PSPV-PSOE i EU-Unides Podem han signat un pacte de govern que dona la majoria absoluta al seu Govern a l'Ajuntament de Sagunt

L'acord està desenvolupat en 16 eixos programàtics amb l'objectiu de millorar la vida de la ciutadania i construir un futur més just i sostenible

El PSPV-PSO de Sagunt i la coalició EU-Unides Podem han signat este matí un pacte de govern basat en els programes de totes dos formacions polítiques. Darío Moreno (PSPV-PSOE) i Roberto Rovira (EU-Unides Podem) han signat el document, acompanyats de tots els regidors i les regidores que formen el nou Equip de Govern a la torre fortí del Grau Vell, un important enclavament del patrimoni històric recentment restaurat.

Este pacte, per a la legislatura 2023-27, atorga majoria absoluta al nou Equip de Govern amb un total de 13 regidors i regidores. Este acord, segons el text signat, «garantirà l'estabilitat del govern de Sagunt, amb l'objectiu de millorar la vida de la ciutadania i construir un futur més just i sostenible». Per a aconseguir este objectiu general, el text recull 16 eixos programàtics.

Darío Moreno ha recalcat: «El primer i més important és el programa i és un programa que, des del nostre punt de vista, ens permet continuar avançant com a societat posant a les persones en el centre, amb uns serveis públics forts, així com amb un concepte d'igualtat i de llibertat en el sentit que tota persona independentment de la seua condició puga dur a terme la seua vida en les millors condicions possibles».

L'alcalde de Sagunt ha agraït l'«altura de mires» que ha tingut Esquerra Unida i Podem per a arribar a este pacte amb el qual pretenen: «Donar una via d'estabilitat i enfortir aqueixes polítiques de progrés que considerem imprescindibles perquè la nostra ciutat avance per a tots i totes. Serem un equip de Govern combatiu, sabem que venen moments durs i, precisament per això, era més important que mai que arribàrem a un acord progressista».

Finalment, Darío Moreno ha fet referència al context polític actual: «Ja hem escoltat determinades afirmacions i hem vist determinades decisions polítiques que ens preocupen i, òbviament, ens trobaran davant si es pren la decisió de qualsevol tipus de reculada en drets socials que venim reivindicant des de fa molt temps».

Per part seua, Roberto Rovira ha expressat: «A nosaltres ens van donar suport 2.256 persones que van depositar la seua confiança en nosaltres per a governar i aplicar el nostre programa electoral. Això es traduïx en esta signatura d'un pacte de Govern amb el qual pretenem donar continuïtat als projectes que hem desenvolupat durant els 8 anys de govern que hem tingut a Sagunt i que crec que han sigut molt positius».

I ha afegit que «és fonamental mantindre una unitat de cara al que puga vindre, sobretot, en defensa dels drets de les dones i dels col·lectius més vulnerables, així com dels serveis públics que és una dels senyals d'identitat dels últims governs d'esta ciutat».

El primer punt és Participació Ciutadana. En ell s'apel·la a la proximitat i accessibilitat de l'ajuntament a la ciutadania. A més, es posen en marxa els Pressupostos Participatius, en els quals la ciutadania decidix on es destina un percentatge de les inversions.

Segons el pacte del Grau Vell, l'Ajuntament de Sagunt continuarà amb la gestió directa dels serveis públics, actualitzarà conforme a la realitat municipal els llocs de treball municipals gràcies a la reorganització dels serveis i àrees, per a aconseguir una millor coordinació, cooperació i eficiència dels serveis municipals. Tot això emmarcat dins d'Organització Municipal. D'altra banda, en este mateix punt, l'ajuntament continuarà els tràmits per a la cessió del conservatori professional Joaquin Rodrigo a la Generalitat Valenciana.

En el punt Ocupació i Desenvolupament Local es continuarà amb l'estratègia d'atracció d'empreses i inversió de la passada legislatura. Impulsant a la formació i a l'ocupació, amb una formació adaptada a l'oferta d'ús del futur i buscant sinergies amb les noves inversions industrials. A més es posarà en marxa un espai de cotreball que permeta posar en valor el talent urbà i la creació de noves empreses locals. D'altra banda, es dinamitzarà el comerç local amb la millora de l'entorn dels barris comercials i s'impulsaran noves iniciatives per al comerç de proximitat.

Dins del punt Empresa Pública Municipal. Serveis Públics es realitzaran les gestions necessàries per al trasllat de l'empresa pública municipal a noves instal·lacions, amb la participació del seu consell d'administració i dels comitès de treballadors/es. També es continuarà amb la reestructuració de la SAG i amb la millora de la neteja i serveis d'higiene urbana mitjançant noves tecnologies, modernització i renovació d'equips i sistemes. La gestió de la recollida de residus s'adaptarà a les noves condicions que s'establisquen en el Pla Local de Gestió de Residus que s'aprovarà per la Corporació.

