Sagunt a Escena exposa els conflictes contemporanis a través d'una versió trencadora de 'Tirant lo Blanch'

A més, en la secció Off Romà s'ha programat a dos de les veus més estimulants del pop urbà valencià, Esther i Colomet

El col·lectiu La Majara es fa càrrec de la festa de clausura amb una revetla

El festival Sagunt a Escena, organitzat per la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través del Institut Valencià de Cultura (IVC), acull este pròxim 24 d'agost en el Teatre Romà una versió contemporània del clàssic de Joanot Martorell Tirant lo Blanch. Els perills, amors i conflictes narrats fa 500 anys ressonen, a través del temps, fins al món actual.

Joan Arqué dirigix l'adaptació teatral que ha realitzat Màrius Serra d'este pilar de la literatura de cavalleria. A partir dels capítols més èpics de les aventures de l'heroi del Segle d'Or de les lletres valencianes, seguim a Tirant i a Plaerdemavida en un naufragi fins a les costes del nord d'Àfrica i en el seu llarg periple per a tornar a Constantinoble amb la seua estimada Carmesina.

Al llarg de la representació de la proposta, titulada Tirant lo Blanc, les aventures del mític personatge es vinculen amb els conflictes contemporanis, establint paral·lelismes. La revisitació suggerix que la història sempre l'escriuen els vencedors i els herois sempre s'erigixen sobre els cadàvers de gent innocent.

Música urbana en valencià

En la secció Off Romà, este cap de setmana hi ha programada en La Glorieta música urbana en valencià i un punt final al festival amb ànim de revetla.

El 23 d'agost, la Glorieta acollirà dues cites musicals, els concerts d'Esther i Colomet. Esther Querol és una jove cantautora pop de Vinaròs. En 2021 va publicar el seu primer EP, pel qual va rebre el reconeixement de la crítica amb les nominacions a Artista Revelació, tant als premis Carles Santos, com als Ovidi Montllor. Al desembre de 2022 va llançar el seu àlbum de debut Els cartes que mai vaig cremar, que l'ha feta destacar com una de les veus referents del pop valencià.

Per la seua banda, Colomet és el projecte de Paloma Aparici, qui emergix com una figura prometedora en el panorama de la música urbana en valencià. Les seues actuacions enèrgiques i dinàmiques captiven a una audiència juvenil a través de la fusió d'estils i ritmes propicis per al ball. A Sagunt presenta el seu disc de 2024 Blau, una proposta fresca que s'obri pas a base de reguetón, sons electrònics i pop urbà.

Revetla i ball underground

El punt final a esta 41 edició de Sagunt a escena se celebrarà el 25 d'agost amb una ‘Revetla’ que servirà de festa de clausura. Daniel Rosado Ávila ha assumit la direcció i Paloma Hurtado de la Creu, l'assistència coreogràfica. El col·lectiu La Majara avança que no es tractarà d'una festa a l'ús.

Al terme prendrà el comandament als plats Dj Madnel amb una proposta híbrida en la qual trencarà les barreres entre gèneres musicals. En el set aspira a investigar la relació cos, espai i audiovisual amb la incorporació d'elements underground com l'art drag, l'ambient clubbing i la dansa urbana.

Inka Romani i WaackEngy, ballarines de vogue i wacking, entre altres danses urbanes, experimentaran rituals de moviment al ritme de la fusió d'hip hop, R&B, pop i electrònica.