Sagunt s'ha sumat este cap de setmana a la celebració del 25 aniversari de la companyia Hongaresa de Teatre amb una sèrie d’actes programats per la delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt, respectant totes les mesures de seguretat i higiene, així com limitacions d’aforament, establides per les autoritats sanitàries.
Amb motiu de l'aniversari, tant divendres passat com el dissabte el Centre Cultural Mario Monreal va acollir diverses activitats. La primera de les quals va ser la presentació del llibre Paco Zarzoso. Teatro Escogido (1996-2020), d'Arola Editors. La presentació del llibre, que és una recopilació de setze obres publicades pel fundador de la formació, nou de les quals han sigut estrenades per la companyia, va comptar amb la presència del seu prologuista, el dramaturg i director Xavi Puchades; del professor de literatura i poeta, Pedro Luis Alonso; de la delegada de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt, Asun Moll; de Lola López, integrant de la companyia i protagonista de gran part de les obres que recopila el llibre, i de Paco Zarzoso. A més, en l'acte també va ser present la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, i el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona.
La regidora de Cultura, en primer lloc, va donar l'enhorabona a Paco Zarzoso i a Lola López per aconseguir mantindre's en l'escenari durant tants anys tenint en compte les dificultats del món de la cultura i, en particular, del teatre, un repte que, sens dubte, va assegurar que tots dos havien aconseguit amb matrícula d'honor. «Té molt mèrit el coratge, la passió i la persistència que Hongaresa plasma en els seus treballs», va expressar Asun Moll, qui també va lamentar no haver pogut celebrar com es mereix l'aniversari d'Hongaresa a causa del coronavirus.
![](/media/unmfp4ap/84img_3927.jpg)
En esta mateixa línia, la regidora va destacar que «al llarg de la vostra trajectòria heu estrenat 29 peces teatrals, que es diu prompte, i heu rebut prestigiosos premis com el de la Crítica de Barcelona, el Marqués de Bradomín o el de la Societat General d'Autors, entre d’altres. Per a nosaltres, per a la ciutat, és de gran valor el vostre treball i, des de l'Ajuntament, continuarem donant suport en la mesura de les nostres possibilitats, com ho hem fet fins ara». A més, Moll va afirmar que, com a regidora de Cultura, continuarà treballant en benefici del sector cultural i de la gent que fa cultura, cosa que considera essencial per a la societat i la formació personal. Finalment, com a espectadora, va donar les gràcies a Hongaresa pel seu treball i per transmetre sempre el seu amor pel teatre.
Després de la presentació de l'acte, va tindre lloc el concert informal ‘Cançons Hongareses’, a càrrec de Jesús Salvador Chapi, fundador del grup de percussió Amores, en el qual es van interpretar cançons que han acompanyat a la formació teatral durant els seus anys de trajectòria. El dissabte, Hongaresa va representar una de les seues obres, la comèdia Umbral.
![](/media/30onu5rd/84img_3989.jpg)
Companyia Hongaresa de Teatre
La companyia de teatre del Port de Sagunt va complir 25 anys en 2020, un quart de segle de treball ininterromput d'escriptura teatral i posada en escena. La pandèmia va impedir la celebració d’este 25 aniversari, per la qual cosa ara s'ha decidit homenatjar la companyia amb diferents actes, encara que prenent totes les mesures de seguretat i higiene.
Hongaresa de Teatre va ser fundada en 1995 per Lola López, Lluïsa Cunillé i Paco Zarzoso. D'origen poc funcional o racional, va sorgir pel seu desig d'estrenar junts una obra puntual que, amb el temps, s'ha convertit en un projecte vital amb la voluntat d'escriure, dirigir i interpretar. Al llarg de la seua trajectòria, Hongaresa ha estrenat més d'una vintena de peces, reconegudes amb guardons com els premis de la Crítica de Barcelona, Marqués de Bradomín, SGAE i Enrique Llovet, i representades en tota la geografia espanyola, així com a l'Argentina, Xile, l'Uruguai i Colòmbia.
Es tracta d'una companyia que en cada nova proposta, tant textual com escènica, intenta explorar nous camps teatrals, cosa que els ha animat a experimentar amb tots els gèneres, des de la tragèdia al cabaret, passant per la tragicomèdia o el vodevil postdramàtic. En tota la seua trajectòria teatral, Hongaresa ha mantingut un decidit i sòlid compromís i posicionament ètic i estètic que es reflectix en les seues obres amb, per exemple, la reivindicació a càrrec de Lola López de dones excepcionals, però desconegudes del gran públic.