JOVENTUT

El jutge Joaquim Bosch presenta el seu últim llibre dins del cicle 'Trobades per a evitar la ceguesa' que organitza el Departament de Joventut

Serà el dimecres 18 a les 19.00 hores al Casal Jove del Port de Sagunt i l'assistència és gratuïta, tot i que serà necessària invitació per qüestions d'aforament

El jutge Joaquim Bosch serà el protagonista de la segona cita del cicle Quan el destí ens alcance: trobades per a evitar la ceguesa, que organitza el Departament de Joventut i Infància de l'Ajuntament de Sagunt, en què el magistrat del Jutjat de Primera Instància i Instrucció Núm. 1 de Montcada presentarà el seu últim llibre: La patria en la cartera. Pasado y presente de la corrupción en España.

Serà dimecres que ve, 18 de maig, a les 19.00 hores a la sala principal del Casal Jove del Port de Sagunt i l'assistència estarà oberta a totes les persones interessades. La presentació compta amb la col·laboració de l'editorial Ariel i de la Librería El Puerto, que establiran un punt de venda amb les publicacions de l'autor.

Encara que l'assistència és gratuïta, l'aforament de la sala és limitat, per la qual cosa serà necessari acudir amb una invitació, que es podrà descarregar en la pàgina web www.notikumi.com a partir d'este dissabte, 14 de maig.

Bosch és col·laborador habitual en diferents publicacions jurídiques i mitjans de comunicació, a més de coautor de El secuestro de la justicia. L'enfocament del seu últim volum tracta sobre una de les amenaces més importants per a la democràcia espanyola: la corrupció, a la qual la ciutadania i les institucions han de fer front.

Sinopsi del llibre

La patria en la cartera és una reflexió argumentada que busseja en les singularitats del fenomen de la corrupció al nostre país. Per a això, Joaquim Bosch aborda estos problemes des d'una perspectiva nova, a través d'una visió transversal que engloba disciplines com la història, el dret, la política criminal, l'ètica o la sociologia. Un estudi dinàmic del problema més lacerant de la política espanyola.

La tesi principal és que, encara que la corrupció a Espanya ve de molt antic, és en la dictadura de Franco quan adquirix dimensions institucionals que continuen fins a l'actualitat. La nova democràcia va incórrer en continuïtats, però també necessàriament en discontinuïtats derivades del nou sistema de partits. La falta de desenvolupament institucional va impedir una ruptura completa amb algunes pràctiques del règim anterior i va possibilitar noves formes de corrupció pròpies de les circumstàncies econòmiques d'estes últimes dècades.

Esta obra, resultat d'una immensa i exhaustiva documentació bibliogràfica, es nodrix així mateix de l'examen de centenars de sentències d'un ampli període, des d'abans del franquisme fins als nostres dies, per a analitzar les dinàmiques més habituals de la corrupció.

Biografia de l'autor

Joaquim Bosch és magistrat en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció Núm. 1 de Montcada. Va ingressar en la carrera judicial per oposició en 2002. Des d'aleshores ha exercit la seua activitat professional en els jutjats de Barcelona, Dénia, Vinaròs i Massamagrell, amb caràcter previ al seu lloc actual a Montcada (València), en el partit judicial del qual és jutge degà. Ha participat com a ponent en nombrosos congressos, cursos i activitats formatives d'àmbit estatal i internacional, sobre matèries referents a la prova en el procediment civil, la regulació legal de la violència de gènere, la naturalesa de les parts processals, la reforma del Codi Penal, les ruptures familiars, les execucions hipotecàries o la independència judicial. Col·labora habitualment com a expert en assumptes jurídics en La Sexta i Cuatro. Entre 2012 i 2016 ha sigut portaveu nacional de Jutges i Jutgesses per a la Democràcia. Actualment és portaveu territorial d'esta associació professional a la Comunitat Valenciana.

Sobre el cicle

Amb esta presentació, el Departament de Joventut i Infància de l'Ajuntament de Sagunt dona continuïtat al seu nou projecte de trobada amb pensadors i escriptors amb la idea d'obrir un debat sobre diferents qüestions que afecten o afectaran en un futur la ciutadania, i que en data de hui sembla inclinar-se, si no s'evita, cap a la distòpia. Què fer amb el canvi climàtic, el territori, la comunitat, les formes d'organització, la importància de la memòria per a encarar el futur, etcètera.

Per a més informació, es pot telefonar al 962 68 34 39 o preguntar en el Casal Jove del Port de Sagunt (carrer Vent de Marinada, s/n).