El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar ahir el Pla Estratègic d'Esports que este departament ha elaborat durant més d'un any i que suposa la millora de l'esport en el municipi durant els pròxims deu anys. Este projecte dividit en dos parts, el pla rector i el pla director, va ser aprovat pels regidors de l'Equip de Govern (Compromís, Esquerra Unida, ADN-Morvedre, PSPV-PSOE) així com de l'edil del grup mixt, José Vicente Muñoz, l'abstenció de Partit Popular i Ciudadanos i el vot en contra d'Iniciativa Porteña.
La delegació d'Esports va plantejar com a necessitat que una de les activitats que més ciutadans exercixen, com és l'esport, tinguera al mateix temps un pla estratègic on es dissenyaren mesures que feren possible que l'esport local aconseguira les metes desitjades de qualitat. Este pla, que ha sigut discutit durant més d'un any amb persones vinculades d'una o una altra manera a l'esport, consta del pla rector per als pròxims sis anys i que obeix a com cal fer l'esport, quines activitats cal fer i com s'ha de gestionar per a aconseguir els índexs de qualitat adequats i compta amb 100 projectes i 200 actuacions, i el pla director d'infraestructures que diu com, on i quan han de dur-se a terme les instal·lacions i millorar-se les que ja existixen i el termini d'execució de les quals és de deu anys. El valor total del projecte és de 28.695.507 euros, dels quals 4 milions ja estan en execució o pressupostats, la qual cosa suposa invertir una mitjana de 2 milions i mig a l'any, cost que no recaurà totalment en l'ajuntament, que sol·licitarà subvencions.
La intenció és que este projecte es convertisca en el document que possibilite una promoció constant del nostre esport; que provoque una millora de la salut en la ciutadania; que ajude a la integració i cohesió dels diferents grups de població en el desenvolupament d'infraestructures de manera equilibrada i eficient; que promoga la qualitat i l'excel·lència com a senyal d'identitat de l'esport local, així com que s'utilitze l'esport com a impulsor del sector turístic de la població.
Pla de millora i creació infraestructures a deu anys
El pla director d'infraestructures esportives pretén normalitzar les instal·lacions que tenim i intentar projectar cap al futur les instal·lacions perquè el creixement que es produïsca tinga certa racionalitat i s'eviten malbarataments. Per això s'ha fet un estudi de la població, de les instal·lacions i de les necessitats que necessiten a mig i llarg termini en funció de la pràctica esportiva que es realitza en el municipi. Els objectius que es té en el pla són sis: distribuir equilibradament els equipaments esportius entre els dos nuclis; rendibilitzar i actualitzar esportivament les instal·lacions existents; completar la xarxa d'equipaments esportius; establir directrius per a l'aprofitament del mig natural; acords amb els centres d'ensenyament que dispose equipament esportius i cercar la col·laboració privada amb entitats similars.
La proposta del projecte és un canvi radical de les instal·lacions actuals de Sagunt com són el trasllat de la piscina que actualment es troba en la Casa de la Joventut al complex esportiu René Marigil i adequar la primera infraestructura per a activitats d'educació física i salut. Així, el poliesportiu René Marigil es completaria amb la piscina a més de construir una graderia en el pavelló perquè tinga una utilitat major i altres millores en el complex. També a curt termini es pretén adequar el trinquet, instal·lació actualment quasi en ruïnes. Junt a açò, el pla proposa el trasllat del camp de futbol de Xulla a la zona de Sant Cristòfol en el supòsit que s'amplie l'autovia. D'altra banda, per al nucli del Port de Sagunt que té tres zones esportives importants, el projecte contempla la finalització del pavelló pròxim al cementeri, que es dotarà amb 700.000 euros més en els pròxims pressupostos per a poder escometre esta obra i acabar-lo; la piscina de la zona d’Almudàfer que se li donaria el mateix ús que a la piscina del René Marigil; en la zona del poliesportiu José Veral es cobrirà la pista exterior i ampliar el pavelló per a fer sales per als clubs i activitats esportives. D'esta última zona es traslladarà l'actual parc de patinatge a la denominada Ciutat Esportiva, la zona del Poliesportiu Municipal.
Esta zona és la que majors actuacions contempla. La idea és completar l'actual oferta amb un estadi multiusos en la zona més a l'oest de l'actual poliesportiu; al nord instal·lar grans camps per a esports d'equip que necessiten camps de gran extensió; llevar el camp de futbol 8 i instal·lar-hi la zona de patinatge que s'eliminarà en la zona del José Veral, així com una altra per a patinatge artístic que completarà la de patinatge en línia, i finalment ampliar la piscina per a la demanda d'aigua de competició que hi ha actualment en este poliesportiu. Amb estos canvis es pretén convertir la zona en un espai de tecnificació esportiva on es practique esport de competició amb totes estes instal·lacions junt a les pistes d'atletisme que estan a punt de licitar-se.
Altres instal·lacions com el camp de futbol de Baladre o el de Sant Francesc de Borja on es faran actuacions puntuals per a tindre-les en perfecte estat, així com l'estadi del Fornàs que es considera que fins i tot sent una magnífica instal·lació està desaprofitat pel que es proposa una remodelació de la instal·lació. Fruit de les opinions per a l'elaboració d’este pla s'ha considerat no retocar-ne res, solament construir una cafeteria que d'accés a l'estadi. Tot açò junt a actuacions en el medi ambient com el carril bici, parcs, o sendes en la muntanya, completaria tot el projecte.
Completa el projecte la convenient revitalització de la iniciativa de crear o potenciar clubs esportius marítims, així com crear una casa del mar on els practicants d'estos esports puguen reunir-se junt a la platja.
El pla rector compta amb 100 projectes i 200 actuacions
El pla rector té dos àrees que mereixen especial atenció com són l'escoles d'iniciació esportiva que canviaran l'orientació ja que es pretén que siguen els xiquets i els pares els qui decidisquen què esport practicaran i no a l'inrevés com fins ara, així com la introducció de la psicomotricitat i el multiesport perquè els més xicotets a practicar qualsevol esport i quan arriben a certa edat trien per si sols a quins esports dedicar-se. També es fixarà com a edat màxima de finalització de les escoles esportives subvencionades els 12 anys, sent a partir dels 13 anys d'edat els clubs els qui es facen càrrec dels esportistes; es fomentarà la formació en l'àmbit fiscal, laboral i comptable als dirigents dels clubs ja que s'ha detectat una escassa preparació que provoca certes disfuncions en la majoria dels casos, i es tendirà a la unificació si no dels clubs, si dels projectes esportius d'una mateixa modalitat.