Les platges del Port de Sagunt, Almardà i Corinto renoven un any més el reconeixement a la qualitat de la Bandera Blava

Espanya és, un any més, el país amb major nombre de Banderes Blaves per a platges en el món amb 729 guardons i la Comunitat Valenciana continua sent l'autonomia que més Banderes Blaves rep tant per a les seues platges com per als ports esportius

Sagunt renova un any més els distintius de Bandera Blava a les platges del Port de Sagunt, Almardà i Corinto. Este matí s'ha conegut la resolució en un acte organitzat a Madrid per la Secretaria d'Estat de Turisme i l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), l'entitat que concedix este reconeixement a Espanya, per a la Campanya Bandera Blava 2022.

La Bandera Blava és un guardó internacional que reconeix l'elevada qualitat de l'aigua d'una platja, així com premia l'esforç, públic i ciutadà, per complir amb els criteris exigits de legalitat, accessibilitat i informació, sanitat, educació ambiental, neteja i seguretat de les platges. Uns criteris més necessaris que mai per a garantir unes platges segures.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha destacat que comptar de nou amb el reconeixement de Bandera Blava és una gran notícia: «Banderes que, d'una banda, tenen en compte l'estat de la platja en si, com per exemple la seua neteja o la qualitat de l'aigua, però que també valoren els serveis extra que prestem a la ciutadania. Serveis com per exemple d'atenció a les persones que tenen problemes de mobilitat perquè puguen gaudir també de la mar o que inclouen també la Policia Local o el nostre servei de Socorrisme. Per a posar en marxa tots estos serveis i tindre eixe bon estat de les platges hi ha un gran equip per part de l'Ajuntament que treballa des de perspectives tan diverses com la SAG, Turisme o el propi departament de Platges i que intenten donar el màxim durant tot l'estiu per al gaudiment de la ciutadania».

La Comunitat Valenciana continua sent la Comunitat Autònoma que més Banderes Blaves rep per a les seues platges: 139, dos més que l'any passat. Quatre d'elles la reben per primera vegada en la seua història. Igualment, també lidera el rànquing de Bandera Blava amb 19 ports esportius, tres més que l'any passat.

Roberto Rovira, regidor delegat del Departament de Platges, ha explicat que estos guardons són fruit del treball que es realitza durant tot l'any, no sols durant la temporada estival: «Es basen en uns criteris molt exigents com són els criteris mediambientals en el qual hem de destacar l'aposta d'este Ajuntament per la protecció de la platja com un entorn natural protegit; la qualitat de l'aigua que a les nostres platges és excel·lent durant tot l'any; també, la gestió ambiental, fonamentalment el que té a veure amb els residus i la neteja, en el que hem de donar l'enhorabona al magnífic treball que realitza la SAG i, també, la seguretat i serveis, que són fonamentals a les nostres platges gràcies al gran equip humà del qual disposa Sagunt, que té un dels millors equips de Salvament i Socorrisme, no sols de la Comunitat Valenciana, sinó del conjunt d'Espanya i també, a la gran faena de la Policia de Platges».

Espanya és, un any més, el país amb major nombre de Banderes Blaves en el món. És líder en Banderes Blaves per a platges, seguit de Grècia i Turquia (el 15% de les platges amb Bandera Blava del món estan a Espanya); i és el tercer país en Banderes Blaves per a ports esportius, darrere d'Holanda i França. En eixe sentit, Espanya aconseguix 729 Banderes Blaves: 621 per a platges (sis més que l'any passat), en 250 municipis (set més que l'any passat); 103 per a ports esportius (set més que l'any anterior) i 5 per a embarcacions turístiques (tres més que l'any passat). Cal destacar que, en 2022, Espanya compta amb 79 Centres Blaus, que són centres d'interpretació de municipis amb Bandera Blava, els objectius de la qual són coincidents amb el Programa i contribuixen a conscienciar a la població sobre medi ambient i sostenibilitat.

La Fundació d'Educació Ambiental (FEE) és la responsable del Programa Bandera Blava i està present en molts països per a gestionar directament el compliment de les directives en matèria de qualitat de les platges. Als països en els quals la FEE no té presència directa, gestiona el programa a través de les ONG que tria en cada país per a esar a càrrec. A Espanya l'ONG responsable de revisar els criteris de les platges amb bandera per a verificar el seu compliment és l’ADEAC (Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor).