La Corporació Municipal sol·licita declarar el Dijous de Berenar com Bé Immaterial de Rellevància Local
La moció aprovada considera esta tradició “un element essencial del nostre patrimoni cultural de caràcter immaterial”
La Casa Penya, el centre mediambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, es troba tancat al públic des del passat 13 de gener per la preocupant evolució de la COVID-19. Per este motiu, Acció Ecologista-Agró ha decidit substituir les visites guiades dels diumenges per un nou format d’activitat en la plataforma Zoom: Les ‘Converses de La Casa Penya’, cita online que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt on s’aprofitarà per a realitzar entrevistes digitals amb experts. El repte és que, malgrat les actuals restriccions, tota aquella persona que ho desitge, puga viure i descobrir la Marjal d’Almardà.
La primera de les cinc ‘Converses de La Casa Penya’ programades serà el pròxim dijous, 28 de gener, a les 19.30 hores, quan es realitzarà l’entrevista a Enric Amer, històric activista d’Acció Ecologista-Agró. Amb ell es parlarà de com la Marjal d’Almenara ha passat d’estar en perill de desaparició a aconseguir l’excel·lència mediambiental i entrar a formar part de la llista Ramsar d’aiguamolls d’importància internacional. També aprofitaran esta entrevista per a explicar el treball de voluntariat que desenvolupa l’associació en esta zona humida.
La segona ‘Conversa de La Casa Penya’ serà el dijous 4 de febrer. Eixe dia l’entrevistada serà Sara Aunés, coordinadora de la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró Camp de Morvedre. Amb ella es parlarà sobre les activitats educatives i de voluntariat que es realitzen a La Casa Penya per a implicar a la societat en la defensa i conservació de la Marjal d’Almardà.
Pepe Carmona, coordinador de l’estació d’anellament científic d’ocells de les Torberes d’Almardà, ubicada en la Reserva de Fauna de la Finca de Penya, serà el protagonista de la tercera ‘Conversa de La Casa Penya’. Este membre del Grup Au d’Ornitologia explicarà el dijous, 11 de febrer, en què consistix l’anellament d’ocells i el treball que desenvolupa en les Torberes d'Almardà, a més a més de presentar les espècies d’aus més característiques de la Finca de Penya.
La quarta ‘Conversa de La Casa Penya’ tindrà com a convidat a Ximo Badenes, responsable de les turbines del Realenc, qui tractarà la gestió de l’aigua en la Marjal d’Almenara. Entre altres assumptes, s’analitzarà com és possible compatibilitzar la conservació i l’agricultura en esta zona humida que forma part de la Xarxa Natura 2000. A més a més, també parlarà de la gestió de la Gola de Quartell.
Finalment, el dijous 25 de febrer, en la quinta ‘Conversa de La Casa Penya’, s’entrevistarà a Olga Alonso. Esta veïna de la Marjal d’Almardà contarà l’experiència de viure en esta zona humida i com ha canviat este espai natural durant els darrers 20 anys.
Les cinc ‘Converses de La Casa Penya’ es podran seguir en directe a través de la plataforma Zoom cada dijous a partir de les 19.30 hores i al final de cadascuna el públic podrà realitzar preguntes als convidats. Per participar-hi, només s’haurà de punxar en este enllaç. Després, estes entrevistes digitals seran publicades al canal de YouTube i en el perfil de Facebook de la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró Camp de Morvedre.
La moció aprovada considera esta tradició “un element essencial del nostre patrimoni cultural de caràcter immaterial”
En el marc d’esta celebració, s’ha realitzat també un esdeveniment per a l’alumnat amb la finalitat d'impulsar l'interés per les carreres STEM
S'aplicaran les limitacions urbanístiques previstes en el PATRICOVA, es realitzaran estudis hidrogràfics i se sol·licitarà la implicació dels diferents nivells de Govern