L'àrea de Benestar Social recull les iniciatives de: donar suport als serveis comunitaris basats en la proximitat, la solidaritat, la integració, el reconeixement de la pluralitat de la nostra societat, la promoció de xarxes socials d'ajuda, la defensa dels drets socials i la justícia social. A més de convertir l'antic edifici d'aules de la plaça Ibèrica en un centre de dia de salut mental per a xiquets i adolescents, dins de l'estratègia de salut mental definida per la Generalitat. Serà una nova instal·lació municipal per al tractament, assessorament i acompanyament en problemes de salut mental. També es treballarà amb la població migrant per a facilitar la seua integració i assegurar els seus drets.

Les polítiques d'Habitatge inclouran un Pla Municipal d'Habitatge, Plans de Rehabilitació i Plans d'Incentiu al Lloguer. Dins d'este punt també es promouran programes de lloguer assequible i cooperativisme per a oferir solucions d'habitatge, a més d'incloure projectes d'habitatges tutelats per a persones amb discapacitat i se cediran terrenys municipals a empreses cooperatives que impulsen projectes de co-housing (cohousing) intergeneracional. D'altra banda, s'avançarà en la creació progressiva d'un parc públic d'habitatges adaptat a les necessitats de les persones majors amb problemes de mobilitat i escassos recursos, així com altres col·lectius en situació de dependència.

El text recull la intenció de reclamar millors instal·lacions sanitàries i l'ampliació de serveis amb una inversió contínua a l'Hospital de Sagunt i els centres de salut, dins del punt de Sanitat. Afig que, esta inversió haurà d'anar acompanyada de la corresponent ampliació de personal. Igualment, es prestarà especial atenció al sistema de salut mental, amb recursos del mateix Ajuntament, però també des de la Generalitat, especialment per a adolescents.

Dins del punt d'Educació de l'acord assenyala que es treballarà amb els centres educatius per a coordinar una estratègia i oportunitats perquè tots els alumnes puguen gaudir de programes d'intercanvi internacional. També s'inclou la intenció de seguir el treball de la Conselleria d'Educació en relació als compromisos del programa Edificant i la millora de col·legis públics; i reclamar la implantació de formació en les branques d'expressió artística en la Formació Professional, així com en altres branques que puguen resultar interessants, com la jardineria. A més s'obrirà els patis escolars fora de l'horari escolar.

Dins del punt Espai Públic s'acorda realitzar un pla d'asfaltat i manteniment de carrers i avingudes; i la creació d'entorns urbans inclusius per a totes les generacions: bancs en rutes clau i una xarxa de banys públics perquè tots puguen gaudir de la ciutat. També recull el propòsit d'elaboració un pla de zones verdes: enfront del formigó, zones verdes i paviments que puguen absorbir aigua. En la mateixa línia, es duran a terme infraestructures i mesures de disseny de l'espai públic per a minimitzar els efectes de les fortes pluges. A més, els terrenys de titularitat pública seran destinats a dotacions i usos de caràcter públic i col·lectiu. D'altra banda, es continuarà amb el projecte per al nou Passeig Marítim de Port de Sagunt i s'impulsarà l'entorn de l'Albereda del Port de Sagunt com un gran espai d'ús públic.

L'acord recull la pretensió de creació d'un Fòrum de Mobilitat dins del punt Transport i Mobilitat Urbana. També es continuarà ampliant i connectant la xarxa de carrils bici en el nostre municipi i s'estudiarà la viabilitat d'implantar un servei de lloguer de bicicletes i patinets. Es recuperarà l'espai per a vianants, estudiant de forma consensuada amb els veïns la implantació de zones de pas restringit per a actuacions en diferents barris o la creació de zones per a vianants. També es reclamarà la connexió del Port de Sagunt amb la xarxa de rodalia i una línia d'autobusos cap al campus universitari de Burjassot. El servei d'Autobús Nocturn serà gratuït i s'estudiarà la seua ampliació els divendres i vespres de festius.

El text també recull la intenció d'estudiar la posada en marxa d'una Empresa de Transport Públic Municipal. I es redissenyarà la zona blava en tot el municipi per a la seua reducció i amb un nou estudi de zones i places, analitzant també l'estacionament reservat per a veïns/es.

