Sagunt dóna a conèixer el destacat patrimoni industrial como reclamo turístic

La ciutat celebra durant 2017 el Centenari de la Siderúrgia amb un ampli programa d’activitats i la campanya #EscenaridelateuaHistoria proposa visitar llocs emblemàtics como el Barri Obrer o el Alt Forn


A principi del segle passat, en un despatx de Bilbao, un important empresari va prendre una decisió que canviaria per sempre la vida dels habitants d’una ciutat que estava a 585 quilòmetres de distància d’allí.
 
La necessitat d’exportat el ferro que s’extreia d’Ojos Negros (Terol) va provocar que la companyia basca minera de Sierra Menera construïra un ferrocarril que portara  este mineral fins Sagunt. Allí instal·laren un embarcador miner propi, on poc després es va afegir un gran complex de fàbriques de la Compañía Siderúrgica del Mediterráneo. Així nasqueren els Altos Hornos del Port de Sagunt y, per això, la Sagunt d’aleshores res no hi tenia a vore amb la de hui en dia, com indiquen des de la organització.
 
Enguany la ciutat de Sagunt celebra cent anys de siderúrgia i en este context es desenvolupa la campanya #EscenaridelateuaHistòria, una iniciativa promoguda pel Consistori saguntí, a través de la regidoria de Turisme, amb la col·laboració de l’Agència Valenciana de Turisme i que volen posar en valor el ric patrimoni industrial, cultural i gastronòmic de al ciutat.
 
La delegada de Turisme, Natalia Antonino, ha declarat que la resposta en tots els actes programades amb motiu de l’aniversari és molt bona ja que a més de la pròpia ciutadania de Sagunt “ens visiten persones d’altres localitat de València, així com d’altres províncies com Castelló, que volen conèixer  de prop la història recent ed la nostra ciutat”.
 
Antonino ha explicat que la siderúrgia del Port de Sagunt “ens ha deixat un important patrimoni industrial que és, a la vegada, un gran actiu turístic”. Els Jardins de la Gerència, el Casino Recreatiu, el Barri Obrer, les Naus de Tallers o l’Alt Forn són exemples del llegat que ha deixat la siderúrgia a la ciutat i que l’Ajuntament hi vol  potenciar com a reclam turístic.
 
Centenari de la Siderúrgia, un ampli programa ple d’activitats
 
Durant este any, Sagunt ha recopilat la influència durant més de cent anys de la potent indústria siderúrgica en els habitants de la ciutat i la mostra al públic a través de taules redones, conferéncies, visites guiades pel patrimoni industrial de la ciutat, exposicions, actuacions musicals i teatrals i la presentació d’un número especial de la revista Braçal dedicat al centenari.
 
El plat fort del centenari arribarà en octubre, quan se represente l’obra La Ciudad Factoría, d’Albert Forment, en la Casa de Cultura del Port de Sagunt. El 26, 27, 28 i 29 d’octubre la companyia Passió Per sagunt, sota la direcció d’Amparo Vayá, posarà en escena esta obra que, segons Forment, “tracta de donar visió de la història del Port de Sagunt i les relacions socials entre 1919 i 1941”.
 
Un dels secrets de l’èxit d’este programa d’activitats és la implicació de nombrosos col·lectius de Sagunt. Organitzat per l’Ajuntament de Sagunt i el Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, ha comptat amb la col·laboració de CCOO, UGT, CGT, Fundación Trabajadores de la Siderúrgia, ArcelorMittal, AMIMO, APIVA, Amigos de Aprendices, UNESID, Asociación de Patrimonio Industrial de Puerto de Sagunto, Cine Club Nautilus, Unión Musical Porteña, Societat Musical Lira Saguntina, Autoritat Portuària de València i Passió per Sagunt.