Sagunt celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb un homenatge a Emilia Matallana

En el marc d’esta celebració, s’ha realitzat també un esdeveniment per a l’alumnat amb la finalitat d'impulsar l'interés per les carreres STEM

L'alcalde, Darío Moreno, i el regidor d'Universitat, Ciència i Innovació, Toni Iborra, entregant el reconeixement a Emilia Matallana

L'Ajuntament de Sagunt celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb una jornada dedicada a visibilitzar la contribució de les dones en l'àmbit científic i fomentar l'interés per les carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) entre les jóvens.

Hui s'ha dut a terme un acte d'homenatge a la destacada investigadora local Emilia Matallana en reconeixement a la seua trajectòria professional i la seua contribució a la divulgació científica. Matallana ha sigut catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular en la Universitat de València i directora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), un centre d'investigació col·laborativa entre la Universitat de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Emília Matallana ha explicat que la seua funció divulgativa ha sigut possible gràcies a les persones del seu entorn que li han obert les portes necessàries per a desenvolupar la seua activitat, així com al suport de l'Associació Sapiència i de l'Ajuntament de Sagunt. La científica local s'ha mostrat “eternament agraïda” per l'homenatge que ha rebut en el saló de plens del Consistori.

A més, és membre del grup de Biotecnologia de llevats industrials del I2SysBio i compta amb una àmplia experiència en biologia molecular de llevats. La seua investigació en els últims 20 anys s'ha centrat en la biotecnologia de llevats del vi, amb més de 40 publicacions en revistes internacionals d'alt impacte. Ha liderat diversos projectes d'investigació destinats a la millora biotecnològica del llevat, principalment per a la indústria alimentària, així com per a la producció de bioetanol en col·laboració amb socis industrials.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, assegura que l'Ajuntament i la societat són “conscients del dèficit que encara tenim de dones en el món STEM” i que encara hi ha “una diferència de gènere molt fort”. D'altra banda, Moreno lamenta: “Parlem de científics i la gran majoria de noms que se'ns venen al cap, amb l'honrosa excepció de Marie Curie, són hòmens”. I, relacionat amb això, això genera una “falta de referents” i que la bretxa de gènere es transmeta de generació en generació.

Darío Moreno ha posat en valor, no obstant això, el treball de les dones en la ciència al llarg de la història: “Les dones han sigut protagonistes de molts dels avanços clau perquè hui poguérem estar ací, des d'àmbits com el Wifi a àmbits com la infermeria”. Al seu torn, ha agraït la labor que està fent Emília Matallana per a divulgar la ciència a la ciutat: “Està sent una aliada clau en els esforços que l'Ajuntament està posant damunt de la taula per a poder visibilitzar a les dones en l'àmbit STEM”.

El regidor d'Universitat, Ciència i Innovació, Toni Iborra, ha destacat la importància de reconéixer als qui han dedicat la seua vida professional a la investigació i la divulgació científica. “Estem molt orgullosos de tindre a una referent com Emília Matallana en el municipi, tant en l'àmbit professional, com en el personal. Amb els teus assoliments segur que inspiraràs a xiquets i xiquetes perquè puguen vore la ciència amb una altra mirada”, ha afirmat Iborra.

Dins de la programació d'esta jornada, també s'ha celebrat un esdeveniment en la sala d'actes del Centre Cultural Mario Monreal, organitzat per l’IES Clot del Moro juntament amb l'Ajuntament de Sagunt. L'objectiu ha sigut impulsar l'interés per les carreres STEM, especialment entre les estudiants. En l'acte han estat presents l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Universitat, Ciència i Innovació, Toni Iborra; i el regidor d'Educació, Raúl Palmero.

L'alcalde, Darío Moreno, dirigint unes paraules al públic assistent

Durant la sessió, s'ha comptat amb la participació de destacades professionals de l'àmbit científic i tecnològic, entre elles Matilde Gil (Enginyera de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de València), Rosa Benet (Data Scientist en Cajamar), Ana Camarasa (professora de Geografia Física en la Universitat de València), Natalia Mateu (C.O.O i cofundadora de PharmEnable Therapeutics) i la mateixa Emília Matallana.

Esta activitat forma part de la programació anual del departament d'Universitat, Ciència i Innovació de Sagunt, l'objectiu de la qual és posar en valor les carreres científiques i visibilitzar la labor dels i les professionals de la ciència, la investigació i la dedicació de la qual contribuïxen al benestar i progrés de la societat.

Raúl Palmero, regidor d'Educació, ha destacat que “celebrem este dia per a reconéixer el talent i les aportacions de les dones en la ciència, el treball de la qual moltes vegades ha sigut invisibilitzat”. Ha afegit que “és fonamental comptar amb referents femenines en col·legis i universitats, ja que la diversitat en la investigació és clau per al progrés”.