El Mangetsu Morvedre Manga Festival arriba al Casal Jove Port de Sagunt este cap de setmana
La XI edició d'este esdeveniment gratuït sobre la cultura japonesa estarà obert al públic durant el 7, 8 i 9 de febrer
El text proposat per l'Asociación Gitana Pueblo Unido ha sigut aprovat per unanimitat en la sessió plenària de febrer
Fotografia d'arxiu
El ple de la Corporació Municipal de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat este dijous una moció per a commemorar el 600o aniversari de l'arribada del poble gitano al país.
El text aprovat per unanimitat en la sessió ordinària de febrer ha sigut proposat per l'Asociación Gitana Pueblo Unido amb motiu de la declaració del Govern d'Espanya de 2025 com a Any del Poble Gitano per a recordar esta efemèride. I l'encarregada de presentar la moció durant la sessió plenària d'ahir va ser la regidora de Serveis Socials, Nuria Carbó.
Amb esta aprovació l'Ajuntament de Sagunt es compromet a treballar pels següents tres objectius: “Recuperar i difondre la història del poble gitano, incloent-hi la seua lluita per la dignitat, la seua resistència davant les persecucions i el seu esforç per preservar la seua identitat cultural. Fomentar el diàleg intercultural per a garantir que el sofriment del poble gitano no quede en l'oblit. I promoure la cultura gitana en el municipi amb la finalitat de trencar els estereotips a través del coneixement”.
La Corporació Municipal reafirma la voluntat de continuar construint una societat en la qual “cada comunitat siga valorada íntegrament”. Així mateix, també ratifica el seu compromís amb la dignitat, els drets i el benestar del poble gitano “com a part fonamental de la nostra història i del nostre present”.
Fotografia d'arxiu
Tal com es detalla en el document, al llarg dels últims sis segles el poble gitano ha patit diverses formes de persecució, exclusió i violència per les quals es van veure condemnats al desterrament, la marginació i el treball forçat: “A conseqüència d’estos fets, el poble gitano va viure durant dècades en l'ombra, fora del sistema educatiu, privat d'accés a servicis bàsics i forçat a viure en condicions d'extrema pobresa”.
Cal esmentar que la persecució contra este poble també es va dur a terme a través del menyspreu i la repressió contra aspectes culturals com la seua llengua, costums i modes de vida. Malgrat això, el poble gitano ha realitzat aportacions fonamentals al desenvolupament i la riquesa cultural d'Espanya: “La influencia gitana en la música espanyola a través del flamenc és inqüestionable. La llengua gitana ha deixat empremta en l'idioma espanyol, enriquint el vocabulari amb termes i expressions. I l'impuls al mestissatge cultural amb el qual s'han fusionat les seues tradicions amb els costums locals per a donar lloc a una rica diversitat cultural”.
La XI edició d'este esdeveniment gratuït sobre la cultura japonesa estarà obert al públic durant el 7, 8 i 9 de febrer
L'alcalde i el regidor d'Educació han rebut en el Consistori a 48 jóvens que van obtindre els millors resultats de Primària i ESO el passat curs
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Javier Raro, mantenen una reunió de treball amb Adif per a avançar en la definició del projecte de la nova estació d'Alta Velocitat