Sagunt, Capital Cultural Valenciana 2018-2019

Després d'una exhaustiva avaluació a huit candidatures, la comissió avaluadora ha atorgat este segell a la capital del Camp de Morvedre per, entre altres coses, la ferma oferta cultural del municipi com a instrument de cohesió social i de foment econòmic


Sagunt serà la Capital Cultural Valenciana (CCV) 2018-2019, tal com ha decidit la comissió avaluadora de la conselleria de Cultura, després d'avaluar els projectes de huit candidatures. Esta comissió, encarregada per segon any consecutiu de triar els dos municipis valencians que destaquen per la seua àmplia oferta cultural, ha atorgat finalment esta distinció a la capital del Camp de Morvedre, com a municipi amb més de 5.000 habitants, i a la localitat de Potries, a la Safor, com a terme amb menys de 5.000 habitants.

Esta distinció anual creada en 2017 per la Generalitat Valenciana té com a objectiu reconèixer a aquells municipis que destaquen per la seua àmplia i ferma aposta cultural com a instrument de cohesió social i de foment econòmic i, d'eixa manera, incentivar la territorialització cultural.

“Per a nosaltres la cultura no és una despesa, sinó una inversió”, declarava l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, posant l'accent en la gran inversió que realitza Sagunt en cultura i en patrimoni. “La cultura és un dels factors que més pesen a l'hora de calcular el progrés, el benestar i el desenvolupament d'una societat. De la mateixa forma que som un dels municipis líders en inversió en esports, també som líders en inversió en cultura, entenent-la en el sentit més ampli: els departaments de Cultura i d'Educació, però també el de Joventut, que té una programació cultural de primera magnitud, o els departaments de Turisme, de Patrimoni i d'Igualtat”.

L'Ajuntament de Sagunt, a través de les regidories de Cultura, Joventut, Turisme, Patrimoni i Igualtat, va presentar un ampli estudi sobre els aspectes culturals, turístics i econòmics de Sagunt que han portat al fet que la ciutat siga reconeguda com a Capital Cultural Valenciana 2018-2019. A més, la comissió avaluadora ha reconegut el foment econòmic i de recuperació del patrimoni de Sagunt a escala europea, però sense perdre l'essència mediterrània.

Entre estos aspectes destaquen alguns festivals com Sagunt a Escena o els Ludi Saguntini, l'àmplia oferta d'esdeveniments d'associacions culturals com Saguntum Civitas o Incipit Cultural, o les variades programacions de les delegacions de Cultura, Joventut i Igualtat amb cinema, documentals, teatre, conferències, esdeveniments musicals, cursos o exposicions, entre altres iniciatives. Com a foment turístic, destaquen els 13 km de costa de Sagunt amb quatre platges d'arena fina i aigües cristal·lines, així com els quilómetros de dunes naturals amb flora i fauna autòctona, l'àmplia oferta d'allotjament en la ciutat, o les diferents alternatives d'oci mediambiental.

L'alcalde de Sagunt ha insistit a agrair i donar l'enhorabona a tots els tècnics de l'Ajuntament dels departaments citats pel treball realitzat, així com als seus corresponents regidors. A més, Fernández ha assenyalat que “tot el que invertim en cultura, en patrimoni, en turisme, en joventut, etc. comporta una projecció de la ciutat que després es va a traduir en una major oferta turística, una major oferta en el sector terciari i també en més llocs de treball”.




El regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, ha declarat que l'elecció de Sagunt com a Capital Cultural Valenciana és una gran satisfacció i una enorme responsabilitat. “Certament estem molt contents i una mica aclaparats” ha manifestat Tarazona, qui ha destacat que aquest reconeixement “veritablement és fruit del treball de diferents regidories com ara Cultura, Joventut, Patrimoni i Igualtat, entre unes altres, però també de col·lectius, institucions i entitats que de forma transversal i integradora han convertit a Sagunt en una ciutat molt dinàmica i innovadora i activa culturalment durant els 365 dies de l'any”. El delegat de Cultura ha explicat que el projecte Sagunt Civitas Amabilis és un recorregut al llarg del relat històric de Sagunt, paral·lel al del país, i segmenta les activitats en tres grans etapes, Arse Saguntum, Murbiter Morvedre i Sagunt. “El projecte que presentem a més, en resum, integra un ventall de manifestacions artístiques i culturals, un treball en valors, una interconnexió amb altres àrees del saber, participació i democràcia a més d'integració social i, per descomptat, com a foment econòmic”, ha assenyalat el regidor. Amb esta distinció i durant enguany, Tarazona ha declarat que “comença una nova etapa”.

Finalment Fernández ha volgut recordar que “estem alineats en el projecte de Patrimoni de la Humanitat, que té un llarg recorregut i molt treball, però ja està donant bons resultats” i ha destacat que Sagunt ja és Capital Valenciana de la Romanització i forma part de les rutes dels Fenicis i dels Ibers, entre altres coses. Ser Capital Cultural Valenciana 2018-2019 “és un reconeixement al nostre esforç i esperem estar a l'altura. En els pròxims mesos concretarem totes les activitats que van a respondre a este nomenament”, finalitzava l'alcalde.

El segel Capitall Cultural Valenciana (CVV) s'emmarca dins del Pla de democratització cultural per a garantir l'accés a la cultura, que s'inclou en Pla estratègic cultural valencià, Fes Cultura. Sagunt i Potries prendran el relleu a Gandia, CCV 2017, a partir del 25 d'abril de 2018, quan començaran a realitzar tot tipus d'activitats que giraran entorn d’este segell.

Amb esta distinció, la Generalitat pretén descentralitzar l'oferta cultural que promou l'entitat, millorar la comunicació entre la Generalitat i els diferents actors culturals de tot el territori valencià i garantir l'accés universal a la cultura.

Per a la concessió d’este segell es té en compte criteris com el percentatge del pressupost municipal destinat a cultura en els últims cinc anys, les infraestructures culturals públiques i privades del municipi, el teixit associatiu de caràcter cultural de la localitat, així com l'originalitat, la qualitat i la diversitat de la proposta cultural, el pressupost i els recursos econòmics i humans necessaris per a dur-la a terme i les diferents estratègies de difusió i promoció d'esta proposta.

A més, també es valora la incidència social del projecte, tant en el mateix municipi com en la comarca; la implicació i participació de la ciutadania; els beneficis econòmics a curt i mig termini que comportaria el fet de la capitalitat cultural, i la incidència en el sector cultural local.​

​​