Sagunt celebra la festivitat de Sant Antoni este cap de setmana amb una programació repleta d'activitats

Els actes tindran lloc en els dos nuclis de població i començaran el divendres, 20 de gener, i es prolongaran fins al diumenge, 29 de gener

Sagunt celebra la festivitat de Sant Antoni este cap de setmana amb una programació que organitzen diverses associacions del municipi, en col·laboració amb el departament de Festes de l'Ajuntament, i que està repleta d'activitats. Els festejos tindran lloc en els dos nuclis de població, començaran el divendres, 20 de gener, i es prolongaran fins al diumenge, 29 de gener.

En este sentit, la regidora de Festes i Cultura Popular, Asun Moll, ha destacat: «Agraïm la tasca incansable de les associacions que han aconseguit reprendre una tradició molt arrelada i reeixida al nostre municipi després d’uns anys durs de restriccions per la pandèmia. Han fet una programació molt àmplia, amb activitats molt diverses i per a tots els públics que aconsegueix, oferir una oferta lúdica i festiva per a la ciutat tant a veïns com a visitants».

Així doncs, en la plaça Major de Sagunt els festejos s'iniciaran el divendres, 20 de gener, a les 18 hores, amb el tradicional trasllat del pi arrossegat per cavalls des del Trinquet de Sagunt, situat en l'avinguda Cronista Santiago Bru i Vidal, fins a la plaça Major. L'acte comptarà amb l'acompanyament de la Colla de Dolçaina i Tabal La Llavor d'Almenara. A les 18.30 serà l'alçada del pi. A més, es repartirà xocolata i es muntarà la foguera. A les 20 hores continuaran les activitats amb la tradicional Ronda de Sant Antoni amb la Rondalla Borda.

Des de l’Associació Diabòlica de Morvedre han explicat en què consistiran els actes i han destacat que  «estan molt contents i contentes de de tornar a la normalitat i que han fet una programació tenint molt en compte als menuts». Així doncs, el dissabte, 21 de gener, a les 17 hores, hi haurà un concert de rock per als més menuts de la mà del grup Els Estrellats. Posteriorment, a les 18.15 hores tindrà lloc un correfoc infantil que discorrerà des de Camí Reial i que comptarà amb la Colla Jove del Ball de Diables de l'Hospitalet de l'Infant i la Diaboliqueta de Morvedre. A les 19 hores començarà el correfoc adult des de la plaça Major amb les colles de Diables El Peirot de Tremp, la Colla Vella del Ball de Diables de l'Hospitalet de l'Infant, Diables de Castelló, Dimonis Socarrats de Campanar i la Diabòlica de Morvedre. A les 20 hores serà l'esperada encesa de la foguera i el toc de campanes voltejades pels Campaners de Morvedre. Finalment, a les 21.30 hores la clausura arribarà amb el concert de 18M i Briks the Yet. Totes estes activitats estan organitzades per l'Associació Diabòlica de Morvedre i l’Associació Amics del Cavall en col·laboració amb el departament de Festes de l'Ajuntament de Sagunt i altres associacions.

Des de l’Associació Amics del Cavall, Vicent Civera, ha indicat: «Encara que disconformes amb la subvenció rebuda enguany per part de l'Ajuntament en concurrència competitiva al costat d'altres festivitats de barri i falleres, continuem apostant per la festa recuperada des de l'any 2009 de la foguera en la plaça major. Havent d'haver renunciat enguany a l'esmorzar popular gratuït que es feia en edicions anteriors a la pandèmia. Convidem a la ciutadania a participar del vistós muntatge de la foguera amb xocolate per als assistents i, com no, de l'espectacular crema de la foguera».

Per la seua banda, en el nucli del Port de Sagunt, els festejos començaran el dissabte, 21 de gener, a les 19.30 hores, amb un Flashmob a càrrec de l'agrupació de dansa AEscena. Posteriorment, a les 20 hores hi haurà una actuació de la Banda de Tambors Verge del Carmen. A les 20.30 es repartiran entrepans. Cal destacar que la venda dels tiquets, per un preu de 4 euros, serà en la seu de l'agrupació municipal Iniciativa Porteña, entitat col·laboradora, en l'avinguda Camp de Morvedre, 124, de dilluns a divendres, de 18 a 20 hores. També es podran adquirir el mateix dia 21 de gener, a partir de les 19 hores. Després, a les 21 hores, s'encendrà la foguera monumental i a les 22 hores donarà començament l'actuació de l'orquestra Valkyria.

El diumenge, 22 de gener, a les 10 hores serà la tradicional benedicció d'animals i a les 10.30 hi haurà un aperitiu típic valencià. En este cas, totes les activitats estan organitzades per l'Asociación Porteña Hoguera de San Antón en col·laboració amb el departament de Festes de l'Ajuntament de Sagunt i altres associacions.

Des de la Asociación Porteña Hoguera de San Antón assenyalen que: «És un orgull tornar d'esta manera tres haver de cancel·lar la festivitat en 2021 i 2022. Hem preparat un esdeveniment ple d'activitats per a tots els públics i on estem segurs que el públic gaudirà tots ells. Hem sigut molt ambiciosos en la programació d'enguany perquè la volta havia de ser en gran».

LAssociació Cultural Sant Antoni de Sagunt també organitza una àmplia programació de festejos. El divendres, 20 de gener, a les 20 hores, hi haurà una exposició fotogràfica en el local de l'associació. El dissabte, 21 de gener, a les 16 hores, hi haurà una activitat de “carretons infantils” per als més menuts, que tindrà lloc en el carrer General Canino. El diumenge, 22 de gener, a les 10.30 hores, es traslladarà la imatge de Sant Antoni a l'església de Santa María. A les 11 hores tindrà lloc una missa en honor a Sant Antoni i a les 12 hores es traslladarà la imatge del sant des de l'església fins a la plaça Cronista Chabret. A continuació, se celebrarà la tradicional benedicció dels animals amb regals per a tots els participants. A les 14.30 finalitzaran les activitats amb el repartiment d'olles i beguda per als col·laboradors.

 

Finalment, el dissabte 28 de gener, tindran lloc els festejos taurins: a les 16 hores començarà la vesprada de vaques, de la mà de la ramaderia Hermanos Cali de Moixent (València); i a les 23.30 hores, hi haurà bou embolat i vaques de la ramaderia La Morada d'Estivella (València). El diumenge, 29 de gener, a les 11.30 començarà un matí de vaques de la ramaderia Eulogio Mateo de Cárcar (Navarra) i a les 16 hores la tarda de vaques amb la ramaderia La Paloma de Xaló (Alacant).