Sagunt conclou el projecte educatiu La mar de Sagunt: missatge en una botella amb la solta de les tortugues Lola, Lili i Sami a la platja

Esta iniciativa té com a objectiu fomentar les bones pràctiques en el medi marí i conservar la seua biodiversitat a través de l'Agenda 2030

Els 14 col·legis i instituts de Sagunt i Port Sagunt que han participat en el projecte educatiu La mar de Sagunt: missatge en una botella s'han reunit hui en la plaça de La Concòrdia per celebrar l'acte de clausura, on s'ha realitzat un taller de sensibilització sobre tortugues marines i xarxa de varament de la Comunitat Valenciana i s'ha dut a terme la solta de les tortugues Lola, Lili i Sami, els noms de les quals s'han triat a l'atzar entre tots els proposats per l'alumnat.

Sagunt ha sigut triat com el primer municipi representatiu per a participar en esta campanya en la qual l’Oceanogràfic ha fet partícip tota la ciutadania de la importància de protegir el món marí. L’alcalde, Darío Moreno, ha anunciat: «Hui és un dia molt important perquè hui les tortugues tornaran a la mar». Així mateix, també ha recordat: «El que hem aprés estos dies és que cada dia podem fer una cosa per a ajudar al fet que les tortugues vinguen a les nostres platges, ponguen i vinguen a visitar-nos». L’alcalde ha recalcat que la manera d'aconseguir-lo és «tenint cura del medi ambient, la qual cosa implica anar amb compte amb els plàstics, i ajudant a reciclar».

Este projecte educatiu, que ha finalitzat coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua que va ser 22 de març, té com a objectiu fomentar les bones pràctiques en el medi marí i conservar la seua biodiversitat, a través de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, en concret amb el ODS 14 (Vida Submarina). En esta iniciativa han col·laborat Fundació Oceanogràfic, les delegacions d'Educació, Aigues i Medi Ambient de l'Ajuntament de Sagunt i Global Omnium i es va iniciar durant el curs escolar 2019-2020 però, a conseqüència de la pandèmia, no es va poder finalitzar. El CEFIRE també es va implicar en el projecte respecte a la formació del professorat.

Sagunt ha disposat de dos cofres que han viatjat entre els dos nuclis de població de la ciutat. La botella conté una etiqueta emulant la de les botelles de vi en la qual es pot llegir un missatge de sensibilització. Al costat del delegat de Platges, Roberto Rovira, el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, ha explicat: «El projecte ha anat passant de col·legi en col·legi de manera coordinada. Cada col·legi ha posat les seues il·lusions en estos dos cofres, un que ha anat des d'ací cap a la muntanya i un altre de la muntanya cap a la mar».

Així mateix, ha posat l'accent: «Ara, tots junts, obrirem els cofres, veurem els vostres desitjos de futur i així fem este projecte de la solta de les tortugues».

En estos cofres, la responsable d'Educació Ambiental de la Fundació, Pepa Ferrando, va explicar en el seu moment que l'alumnat dels col·legis adherits aniria depositant en feixos de posidònia realitzats amb cartolina, els missatges de bones pràctiques a aplicar per millorar la salut de la mar, que es mesura en part per la quantitat d'esta alga.

La primera acció es va presentar el 7 de febrer de 2020 i va consistir en una activitat divulgativa que es va desenvolupar en la comunitat educativa i l'eix de la qual va ser una botella, que es va entregar el dia de la presentació a l'Ajuntament, ficada en un cofre emulant la imatge clàssica del missatge de socors dels nàufrags, ja que la mar és el que ens llança el missatge d'auxili.

Esta campanya ha constat de diverses etapes. La primera d'elles, La mar de tots, va tindre com a objectiu conscienciar sobre la importància del món marí a les poblacions costaneres a través de la implicació de la comunitat escolar i la població infantil en general amb diferents activitats que es van desenvolupar en les places Cronista Chabret i La Concòrdia durant el cap de setmana següent a la presentació del projecte i es tenia previst realitzar en els centres educatius de la localitat fins a juny.