L'Ajuntament de Sagunt està compromés a portar a la ciutat cap al futur de la tecnologia i la sostenibilitat, i ho fa amb un projecte que busca convertir Sagunt en una Smart City (ciutat intel·ligent). Esta iniciativa té com a objectiu principal aprofitar les noves tecnologies per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i optimitzar la prestació de servicis públics en el municipi.
El projecte s'emmarca en la necessitat d'incorporar progressivament tecnologies avançades en l'administració dels servicis urbans. Per a això, s'estan desenvolupant una sèrie d'accions estratègiques, entre les quals s'inclouen: l'actualització i el manteniment de la Xarxa Telemàtica de l'Ajuntament, per a connectar totes les dependències i instal·lacions municipals, brindant suport a diverses aplicacions i sistemes, així com a les xarxes domèstiques. A més, es reforçarà la seguretat dels sistemes.
També s'executen projectes tecnològics que incorporen les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) en els servicis públics municipals, especialment aquells relacionats amb la mobilitat. Això s'aconseguix mitjançant la implementació de sensors en tota la ciutat. Estos sensors permeten l'anàlisi i la traçabilitat de la mobilitat de vehicles i persones en el municipi contribuint a una gestió més eficient del trànsit i dels recursos municipals.
Per a això, es crea una plataforma d'Anàlisi i Gestió de la Sensòrica que recopila la informació proporcionada pels sensors desplegats en tota la ciutat. Esta plataforma estarà disponible per a tots els departaments municipals i generarà indicadors clau de rendiment (KPI). La informació en temps real i les analítiques permetran prendre decisions informades sobre la prestació de servicis públics, com la gestió del trànsit, la programació cultural, l'ajust dels servicis esportius i molt més.
«Aspirem a ser una ciutat intel·ligent, en la qual les TIC estiguen plenament incorporades a la prestació dels servicis municipals», ha afirmat el regidor de Noves Tecnologies, Antonio Iborra. El regidor ha defensat la necessitat de continuar implementant millores tecnològiques «perquè permeten optimitzar recursos, dur a terme una gestió més eficient i, sobretot, millorar l'atenció ciutadana».
D'altra banda, la regidora d’EDUSI, Natalia Antonino, ha posat en valor «el treball que s'està duent a terme des del Servei Municipal d'Informàtica i Comunicacions de l'Ajuntament de Sagunt per a consolidar un projecte d’smart city. Amb el suport que ens brinda el finançament per part de la UE, estem millorant la connectivitat, el software i el hardware de l'Ajuntament, a més d'implementar mesures, com els sensors de mobilitat, que incrementaran la seguretat i ens donaran informació molt útil respecte a l'ús que fa la ciutadania dels servicis municipals», ha comentat.
Cal destacar que a més d'estes accions, es proporcionarà formació al personal tècnic municipal per a utilitzar i aprofitar al màxim la informació continguda en la plataforma. Este projecte no sols és un pas important cap a la conversió de Sagunt en una Smart City, sinó que també representa un compromís amb la millora constant i l'adaptació de la ciutat i la seua administració a la revolució digital.
La inversió total necessària per a dur a terme estes transformacions s'aproxima als 360.000 euros. El 50% d'esta inversió serà cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI JOIN SAGUNT). Amb este projecte, l'Ajuntament de Sagunt demostra la seua determinació a brindar a la ciutadania un entorn digital, més intel·ligent, eficient i sostenible tal com ens exigixen els nous temps que vivim; aprofitant les bondats i beneficis que les noves tecnologies ens oferixen per a convertir Sagunt en una ciutat pionera en el seu ús en el nostre entorn.