Els 62 peons i 7 capatassos contractats durant l'estiu a través del Consell Local Agrari per al manteniment rural del terme municipal de Sagunt estan executant la feina de neteja forestal i de millora de camins i diverses zones d'interés amb professionalitat i eficiència. Este pla d'ocupació està impulsat per la regidoria d'Agricultura, el Consell Local Agrari i el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), organisme que subvenciona 344.111 € dels 428.294 € que conformen el pressupost del programa d'inserció laboral. Cal esmentar també la col·laboració d’Acció Ecologista AGRÓ.
Este matí les brigades de manteniment rural que estaven treballant als voltants de la Casa de Penya i del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), així com en el camí de Sant Josep han rebut la visita de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; i de la presidenta del Consell Local Agrari, Ana María Quesada.
L'objectiu fonamental de treballar en estes ubicacions és facilitar als mitjans terrestres d'extinció d'incendis la localització i l'accés als camins agrícoles i forestals perquè puguen exercir amb major rapidesa i seguretat la seua labor. També amb la finalitat, en cas d'emergència, de millorar l'evacuació de persones i materials, reforçant la seguretat dels camins, així com instal·lant cartells amb els seus noms, espill en alguns encreuaments i senyalització viària.
L'alcalde de Sagunt ha manifestat que amb estes actuacions busquen cuidar el mitjà agrícola perquè les infraestructures bàsiques que utilitzen els agricultors en el seu treball diari estiguen en bones condicions: “Però estes labors també són importants per a millorar l'accés als diferents llocs del terme municipal de Sagunt en cas d'emergència”. D'altra banda, Darío Moreno també ha fet referència al fet que este programa d'ocupació busca donar “oportunitats laborals a persones que estaven tenint problemes per a trobar treball”.
La presidenta del Consell Local Agrari ha explicat que durant juliol, agost i setembre destinen 428.294 euros a labors de desbrossament de zones naturals: “Agraïm la implicació i el compromís dels treballadors i les treballadores perquè any a any estem veient que cada vegada som més eficients”. Ana María Quesada ha recalcat la importància que el personal treballe en “les millors condicions possibles tant per la seua pròpia seguretat personal, com per la protecció del mitjà forestal en el qual treballen”.
La novetat en el pla d'ús d'enguany és la inclusió de les zones pròximes al paratge de Calderona i Rúubio/Escales dins dels espais de treball de neteja i desbrossament. D'esta manera, s'actuarà en el manteniment rural del camí de la zona Povitxol i Illeta, els camins de Llíria i Gausa, el camí Vell de Terol, Hostalera i Fontanelles, la zona Rúbio i Montíber i Torreta.
Cal esmentar també les labors de neteja mecànica i manual de la canya invasora en els marges de les principals séquies superficials del sistema hidràulic del municipi, és a dir, la séquia del Rei i la séquia de Gabau. Eixos treballs de desbrossament es duran a terme per a facilitar l'evacuació de l'aigua a la mar i pal·liar el risc d'inundació durant els episodis de gota freda en l'avinguda Europa i la marjal d'Almenara, així com en el camí Salvadanys de la marjal dels Moros.
També són zones d'especial rellevància per a l'execució dels treballs de manteniment rural el vessant del Castell de Sagunt i del Teatre Romà, la senda dels Lladres, la font de Ribera, diverses parcel·les municipals forestals pròximes als camins Vell de Terol i Rúbio, el campament dels Escales i el recinte d'horts urbans.