Dissabte 11 d'agost, a partir de les 10 hores, la platja del Port de Sagunt serà l'escenari del concurs i exhibició de pesca tradicional amb rall que organitza l'Associació de Pescadors amb Rall de Morvedre i La Plana Baixa El Corball en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt, a través de les delegacions de Cultura i de Platges, i de la Generalitat Valenciana. La mostra d'esta disciplina de pesca mil·lenària i mediterrània comptarà amb un concurs per als associats a primera hora i seguidament una exhibició en l'arena (al costat del pantalà) sobre les diferents formes de tirar la xarxa a l'aigua.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha manifestat que malgrat que hi ha molta gent que practica esta activitat esportiva tradicional, per a molta és desconeguda “i per això agraïm a l'associació El Corball que ens proposaren esta activitat, per a també demostrar que la platja no és sol un lloc d'oci en el sentit més tradicional de la paraula, sinó que a més ha sigut sempre un lloc de treball i activitat pesquera”. D'esta manera, l'alcalde ha declarat que en este sentit es pot barallar com una opció de futur a treballar des de l'Ajuntament “i així aprofitar la platja com un espai que permeta moltíssimes activitats”.
Per la seua part, el regidor de Cultura ha declarat que des de l'Ajuntament de Sagunt, amb motiu de la capitalitat cultural valenciana, “pretenem amb esdeveniments com estos difondre les nostres arrels i la nostra cultura popular perquè tot el món les conega”. Tarazona ha manifestat que este “art de la pesca amb rall tan exclusiu i propi del mediterrani es mereix un reconeixement ja que s'ha practicat des de temps immemorials” i ha convidat a gaudir de l'esdeveniment a totes aquelles persones que vulguen conéixer esta disciplina de la pesca.
La delegada de Platges, Mónica Caparrós, ha agraït a l'associació la proposta d'activitat ja que “creiem que és una manera de recuperar un art tradicional perquè arribe a tot el món i també perquè els més xicotets i les més xicotetes ho descobrisquen i la gent més major puga recordar-ho”.
El membre de l'associació El Corball, Salvador Queralt, ha donat les gràcies a l'Ajuntament per la col·laboració en la realització d'este esdeveniment i ha recordat que l'objectiu de l'associació és recuperar i promoure la pesca amb rall ja que estava desapareixent. Queralt ha declarat que l'associació, a més de practicar la pesca amb rall, impartix tallers en escoles per a ensenyar esta disciplina esportiva.
El rall és una disciplina de pesca tradicional i mil·lenària amb xarxa circular que es llança a mà en zones poc profundes, ja siga mar o riu, i pròpia del litoral valencià i mediterrani. Esta disciplina de pesca s'executa per part del pescador que agafa amb la canell de la mà esquerra el cordell i amb la mà dreta llança la xarxa o rall perquè s'ajunten els ploms de tot el perímetre de la xarxa i d'esta forma la bossa creada abraça i reté els peixos que es queden dins del cercle format per la xarxa. Des de 2011 el decret aprovat pel Consell de la Generalitat Valenciana per a recuperar la pesca amb rall regula la quantitat màxima de captures per persona i dia així com que durant els mesos de desembre, gener i febrer no es podrà pescar amb rall.