La Corporació Municipal sol·licita declarar el Dijous de Berenar com Bé Immaterial de Rellevància Local
La moció aprovada considera esta tradició “un element essencial del nostre patrimoni cultural de caràcter immaterial”
La Xarxa de Jueries d'Espanya oferix el projecte educatiu ‘Benjamín de Sefarad’ perquè l'alumnat aprenga a través dels viatges del poble jueu. Les delegacions de Turisme i d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt volen fer partícips d’este projecte els centres educatius de la ciutat, ja que l'àmbit educatiu és fonamental per a donar a conéixer als joves el nostre llegat cultural.
El projecte ‘Benjamín de Sefarad’ està destinat a l'alumnat de sisé de primària i primer de l'ESO. Es tracta d'una jornada formativa, dinàmica i participativa, que de manera gratuïta, pretén que els alumnes aprenguen i reflexionen per mitjà d'altres cultures. Esta edició (2020-2021), amb el nom ‘Benjamín Viajero’, està inspirada en la figura de Benjamín de Tudela, gran estudiós i viatger i un dels personatges històrics més importants de l’Espanya sefardí. També hi inclou un concurs de microrelats, la temàtica del qual enguany és la dels viatges del poble jueu. La convocatòria està oberta fins al 15 de maig de 2021.
La delegada de Turisme, Natalia Antonino, ha destacat el concurs de microrelats sobre la cultura jueva: «Es tracta d'un concurs que durem a terme en Turisme en col·laboració del departament d'Educació. Una activitat que partix de la Xarxa de Jueries d'Espanya». La regidora indica que Sagunt participa en esta xarxa per a donar a conéixer el producte turístic de la Jueria: «Cal tindre en compte que per a nosaltres la Jueria és un producte turístic diferenciat perquè la nostra Jueria és de les millors conservades de la Comunitat Valenciana i, per tant, eixa singularitat fa molt més enriquidora la visita a la nostra ciutat».
Per la seua banda, el delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, ha manifestat que gràcies al treball fet perquè Sagunt haja sigut reconeguda en la Xarxa de Jueries, «ara podem dinamitzar, com a Ciutat Educadora, propostes educatives del nostre llegat sefardita amb iniciativa de les delegacions de Turisme i d'Educació. De manera que l'alumnat puga conéixer el patrimoni i la història del Sefarad saguntí i de la resta de la península, gràcies al programa ‘Benjamín de Sefarad’, que permet propostes didàctiques amb tallers o intercanvis entre estudiants de ciutats de la Xarxa de Jueries». El regidor considera que és una oportunitat única i recorda a més el concurs de microrelats: «Per això, volem fer extensiu a la comunitat educativa aquesta iniciativa perquè participen de manera activa i valoren una part important del nostre passat, com el llegat sefardita. Història i cultura viva del nostre poble i aprenentatge de valors».
Sagunt forma part de la Xarxa de Jueries d'Espanya des de 2019, una ruta del Consell d'Europa i testimoni internacional de l'herència de la cultura sefardita espanyola. Es tracta d'una xarxa que actua de manera conjunta en defensa del patrimoni històric i el llegat jueu, promou projectes culturals, turístics i acadèmics, i realitza una política d'intercanvi d'experiències nacionals i internacionals que contribuïxen al coneixement i el respecte mutu dels pobles, cultures i tradicions.
La moció aprovada considera esta tradició “un element essencial del nostre patrimoni cultural de caràcter immaterial”
En el marc d’esta celebració, s’ha realitzat també un esdeveniment per a l’alumnat amb la finalitat d'impulsar l'interés per les carreres STEM
S'aplicaran les limitacions urbanístiques previstes en el PATRICOVA, es realitzaran estudis hidrogràfics i se sol·licitarà la implicació dels diferents nivells de Govern