Hui, 12 de novembre, s'inicia el curs de formació antigihadisme, el primer d'estes característiques que s'impartix conjuntament en l'aula d'audiovisuals de la piscina del Poliesportiu Municipal (internúcleos) que finalitzarà este divendres. El curs està organitzat per la delegació de Personal en col·laboració amb la Policia Nacional i la Policia Local. L'objectiu d'este curs és que els assistents adquirisquen coneixements sobre el fenomen terrorista de naturalesa islàmica i introduir protocols específics policials, per a saber reconéixer factors de risc, en una posada en comú entre la Policia Nacional i la Policia Local. Ricardo Marc, intendent local, ha declarat que “al final eixa oportunitat de poder treballar junts és el que vos va a permetre que doneu un millor servici en el carrer o que pugueu resoldre millor una situació”. Sergio Moreno, el regidor de Personal, ha explicat la necessitat que havia de dur a terme este curs i que “este curs havia de ser en conjunt entre Policia Nacional i Policia Local”.
El curs es desenvoluparà de dilluns a divendres amb simulacres i diferents temes com a ‘Prevenció i protecció antiterrorista’, ‘Anàlisi de l'amenaça. Evolució atemptats amb explosius’, ‘Tractament d'evidències digitals’ i protocols d'actuació. Han assistit a l'obertura del curs l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el regidor de Policia Local, Enric Ariño; el regidor de Personal, Sergio Moreno; el comissari de Policia Nacional, Rafael Pérez; l'intendent local, Ricardo Marc i la inspectora Yolanda Gil encarregada de la programació.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha afirmat que “la funció dels cossos de seguretat és vetlar per la seguretat i la llibertat dels ciutadans i, per tant, és importantíssim que hi haja un programa de formació que ens prepare, especialment als professionals, però també a la societat en general davant els nous reptes de seguretat que se'ns plantegen en un món cada vegada més globalitzat on les amenaces poden vindre per qualsevol mitjà i afectar en qualsevol moment”. L'alcalde parla de la necessitat de tindre eixa preparació que garantisca que els ciutadans se senten segurs i de poder tindre tots els mitjans al nostre abast i totes les mesures que es puguen prendre perquè es minimitze al màxim el perill.
El regidor de Policia Local, Enric Ariño, agrega que “si alguna cosa és clar és que el futur no està escrit quant a temes laborals, per tant, la formació permanent és imprescindible i més en la policia”. S'anima els estudiants a aprofitar el curs el màxim possible ja que “la seguretat és fonamental, sobretot el que es transmet a la ciutadania i per açò benvinguts cursos com estos”, explica Ariño.
També se busca consolidar l'enfocament de ‘competències professionals’ en la formació dels empleats públics concretament dins dels col·lectius policials que hi participen. Es van a desenvolupar els protocols d'actuacions policials davant la comissió d'actes de terrorisme. Amb açò es pretén dotar els alumnes tant de coneixements, sobre la problemàtica i formes d'actuació de determinats moviments radicals, com de coneixements jurídics i tècnics.
D'altra banda, esta acció formativa pretén aprofundir i formar l'alumnat sobre l'adopció de mesures d'autoprotecció enfront d'este fenomen, així com el coneixement de tècniques d'intervenció que permeten donar una resposta eficaç enfront de possibles actuacions policials, amb major seguretat i eficàcia, disminuint els riscos tant propis com de tercers.
Així doncs, i en este sentit es posarà en coneixement dels assistents, entre uns altres, els protocols d'actuació policial, tipus penals i perseguibilitat enfront de delictes d'odi, tractaments d'evidències digitals, anàlisis i estratègies i protocols de defensa enfront de les amenaces terroristes.
La part pràctica se centra en pràctiques operatives d'intervenció policial com són les tècniques de control, detencions i identificacions, incloent com a part fonamental l'anàlisi d'amenaces, cerques i requises d'artefactes sospitosos i coordinació de les intervencions.