El festival Sagunt a Escena continua amb la programació en el Teatre Romà. Hui i demà, 3 i 4 d'agost, a les 22.30 hores, es presenta Filoctetes de Sòfocles amb una versió de Jordi Casanovas, davall la direcció d'Antonio Simón, escenografia de Paco Azorín i interpretada per Pedro Casablanc, Pepe Viyuela, Félix Gómez i Samuel Viyuela. Es tracta d’una producció del Festival de Mérida i Bitó Producciones.
Explica la mitologia que Filoctetes, un dels herois grecs que formaven part de l'expedició a Troia, va ser ferit en un peu per la mossegada d'una serp. S'explica que la seua ferida infectada enverinava l'aire i els seus esquinçadors crits de dolor turmentaven els seus companys. De tal manera, que l'heroi va ser cruelment abandonat pels grecs a la seua sort en l'illa deserta de Lemnos.
Deu anys després, l'exèrcit grec seguix sense conquistar Troia. Sabedors els cabdills grecs que, tal com establia una vella profecia, no es podia conquistar Troia sense l'ajuda de l'arma més poderosa: l'arc de Filoctetes, heretat d'Hèracles, decidixen recuperar-lo tornant a la illa on l'heroi de la tragèdia va ser abandonat.
En esta tragèdia se'ns presenta un personatge en el qual sembla que el destí s'ha encebat durament. La injustícia de la sort correguda per Filoctetes posa el públic de la seua part. És el boc expiatori, l'exclòs, l'empestat, tractat amb una crueltat immisericorde. Dol perquè a més l'altura moral del personatge està molt per damunt dels seus companys botxins, uns autèntics corruptes. Esta obra remet el públic a la impunitat amb que certes persones poden utilitzar la justícia i el poder per al seu propi profit, sense contemplacions. “La fi justifica els mitjans”, al preu que siga.
Així, durant tota la trama, el guerrer Neoptólemo, fill d'Aquil·les, es mou entre el dilema en el qual haurà de triar entre trair Filoctetes, del que s'ha guanyat la seua confiança fins que li ha cedit l'arc, o ser fidel a Ulisses en la seua recomanació d'enganyar al vell i malalt guerrer per a aconseguir l'arma que els permeta conquistar Troia, i tornar a abandonar-lo a la seua sort. Intriga i emoció a parts iguals centren esta obra, dirigida per Antonio Simón, i en la qual els tres personatges masculins principals estan acompanyats d'un cor de set dones, que a través de diverses danses i càntics actuen com la veu de la consciència de Neoptólemo, avisant-lo de les conseqüències que poden tindre els seus actes en l'illa.
El següent espectacle de Sagunt a Escena, emmarcat dins de l’Off Romà, és La Celestina de Bambalina Teatre, que tindrà lloc en el Centre Cultural Mario Monreal el dimecres 8 d'agost a les 20.30 hores.