador del desenvolupament local i social. Els temes que es proposen venen a afegir-se al seguit de debats que ve proposant el dinàmic conjunt d’entitats i organitzacions de tot tipus que, des de fa dècades, se preocupen per exercir i donar a conèixer la capacitat estratègica que el patrimoni cultural ens oferix per harmonitzar el futur de la població cap a millors quotes de desenvolupament humà i sostenible.

La inauguració de les jornades ha tingut lloc esta vesprada al Teatre de Begoña del Port de Sagunt, i ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, el president del Consell Assessor de Patrimoni de la Humanitat de l’Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández, la vicerectora de Cultura i Societat de la UV, Ester Alba, el coordinador de la jornada de la UV, Miguel Requena, i un representant de Caixa Popular.

Després de la inauguració, ha continuat la ponència Sagunt: trajectòria econòmica i resiliència territorial, a càrrec de Juan Miguel Albertos Puebla, catedràtic de Geografia Humana de la UV. Seguidament, ha tingut lloc la taula Dialògics: Capacitat patrimonial de la societat saguntina, moderada per la fotoperiodista Eva Máñez, i amb la participació de representants de la societat civil saguntina.

El divendres, 18 de novembre, les jornades continuaran amb la ponència La cultura de l’Esmorzar, patrimoni de la humanitat, o només dels valencians? del periodista de TVE, escriptor i crític gastronòmic Paco Alonso Araújo, seguit per un esmorzar opcional per bars i cafeteries recomanades pel ponent.

A les 11:30 h es reprendrà la jornada amb una ponència sobre La construcció d’una memòria cívica: la negociació obrera com a patrimoni, a càrrec de la professora d’Història Contemporània de la UV, Ana Mª Quilez Pardo. Posteriorment serà el torn de la taula Diàlegs amb el Patrimoni Cultural. El sector privat davant el fet patrimonial de Sagunt, moderada pel professor d’Història de l’Art de la UV, Ximo Revert Roldán, amb la participació de representants d’empreses implicades amb el patrimoni saguntí.

Finalment a les 13:30 h tindrà lloc la cloenda de les jornades amb la vicerectora de Cultura i Societat de la UV, Ester Alba Pagán, i el coordinador de la jornada de la UV, Ximo Revert.

La Universitat de València, fidel al seu compromís amb el territori i la societat local valenciana, impulsa esta acció acadèmica lligada a la formació, la investigació i la transferència del coneixement, que pretén consolidar-se a la ciutat de Sagunt i el Camp de Morvedre.