Les platges del Port de Sagunt, Almardà i Corinto aconsegueixen, un any més, el distintiu internacional Bandera Blava

Enguany, a més, la platja del Port de Sagunt ha sigut triada com la millor vigilada de tot Espanya, gràcies a l'innovador servei de drons que se suma al tradicional equip de salvament i socorrisme
Imagen 1Imagen 2
Les platges del Port de Sagunt, Almardà i Corinto aconseguixen, un any més, el distintiu internacional Bandera Blava. Este és el cinqué any consecutiu que les platges del municipi compten amb este guardó, atorgat anualment per la Fundació Europea d'Educació Ambiental a les platges i ports que complixen una sèrie de condicions ambientals i instal·lacions des de 1987.

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha assegurat que Sagunt hui està d'enhorabona, una vegada més, “en este cas per la consolidació de les tres banderes blaves de les platges del Port de Sagunt, Almardà i Corinto. Un any més la gestió de les platges per part de l'ajuntament mereix esta distinció que és una garantia perquè tots els visitants i els turistes sàpien reconéixer una marca de qualitat, d'esta forma que estem treballant en marques turístiques, de patrimoni o culturals, ara que som Capital Cultural Valenciana”.

Este reconeixement ve precedit de les millores que s'han estat fent en els últims anys com han sigut les platges accessibles, ludoteques, activitats esportives, ampliació de la zona de passarel·les per a millorar l'accessibilitat, etc. 

Cal destacar que les platges del municipi compten amb un total de setze banderes i dos registres EMAS (Sistema Comunitari de Gestió i Auditoria Mediambientals), que són certificacions de qualitat mediambiental. A més de les tres Banderes Blaves, estes platges tenen la bandera Q de Qualitur, la de gestió de qualitat ISO 9001 i la de mediambiental ISO 14.001. Les platges del Port de Sagunt i la d'Almardà, a més, compten amb les banderes Q de qualitat turística i la d'accessibilitat universal UNEIX 170.001.

Enguany el reconeixement és major si cap ja que compta amb un al·licient, i és que la platja del Port de Sagunt ha sigut triada com la millor vigilada de tot Espanya, gràcies al nou servei que ja es va implantar l'any passat i que consistix en el primer servei de drons de salvament en tot Espanya, el qual es va implantar en la platja del Port de Sagunt, amb l'objectiu d'ajudar en les tasques de vigilància i auxili dels socorristes. 




En este sentit, la regidora de Platges, Mónica Caparrós, ha destacat que, “a més de comptar amb un servei de socorrisme molt efectiu, l'any passat apostarem per este projecte tan innovador com és la posada en marxa del servei de salvament i socorrisme mitjançant els drons, el qual ha funcionat molt bé. Estem molt contents perquè el temps de reacció és rapidíssim davant qualsevol emergència”. 

A més de la funció de vigilància, mitjançant la qual el dron fa contínues batudes per a controlar la situació dels banyistes i de les marees, una altra tasca és la d'avisar els socorristes “tant en cas que siga necessari fer un canvi de bandera, en funció de com van els corrents, com si és necessari actuar”. En cas que siga necessari fer un rescat, el dron té un tècnic que controla mitjançant una càmera la superfície mitjançant la qual planeja, i quan detecta que hi ha algun problema va directe cap al banyista que té dificultats. El primer que fa el dron és soltar un salvavides, el qual permet que el banyista es puga mantindre fins que l'equip de salvament tradicional arribe a rescatar-lo, tal com explica Caparrós. “Amb això es redueix moltíssim l'assistència, hi ha estadístiques de temps i es pot reaccionar en qüestió de 13 segons, amb el que és menys probable que ocórrega una desgràcia, perquè s'actua molt ràpid”, recalca la regidora. 

La funció principal d'este innovador servei és la de garantir la seguretat a tots les i els veïns i turistes que visiten les platges del municipi, de manera que “cada persona que ens visite tinga les màximes garanties tant en accessibilitat, perquè es pot accedir a la platja amb total tranquil·litat, com una vegada dins del mar que estiguen totalment segurs gràcies a la vigilància”, assegura Mónica Caparrós.

Per altra banda, l'alcalde destaca la gran importància que té esta menció per al municipi; “la platja del Port de Sagunt ha sigut seleccionada com la millor vigilada d'Espanya, i això ha sigut gràcies a una iniciativa d'este Equip de Govern, per part del departament de Platges de l'anterior gestor i de l'actual, que van saber confiar en un projecte que és la vigilància a través dels drons”. 

La inversió de 24.000 euros està més que amortitzada, ja que ha tingut una difusió espectacular a nivell de tot l'Estat, i fins i tot jo crec que fins a altres països. Quan se'ns va plantejar este projecte del dron com una eina de vigilància de seguida vam entendre que tenia molts avantatges, perquè quan la persona està en perill el dron té la capacitat de llançar un salvavides, i això és una oportunitat de salvar una persona i una vida”, explica Fernández, qui continua dient que “per a nosaltres, i això ho hem dit en moltes ocasions, la principal inversió per a les platges és la de seguretat; la formació i elecció dels socorristes, els equips i les hores de vigilància… El que volem és que quan la gent vinga a la nostra ciutat, a les nostres precioses platges, a més de trobar-se amb una platja neta, amb qualitat en la seua arena, amb oci, amb alternatives de lectura i esportives, és a dir, unes platges ajustades al segle XXI, que també es troben segurs, i el dron és un valor afegit”. 

Finalment, Quico Fernández conclou donant l'enhorabona a tot l'equip del departament de Platges de l'Ajuntament de Sagunt i assegura que “continuarem treballant en esta línia, perquè les platges, com la resta de la ciutat, estiguen en una situació d'excel·lència i de qualitat, perquè eixe és el futur de la nostra ciutat”.