El punt Medi Ambient i Transició Ecològica exposa que es reprendrà la declaració de la muntanya de Romeu com a Paratge Natural Municipal i la defensa de la declaració de paisatge protegit de les muntanyes entre el Palància i el Belcaire. S'optimitzarà la il·luminació mitjançant la substitució de totes les lluminàries i fanals de la ciutat. S'aprofitarà la superfície d'edificis públics per a instal·lar energies renovables i aconseguir el ple autoconsum, a més d'incentivar l'establiment de comunitats energètiques que permeten que llars, comerços i fins i tot indústries del municipi puguen consumir energia renovable i reduir la seua factura elèctrica. D'igual manera es crearà un observatori municipal contra el canvi climàtic, amb el departament de Medi Ambient i altres delegacions vinculades, juntament amb el Consell de Medi Ambient i altres entitats socials; a més d'exigir l'execució immediata del projecte de regeneració de les nostres platges per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i accions urgents de manteniment i accessibilitat. En relació a això es destinarà pressupost per a la signatura d'un conveni amb el Laboratori de Costes de la UPV per a monitorar l'evolució de tota la nostra costa i poder exigir solucions a la resta d'administracions. Finalment, s'instarà l'anul·lació de l'expedient de delimitació del Pantalà de Menera i la seua regeneració com a espai públic i verd.

S'aprovarà un Pla estratègic de Cultura i es reactivarà el Consell de Cultura Municipal dins del punt Cultura i Patrimoni que recull l'acord. Es finalitzarà el projecte de la Gerència, mantenint l'ús públic de les viles de la Gerència.

També es plantejarà la cessió d'alguns dels edificis a la Universitat de València per a la creació d'un campus universitari a la ciutat, podent existir concessions per a la implantació d'altres activitats. S'obrirà el centre social de Baladre. Es reclamarà major finançament per a la Fundació del Patrimoni Industrial per part de la Generalitat. S'avançarà amb la catalogació, inventari i digitalització de l'arxiu minero-siderúrgic, l'avinguda Adolfo Suárez serà un museu industrial a l'aire lliure, amb peces industrials des de la Gerència fins al Pantalà i es continuarà amb la posada en valor dels nostres elements patrimonials i exigirem a la Generalitat Valenciana l'inici de les obres de la Nau de Tallers i de l'Economat.

Es realitzarà un projecte per a recuperar els banys àrabs de Sagunt i el seu conjunt medieval. Es demandaran inversions al Castell i el Teatre Romà, reclamant un nou Pla Director del Castell i l'inici immediat de les obres previstes.

Es crearà un circuit de música en viu i elaborarem una ordenança que permeta concerts de música en zones públiques. També s'ampliarà la xarxa de biblioteques i convertirem la Casa Romeu en un centre polivalent lligat a l'estudi i la cultura, amb un espai de record i explicació de la figura històrica de José Romeu. S'obriran les sales d'estudi de dilluns a diumenge durant els períodes d'exàmens. Es completarà la segona fase del conjunt del Grau Vell per a posar en marxa la Casa de la Mar; s'executarà l'ampliació de l'aula didàctica de cultura clàssica Domus Baebia i es desenvoluparà el projecte museístic del Museu Industrial i de la Memòria Obrera

Es rehabilitaran en diferents fases els vestigis de la Guerra Civil a Sagunt. Es crearà un centre d'interpretació de la Guerra Civil en el refugi de propietat municipal al carrer Sant Francesc, parlant amb la comunitat de veïns perquè la seua activitat es duga a terme de forma consensuada. Tot això dins de l'eix programàtic de Memòria Històrica.

Dins del punt d'Igualtat es continuaran gestionant de manera directa els serveis d'assistència a dones víctimes de violència de gènere. Com recull el text, no s'acceptarà un pas arrere en la protecció de les víctimes de violència masclista i es continuarà denunciant i duent a terme labors de conscienciació per a acabar amb esta xacra.

Es crea una nova regidoria amb pressupost propi per a polítiques LGTBIQA+, incloent-hi la sensibilització i conscienciació sobre les diferents realitats d'este col·lectiu. A més s'aprovarà i desenvoluparà un protocol d'actuació integral contra la LGTBIQA+fòbia, l'assetjament i les agressions per motiu d'orientació sexual.Tot això es recull dins del punt de LGTBIQA+.

Dins de l'eix programàtic de Joventut i Infància, es crearà una borsa d'ocupació jove en coordinació amb Promoció Econòmica i les seues polítiques actives de creació d'ocupació; a més de desenvolupar un servei d'assessorament per a l'accés a l'ocupació i l'habitatge en coordinació amb els departaments de Promoció Econòmica i Habitatge, amb polítiques actives per a l'emancipació juvenil. Es crearà un Espai Jove a Baladre amb activitats, oferta d'oci i dinamització juvenil en el barri. S'estudiarà la creació d'un alberg juvenil i s'elaborarà un pla d'oci nocturn alternatiu.

En la web municipal es pot consultar el text íntegre del pacte de govern.