María José Llergo va sorprendre aficionats i curiosos amb la publicació en 2020 del seu disc Sanación, una renovació del flamenc des de la tradició que hui, 16 d'agost, ressonarà en el Teatre Romà en el context del festival Sagunt a Escena.
La música de la cordovesa està amanida amb tota mena de sons, però presumix d'arrels àrabs i profundes, lluminoses i fosques, plagades sempre de bells melismes que acudixen al passat a beure per a projectar-se en el present. La seua carrera està consolidada en una inquietud que li fa escapar constantment del clixé sense perdre la seua essència.
Al seu recurrent compromís amb els orígens, l'artista nascuda en Pozoblanco ha sumat un altre descobriment vital: la meditació, que l'acompanya en la seua rutina diària. Com a conseqüència, el seu flamenc bastard s'escolta més màntric: veu en primer pla, dolç i profunda, que sura sobre electrònica atmosfèrica.
«Tema per tema vaig abordant qüestions que em preocupen o que m'han fet mal, intentant canalitzar-les en forma de bellesa, perquè el dolor no em destruesca ni em faça pitjor persona. Estic al principi d'una carrera que voldria que fora llarga, i necessitava sanar-me abans d'entregar-me. Com quan vols algú: t'has de voler a tu primer», s'esplaia la cantaora.
Llergo, Premio Goya a la Mejor Canción 2022 per Te espera el mar, proposa un espai d'expressió lliure que tracta d'emocionar per damunt de les etiquetes. A l'octubre presentarà el seu segon àlbum, del qual ja ha llançat el seu primer single d'avançament, Rueda, Rueda, prova de la seua constant reinvenció.
Folk electrònic facturat a Pedreguer
En l'escenari del Teatre Romà serà precedida pel folk electrònic de l'alacantina Sandra Monfort, una artista que sap combinar la tècnica amb la intuïció, la tradició i l'avantguarda, la poesia i la cançó, el tacte orgànic i el digital. La carrera de la de Pedreguer s'ha forjat sobre este reguitzell de dualitats. El seu és un perfil versàtil.
Les seues cançons es caracteritzen per un magnetisme estrany, una qualitat onírica que es nodrix de folk ancestral, lirisme somiador, repunts electrònics i l'alé de la naturalesa. Una música tremendament mediterrània, però també inequívocament arrelada al seu entorn, a la comarca de la Marina Alta que tant li ha servit d'inspiració. La jove artista forma part de tota una nova generació que està actualitzant el llegat sonor dels seus territoris des d'una perspectiva absolutament actual, vigent i colpidora. Així ho van reconéixer els Premis Carles Santos, amb els reconeixements a artista revelació i millor disc de 2021 al seu debut, Niño Reptil Ángel (Hidden Track, 2021).
Sagunt a Escena és un festival organitzat per l'Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i l'àrea de teatres de la Diputació de València. En la seua 40 edició, s'està celebrant del 3 al 27 d'agost de 2023 en el Teatre Romà i altres espais de Sagunt. Les entrades d'espectacles del Teatre Romà poden adquirir-se en saguntaescena.ivc.gva.es i també en les taquilles físiques del Teatre Rialto a València i de l'Ajuntament de Sagunt.
Sagunt a Escena compta amb el patrocini de Sagunt és Viu, la regidoria de Turisme de Sagunt, Turisme GVA, Caixa Popular, l'Autoritat Portuària de València, Saggas i Fertiberia. A més, col·laboren Adetursa, NPS, Valencia Plaza, Coca-Cola, Rodalia Renfe, Adif i Botigues de l'Estació.