La XVIII Jornada de Cultura Clàssica de Sagunt es realitzarà de manera telemática

El CEFIRE de Sagunto ha organizado esta jornada, en colaboración con el Ayuntamiento de Sagunto, la Domus Baebia, Ludere et Discere y la Consellería de Educación y Cultura
Divendres que ve, 27 de novembre, arrancarà la 18a edició de la Jornada de Cultura Clàssica de Sagunt, que esta vegada se celebrarà de manera telemàtica a causa de la situació de pandèmia generada per la Covid-19. L'organització de la jornada ha sigut a càrrec del CEFIRE de Sagunt en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt, la Domus Baebia, Ludere et Discere i la Conselleria d'Educació i Cultura.
Per al regidor delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, enguany les XVIII Jornades de Cultura Clàssica, hauran de tindre un component telemàtic, la qual cosa no impedix que des de l'Ajuntament de Sagunt es done suport a estes jornades orientades cap al professorat i l'acció docent. «Estes jornades i altres projectes estan contribuint al fet que Sagunt siga la Ciutat de la Didàctica i la Innovació en l'Ensenyament de la Cultura Clàssica, enguany en un àmbit tan apassionant com és el coneixement i la pràctica científica en la Cultura Clàssica. I tot perquè tenim un CEFIRE amb una extraordinària assessoria en clàssiques i entitats amb una determinant implicació i bagatge docent en este àmbit com és la Domus Baebia Saguntina. Un treball conjunt que acull sinergies des de diferents punts de l'administració educativa i que nosaltres contribuïm com a Ajuntament».

La telejornada del divendres començarà a les 17 hores amb una presentació del que serà la Jornada de Cultura Clàssica. A continuació tindrà lloc la ponència “Del laboratori a la taula. La arqueoastronomia: una ciència que es menja… i es beu”, a càrrec de Manuel León, investigador, arqueòleg del departament d'Enginyeria i Tecnologia d'Aliments de la Universitat de Cadis, docent del Màster d'Arqueologia de la US i gerent de Baetica, Vi de la Hispània Romana.

Després d'esta primera ponència, el doctor en Física Teòrica de Partícules de la Universitat de València i investigador Ramón y Cajal en l'Institut de Física Corpuscular Avelino Vicente xarrarà sobre “Eratòstenes. Geni i figura”. I, finalment, després del descans, el químic, bioquímic i divulgador científic, Daniel Torregosa, que va rebre en 2007 el Premi Tesla per la seua llarga trajectòria de divulgació científica, oferirà la conferència “Del mite al Cosmos”.

Pel que fa a la jornada del dissabte, començarà a les 9.30 hores amb la ponència “La ciència en el món grecollatí”, a càrrec de Xelo Domínguez, doctora en Ciències Químiques, catedràtica de Física i Química en l'IES La Vall de Segó i professora associada al departament de Didàctica de les Ciències Experimentals de la Universitat de València. La seguirà Fernando Blaya, professor de grec, llatí i cultura clàssica que impartirà la conferència “Projecte Mare Gea. La geolocalització amb mapes col·laboratius”.

Després del descans, a les 11.45 hores serà el torn de Rafael García amb la ponència “De Tales a Ptolemeu: descobrint el cosmos”. Rafael García és llicenciat en Filologia Clàssica en la Universitat de València, professor de grec i un gran aficionat a l'astronomia.
Finalment, cap a les 12.30 hores, clausurarà les jornades la conferència “Sobre el sorgiment de la ciència a Grècia: transmissió i assimilació grega del saber tècnic del món oriental”, de Daniel Santibáñez, professor d'estat en Filosofia, llicenciat en Educació en Filosofia i doctorat en Filosofia per la Universitat de Santiago de Xile, entre altres formacions.



​​