La regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Sagunt ha posat en marxa, per segon any consecutiu, unes jornades sobre l'ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC), i els seus possibles usos educatius en la infància i en l'adolescència. Davall el nom d’Stranger Tics, estes jornades pretenen fer reflexionar sobre què està passant en les nostres vides davant els canvis tecnològics tan ràpids i profunds, a més de disposar d'un espai de comunicació en el qual els jóvens i els adults posen en comú els seus punts de vista, tenint en compte una visió des de la família en l'ús de les tecnologies. Esta iniciativa s'ha enfocat en dos dies, donant començament divendres, 10 de maig, amb la presentació de la guia “Família i Tics. Guia per a una convivència saludable”, que ha elaborat el departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sagunt.
Segons explica el regidor de Joventut, Guillermo Sampedro, “amb estes jornades ens dirigim principalment a les famílies amb fills en edat d'utilitzar noves tecnologies i xarxes socials, i tot el que comporta l'ús de pantalles a casa i en temps lliure. Volem reduir la bretxa generacional entre els jóvens i les seues famílies que provoca l'ús de les noves tecnologies. No es tracta d'alertar i prohibir les xarxes socials sinó de tutelar l'ús d'estes noves tecnologies i de fer-ne un ús responsable. Les TICS han vingut per a quedar-s’hi i amb Stranger Tics volem facilitar eixe debat intergeneracional, a més d'oferir unes pautes de comportament a l'hora de consumir tecnologia”.
La jornada continuarà dissabte, 11 de maig, amb diferents tallers i taules redones. Totes les activitats són gratuïtes i tindran lloc en el Casal Jove del Port de Sagunt. La inscripció per als tallers s'haurà de realitzar fins al 10 de maig telefonant al 96 268 34 39.
El primer dels tallers serà “Mediació parental i ús d'eines de control parental”, un taller pràctic per a dotar els pares i mares d'estratègies per a una eficaç mediació parental en l'ús de les tecnologies per part dels seus fills i filles, donant-los recomanacions, eines i recursos d'utilitat. El taller estarà impartit per Internet Segura for Kids (IS4K), el centre de seguretat en internet per a menors d'edat a Espanya que depén del Ministeri d'Economia, a partir de les 11 hores. A eixa mateixa hora s'impartirà el taller “Videojocs i ús de pantalles”, un taller pràctic on entendre el concepte de tecnoadicción o ús excessiu dels videojocs, els seus símptomes i valorar si podem estar fent un ús excessiu de la tecnologia. Es donaran pautes i recomanacions per a la seua prevenció. I sobretot entendre la importància de fomentar hàbits d'ús raonable, no excessiu, dels videojocs.
A les 12 hores, l'experta en comunicació audiovisual i periodisme de videojocs, Marina Amores, impartirà el taller “Videojocs, xarxes socials i gènere”. La ponent parlarà de l'evolució del paper de la dona en el videojoc, quins canvis importants s'estan produint en els videojocs a l'hora de donar nous enfocaments més inclusius i quin rol juguen els/les consumidors/es. Sense oblidar-nos de les xarxes socials i plataformes com Twitch i Youtube, de com han facilitat la popularització de creadors de contingut i la seua responsabilitat social davant un públic molt jove.
A les 16 hores, el taller “Controla la teua privacitat i seguretat en Internet i xarxes socials” ens traslladarà la importància d'adquirir i generar des del principi una identitat digital, gràcies a un bon ús de les xarxes socials. Dirigit a famílies i menors de 6é primària i 1r cicle d'ESO, i impartit per Jorge Bono per al qual es requerirà inscripció prèvia.
A les 17 hores tindrà lloc la xarrada “Massa pantalla, desconnecta de les pantalles per a connectar amb les persones”, per a informar de la realitat tecnològica dels fills, poder resoldre dubtes existents i aportar directrius indispensables d'ús i restricció. Serà a càrrec de Marc Masip, psicòleg expert en addicció a les noves tecnologies i director del programa educatiu Desconect@.
Una hora després, es presentarà el documental que ha preparat l'expert en comunicació Carles López, “Videojocs en la infància”, una perspectiva del gaming entre la indústria, l'educació per a la tecnologia i les addiccions. I a les 19 hores, la taula redona o Workshop Gaming, amb Marc Masip, Marina Amores i altres convidats. Es posarà sobre la taula una perspectiva àmplia del fenomen del gaming tant des del punt de vista dels riscos i les possibles addiccions o problemes de seguretat com de les oportunitats professionals i creatives que genera la indústria del videojoc. En esta taula redona participaran el psicòleg expert en addicció a les noves tecnologies i director de Desconect@ Programa Educatiu, Marc Masip; l'experta en comunicació audiovisual i periodisme de videojocs, Marina Amores; l'assessor fiscal, de continguts i negociació streamer i jugador professional de videojocs, Carlos Bonora; el membre de l'AMPA de l'IES Camp de Morvedre, David Domínguez; i l'estudiant de 1r de batxillerat i afeccionat a videojocs, Ayman Shibani.
A més, s'ha previst compaginar la formació i l'ús sobre les noves tecnologies amb espais d'oci per als adolescents. Així, divendres a la nit, i dins del programa d'oci alternatiu per a jóvens, el Casal Jove ha previst una Escape Room nocturna per a majors de 14 anys, basada en el videojoc Resident Evil. I dissabte, a les 17 hores s'obrirà la zona de videojocs en el Casal Jove, amb tornejos de PS4 amb Rocket League, FIFA19, NBA, Naruto, Tekken i Dragonball, així com jocs de realitat virtual com Beat Saber.