Quasi 1.300 estudiants del municipi treballen la inclusió socioeducativa de la mà del reconegut director Pedro Solís

Les jornades han comptat amb la participació del cineasta i amb la projecció del seu curt Cuerdas, que ostenta el rècord mundial de guardons rebuts

El departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt amb l'Associació de Dany Cerebral en Adults i Menors (ADACAM), i amb el patrocini d’ArcelorMittal, organitzen unes jornades sobre inclusió socioeducativa que es desenvolupen este dilluns i dimarts, i en les quals participen 1.295 estudiants de 14 centres educatius del municipi, en concret deu col·legis i quatre instituts.

Estes jornades tenen per objectiu afavorir la igualtat d'oportunitats i la integració socioeducativa, principalment sensibilitzar sobre el dany cerebral, just en la setmana en què s'emmarca el Dia del Dany Cerebral Adquirit, que cada any es commemora el 26 d'octubre.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor delegat d'Educació, Josep Manuel Tarazona, junt amb el president de la Mancomunitat de Les Valls, Toni Sanfrancisco, i la presidenta d’ADACAM, Lola Torrente, han assistit este dilluns a la inauguració d'esta iniciativa. El primer edil s'ha dirigit al públic infantil allí congregat per a explicar que «hi ha algunes persones a les quals els costa més integrar-se en la societat», per diverses circumstàncies. «Tots i totes podem ajudar un poquet per a facilitar-los la vida», ha agregat.

«Reflexionarem un poc sobre això durant estos dies i intentarem fer entre tots i totes una societat millor, on tots i totes siguem una miqueta més felices», ha animat Moreno als i les escolars. «Teniu molt a dir vosaltres», afegia. «Aprofiteu l'experiència i gaudiu-la al màxim, i sobretot penseu en els altres», els ha encoratjat.

D'altra banda, l'alcalde ha agraït també el seu treball a ADACAM. «Ens ha ajudat moltíssim a guanyar en visibilitat i en conscienciació», ha manifestat.

«Els tallers que estem fent, que arribaran a 1.300 estudiants dels nostres centres escolars, estan orientats cap a la inclusió socioeducativa, dins del projecte Sagunt, Ciutat Educadora, treballant cap a la integració des de l'àmbit educatiu», ha assenyalat el regidor delegat d'Educació, Josep Manuel Tarazona. «Gràcies a l'organització del departament d'Educació i al treball conjunt amb l'associació ADACAM hem fet una proposta potent en la qual participa Pedro Solís, guanyador de dos premis Goya i director del curtmetratge Cuerdas», ha anunciat.

L'edil ha agraït el treball de l'equip d’ADACAM així com també el patrocini d’ArcelorMittal. «Ens permet al departament treballar per la inclusió socioeducativa, el control de l'absentisme escolar i la igualtat d'oportunitats que ajuden a superar qualsevol classe de discriminació i donen impuls a l'accessibilitat universal en l'educació», ha manifestat. «Tenim a Sagunt una població escolar molt diversa que hem d'atendre entre tots i totes», ha agregat.

 

Projecció del curtmetratge més premiat

Estes jornades compten, tal com ha anunciat el regidor, amb la participació de Pedro Solís, director i guionista de pel·lícules com Tadeo Jones, entre altres, i que també ha dirigit el curtmetratge Cuerdas, que ha rebut desenes de reconeixements i milers de visites en les xarxes socials.

Així, les jornades s'han inaugurat amb el visionat a la Casa de Municipal de Cultura del Port de Sagunt de l'esmentat curt, en un acte que ha tingut el suport de personal especialitzat d’ADACAM. Després de la projecció Solís ha realitzat una xarrada i ha establit un col·loqui amb els i les alumnes basat en la unitat didàctica a la qual fa referència. Posteriorment, el dimarts, se celebrarà un altre acte igual en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt.

La xarrada estava adaptada als nivells educatius en contingut i temps. Pedro Solís ha comptat de manera amena i instructiva quins són els passos per a realitzar un projecte d'animació, des del guió fins al so final, al mateix temps que ha incidit en la seua trajectòria vital, que ho va portar a abandonar el seu treball de tècnic electrònic per a dedicar-se al món del cinema d'animació.

S'han desgranat els secrets del cinema d'animació al mateix temps que s'ha parlat de les motivacions que li van portar a fer un curtmetratge tan personal com Cuerdas, tot un fenomen viral amb més de 300 milions de reproduccions en xarxes socials i que ha superat els 300 premis, la qual cosa li ha suposat entrar en el Llibre Guinness dels Rècords com el curtmetratge d'animació més premiat de la història a tot el món.

 

Sobre Pedro Solís

Pedro Solís García (Barcelona, 1968) ha impartit més de cent conferències en universitats, col·legis, ajuntaments, centres privats, etcètera. Solís és un director i guionista espanyol de produccions d'animació 3D guardonat amb dos Premis Goya al millor curtmetratge d'animació per La Bruxa (2011) i Cuerdas (2014). Encara que va nàixer a Barcelona, la seua família es va traslladar a viure a Guadalajara quan ell comptava amb dos anys d'edat. És en esta ciutat on desenvolupa els seus estudis de grau superior de tècnic electrònic.

Sempre atret pel món de l'animació i la tecnologia, dedica llargues nits a aprendre el maneig del modelatge en 3D. L'any 1998 decidix canviar l'estabilitat d'un lloc fix per a llançar-se a treballar en el sector del videojoc, en el qual ha desenvolupat diferents tasques: des d'artista 3D a coproductor en nombrosos títols per a PC i videoconsoles. El salt al cinema el dona de la mà del personatge Tadeo Jones, en col·laborar en el disseny d'escenaris en els curts d'animació Tadeo Jones i Tadeo Jones y el sótano maldito, d'Enrique Gato.

En 2006 comença una nova marxa com a director de producció en Lightbox Entertainment, on col·labora en títols com Las aventuras de Tadeo Jones en 2012, l'aventura espacial Atrapa la bandera (2015) i la seqüela de l'èxit de 2012, Tadeo Jones 2: El secreto del rey Midas (2017), distribuïdes internacionalment per Paramount Pictures.

 

La Bruxa, la seua primera pel·lícula com a director i guionista, va ser guardonada amb el premi Goya al Millor Curtmetratge d'Animació de 2010 i alguns altres premis importants. Cuerdas és el seu segon curtmetratge com a guionista i director. Amb ell ha aconseguit el premi Goya al Millor Curtmetratge d'Animació de 2014 i un ampli nombre de guardons i reconeixements, entre els quals destaca el Guinness World Rècord al curtmetratge d'animació més premiat de la història.

Estes jornades d'inclusió socioeducativa estan dirigides a l'alumnat dels centres escolars del municipi, des de primer curs d'Educació Primària fins a quart de l'ESO, adaptant-se a cada nivell, edat, curs i cicle.