La Universitat Estacional de Sagunt debatrà esta setmana sobre gestió de patrimoni

Continua este dijous la programació d’esta iniciativa, impulsada per la Universitat de València, oberta i gratuïta, que enguany oferix la possibilitat de connexió en línia
Imagen 1
La Universitat Estacional de Sagunt té una nova cita dijous que ve, 12 de novembre a les 16 hores, en el Centre Cultural Mario Monreal. D'esta manera, es dona continuïtat a la intensa programació d’esta iniciativa promoguda per la Universitat de València (UV), a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, en el seu compromís amb el territori i la societat valenciana, que ja és present en totes les comarques, tant de l'interior com del litoral.

Les Universitats Estacionals són una acció acadèmica impulsada per la UV i organitzada amb els ajuntaments, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular, que té com a objectiu promoure la difusió del coneixement i el debat entorn d'un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, davall la coordinació d'un especialista en la matèria.

Per primera vegada enguany, les Universitats Estacionals s'han agrupat entorn de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’.

Cal destacar que la iniciativa de la Universitat Estacional de Sagunt que tindrà lloc esta setmana, s'inscriu en l'àrea de ‘Patrimoni Històric i Cultural’ davall el títol ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Claus de la gestió del patrimoni’.

La jornada, que comptarà amb la participació d'especialistes en patrimoni cultural de la UV i altres àmbits de la societat, s'emmarca dins del procés iniciat per l'Ajuntament de Sagunt per a optar a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i, en l'actual edició, se centra en les ferramentes de gestió cultural, la seua anàlisi i avaluació, prenent com a model exemples de bones pràctiques.

La inauguració tindrà lloc a les 16 hores, amb la intervenció de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla; la coordinadora d'esta Universitat Estacional, Ester Alba; el regidor de l'Ajuntament de Sagunt i president del Consell Assessor del Patrimoni de la Humanitat de l'Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández; i representants de la Diputació de València i Caixa Popular.

Tot seguit, se celebraran quatre conferències. La primera, patrocinada per l'Agència Valenciana Antifrau, impartida per professorat de la UV, en el marc del projecte ‘Activitats per al bon govern i la ciutadania en el territori valencià’. María Dolores Pitarch, del Departament de Geografia de la UV, parlarà sobre ‘Estratègies per a la posada en valor del patrimoni cultural d'un territori’. Adriá Besó, del Departament d'Història de l'Art de la UV, sobre ‘Estratègies de gestió per a la conservació del patrimoni cultural. El cas del patrimoni de la Universitat de València’. I Mar Gaitán, del Departament d'Història de l'Art de la UV, sobre ‘Anàlisi valorativa dels models de gestió de patrimoni en la UNESCO’.
Un debat, moderat per la coordinadora d'esta Universitat Estacional i professora del Departament d'Història de l'Art de la UV, Ester Alba Pagán, posarà fi a esta jornada.

Finalment, cal assenyalar que la jornada serà gratuïta i oberta al públic en general. Se celebrarà complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat de tindre un caràcter semipresencial, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle, s'ha convertit en una oportunitat, en oferir l'alternativa d'assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming, a través del següent enllaç. La UV facilitarà les inscripcions a través d'este lloc web i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència per als qui ho facen tant de manera presencial com en línia.