Les restes d'Antonio Reche Castelar, veí del Port de Sagunt represaliat pel franquisme, van ser lliurats al seu nebot dissabte passat, 17 d'abril, en un acte d'homenatge que es va celebrar en el cementeri de Paterna, el mateix lloc on va ser afusellat i en què es troba la Fossa 127, on fins ara estava enterrat.
Durant el lliurament dels 17 cossos que han sigut exhumats i identificats un conjunt de cordes, tabal i dolçaina va ambientar amb música les paraules que alguns familiars van dedicar als seus sers estimats. També es va recordar a aquelles víctimes els cossos de les quals encara no han pogut ser recuperats ni identificats mentre les seues famílies continuen a l'espera de poder-los enterrar dignament. Poemes, himnes i cartes van ser protagonistes d'alguns dels moments més emotius d'un acte amb nombrosa participació.
A la cerimònia va assistir l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, acompanyat pel regidor de Memòria Històrica i Democràtica, Guillermo Sampedro. L'acte, organitzat per l'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 127, va comptar també amb la presència de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, així com de nombroses autoritats i alcaldes i regidors dels pobles i ciutats de les quals eren originaris nombrosos represaliats.
L'alcalde de Sagunt s'ha referit a este homenatge com «un acte de justícia» i ha recordat que durant més de 80 anys les famílies de les persones que van ser afusellades en el lloc «han hagut d'esperar per a poder tindre les restes dels seus sers estimats i poder donar-los sepultura de la forma que ells estimen oportuna».
«Això és precisament el que busquem amb estos actes de memòria, i recordem que parlem de 17 famílies que ara han pogut trobar eixes restes i, d'alguna forma, tancar eixe capítol cruent de la història de les seues famílies», ha manifestat el primer edil, que ha apuntat, a més a més, que «queden encara centenars de famílies que continuen buscant les restes dels seus sers estimats» a les quals és «imprescindible» seguir donant suport des de les administracions «perquè també puguen, per fi, dir que hi ha hagut justícia».
Després de l'homenatge, el nebot d'Antonio Reche va traslladar les seues restes a Santa Pola perquè reposen en pau dignament al costat de la resta de la seua família, originària d'este municipi alacantí.
El cementeri de Paterna va ser escenari d'afusellaments massius i execucions sumàries arbitràries fins a 1956. Milers de persones opositores al franquisme, almenys 2.238, van ser represaliades i enterrades en fosses en un paratge que tristament rep el desgraciat epítet de ‘El paredón de España’. Entre elles es troben diversos saguntins i saguntines procedents d'ambdós nuclis urbans.
És per això que el passat divendres 16 la Junta de Govern Local va aprovar adherir-se al projecte de l'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 95 per a instar la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica que es faça càrrec de la intervenció d'este enterrament, on estan les restes d'altres sis veïns del municipi, per a la seua exhumació, identificació i posterior inhumació dels cossos.