La Via Verda Ojos Negros es postula als premis europeus de Vies Verdes

El director gerent de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols ha visitat junt a l'alcalde i la delegada de Turisme el Centre d'Interpretació de la Via Verda al Port de Sagunt
Imagen 1Imagen 2

La Via Verda Ojos Negros, antic ferrocarril que unia Sierra Menera –en el límit entre les províncies de Terol i Guadalajara– amb el Port de Sagunt, es postula com una de les candidates per a aspirar a algun guardó del X Premi Europeu de Vies Verdes que convoca l'Associació Europea de Vies Verdes (EGWA, per les seues sigles en anglés).

Així ho han expressat el director gerent de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, José Carlos Domínguez, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i la regidora delegada de Turisme, Natalia Antonino, en la seua visita al Centre d'Interpretació de la Via Verda Ojos Negros junt al regidor delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, i el regidor delegat d'Activitats, Joventut i Infància, Guillermo Sampedro, que també han participat en la visita.

Esta senda ecoturística és un dels més llargs d'Espanya i constituix un important testimoniatge del passat industrial de Sagunt al seu pas pel municipi, perquè recorre el mateix traçat de la via de tren que unia les mines de Sierra Menera amb el port marítim i els Alts Forns per proveir de material a la indústria siderúrgica que es desenvolupava al Port de Sagunt. Ara, reconvertida en un actiu natural, perviu com a ruta cicloturística i senderista.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha posat en valor este bé i este centre d'interpretació de referència. «És importantíssim que com a ciutat continuem invertint en els nostres diferents recursos turístics, i ací tenim una joia que hem de continuar cuidant», ha indicat el primer edil. «Parlem de la via verda més llarga d'Espanya i això té un atractiu turístic i social innegable», ha puntualitzat.

Per part seua, el director gerent de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, José Carlos Domínguez, ha definit com a «preciós» el Centre d'Interpretació de la Via Verda Ojos Negros. «Representa molt bé els valors de les vies verdes en general i esta de Ojos Negros en particular, de la que tan orgullosos estem en la Comunitat Valenciana i Aragó», ha manifestat.

La delegada de Turisme, Natalia Antonino, que ha presentat a Domínguez els futurs projectes de l'àrea que dirigix pel que fa a la promoció de la via verda, ha anunciat que des del Departament de Turisme es continua «treballant per a donar difusió a esta via tan demandada, així com per a enriquir-la i reivindicar-la de totes les formes possibles».

«Per a nosaltres és una oportunitat de donar a conéixer el nostre Centre d'Interpretació de la Via Verda, un centre que reflectix la nostra memòria i el nostre patrimoni industrial, una senya d'identitat del que som en el nostre municipi hui dia», ha afegit la regidora.

La Fundació dels Ferrocarrils Espanyols exercix des de 1993 les funcions de coordinació, dinamització i promoció del Programa de Vies Verdes. El ferrocarril, el mitjà de transport més ecològic, proporciona noves fórmules d'oci a través dels traçats ferroviaris que queden fora de servici. En 1993 hi havia a Espanya més de 7.600 quilòmetres de línies en desús, un patrimoni de gran valor històric i cultural, i amb un enorme potencial per a desenvolupar iniciatives de reutilització amb finalitats ecoturístics. Estos antics traçats ferroviaris s'han anat rescatant de la desaparició total a través del Programa Vies Verdes coordinat per la Fundació, i ha sigut reconvertits en itineraris cicloturistes i senderistes.

Les vies verdes constituixen un instrument ideal per a promoure una cultura nova de l'oci i de l'esport a l'aire lliure, i de la mobilitat no motoritzada. Representen un clar suport a la cultura de la bicicleta en generalitzar el seu ús entre tots els ciutadans, exercint un important paper educatiu, especialment per als més joves. Són fàcils, segures i accessibles per a persones amb discapacitat.

Per al director gerent de la Fundació «a Espanya existixen més de 3.100 quilòmetres d'estes vies en tota la geografia espanyola, que tenen un important impacte per a la societat en recuperar infraestructures ferroviàries reconvertides per a la realització d'activitats saludables, afavorir una mobilitat sostenible i promoure l'economia dels territoris. Sens dubte les Vies Verdes de la Comunitat Valenciana són molt reconegudes dins del panorama nacional de vies verdes i es posicionen cada vegada més a nivell internacional». Domínguez ha mostrat el seu desig que alguna d'elles, entre les quals figura Ojos Negros puga optar a algun guardó del X Premi Europeu de Vies Verdes que convoca l'Associació Europea de Vies Verdes (EGWA), i que enguany se celebrarà a la ciutat de València el mes de setembre amb el suport de la Generalitat.