Quico Fernández presenta a Madrid la candidatura de Sagunt a la Xarxa de Jueries d'Espanya

La xarxa, constituïda per municipis que compten amb un patrimoni jueu, promou projectes culturals, turístics i acadèmics


L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha defensat este matí a Madrid davant la Comissió Avaluadora la candidatura de Sagunt per a la seua inclusió en la Xarxa de Jueries d'Espanya “Camins de Sefarad”.

Fernández ha declarat que hem fet un “pas molt important per a la nostra incorporació a la Xarxa de Jueries d'Espanya i a la ruta europea de Jueries que està funcionant a través de la Unió Europea”.

L'alcalde ha indicat que “este és un dels objectius que hem plantejat des del principi en l'àmbit de la posada en valor del nostre patrimoni i ja fa alguns mesos que presentàrem el dossier en el qual donàvem els arguments que justificaven per què la nostra ciutat havia d'estar dins de la Xarxa de Jueries”.

A més, l'alcalde ha afegit que Sagunt té moltes possibilitats perquè és una “ciutat amb molta història i un patrimoni molt important”. Així, ha explicat, a més, que és una de les primeres ciutats on està documentada la presència de jueus i “el nostre patrimoni és excepcional, un dels més importants de la península i d'Europa, amb elements que són molt difícils de trobar en una ciutat i per això mereixen consideració”.

La candidatura de Sagunt competia amb altres ciutats com Calatayud o Vitòria, però l'alcalde és optimista i afirma que “hi ha moltes possibilitats, perquè s'ha fet un molt bon treball i teníem de partida els arguments, la història i el patrimoni viu”.

Tenim bones expectatives i crec que prompte tindrem una resposta. Si definitivament entrem en la Xarxa de Jueries tindrem ja tres rutes de caràcter europeu que ajuden a potenciar la nostra ciutat i el turisme. I, per tant, també, l'economia. Patrimoni, cultura, turisme i economia són claus per a explicar per què Sagunt s'està convertint en una de les referències del País Valencià i del conjunt d'Espanya en la recuperació econòmica”, ha finalitzat l'alcalde.

La Xarxa de Jueries d'Espanya “Camins de Sefarad” actua de forma conjunta en defensa del patrimoni històric i el llegat jueu, promouen projectes culturals, turístics i acadèmics, i realitzen una política d'intercanvi d'experiències nacionals i internacionals que contribuïxen al coneixement i el respecte mutu dels pobles, cultures i tradicions.

La xarxa actua sense ànim de lucre i amb independència en la defensa d'este llegat, és membre fundador de l'Itinerari Europeu del Patrimoni Jueu i realitza una intensa labor de difusió a l'estranger.

Les ciutats que ja pertanyen a esta xarxa són Àvila, Barcelona, Càceres, Calahorra, Còrdova, Estella-Lizarra, Hervás, Jaén, Lleó, Lucena, Monforte de Lemos, Palma de Mallorca, Plasència, Ribadavia, Segòvia, Tarazona, Toledo i Tudela.

El Ple de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat la integració del municipi en esta associació, constituïda per municipis que compten amb un patrimoni arquitectònic, històric, mediambiental i cultural herència de les comunitats jueves que els van habitar.