La delegació de Turisme de Sagunt ha programat per al pont d'octubre diverses visites guiades de la Ruta del Greal, que descobriran el misteri del Sant Calze a través de diversos llocs emblemàtics de Sagunt, com per exemple l'ermita de la Sang o l'església de Santa Maria. Estes activitats s'emmarquen en el conveni de col·laboració entre Turisme Comunitat Valenciana i l'Ajuntament de Sagunt per a potenciar les accions de màrqueting, promoció i producte turístic a la Ciutat de Sagunt durant l'any 2023.
Els horaris de les visites seran a la vesprada, a les 16.30 hores, els dies 7, 8, 9, 11 i 12 d'octubre, partiran de la Casa dels Berenguer de Sagunt i es reservaran en la web de turisme, www.saguntoturismo.com, ja que les places són limitades.
La delegada de Turisme, Natalia Antonino, ha declarat que «la continuïtat promocional en el producte del greal amb visites guiades és part de l'àmplia oferta que el municipi oferix dins de l'àmplia suma de cultures del municipi. A més comptem amb la col·laboració de la Majoralia de l'any i la junta directiva per a poder crear sinergies dins d'esta oferta turística».
De Sant Joan de la Penya fins a València, passant per Sagunt
Esta ruta transnacional se sustenta en la tradició del Sant Greal del Sant Sopar. València va ser declarada en 2015 pel Vaticà com a Ciutat Jubilar a perpetuïtat. Esta celebració tindrà lloc cada cinc anys en reconeixement de l'autenticitat del Greal. València és, des de llavors, una de les set ciutats jubilars del món, amb el Greal en la catedral, on va recalar de la mà d'Alfons V el Magnànim en 1432.
Sagunt forma part d'esta ruta que prové d'Aragó i ens porta a la ciutat de València, on es conserva el calze que es considera que és el Sant Calze del Sant Sopar.
El Greal és la relíquia més important coneguda, ha estat protagonista de les Croades, del secret dels Templers i ha inspirat llegendes com la del Rei Artur o Parsifal. El cinema, la literatura, la música o la pintura han recollit la llegenda d'esta copa que va iniciar el seu viatge a Jerusalem, va ser venerada a la Roma del segle III, fins que, assetjada per la persecució dels cristians, va ser traslladada per ordre de Sant Llorenç a la península Ibèrica en terres aragoneses, i d’ací culminar el seu recorregut en la catedral de València, de la mà d'Alfons V, el Magnànim en 1432. Este llarg viatge, ple d'avatars, lluites, traïcions i intrigues ha forjat el mite del Greal: un dels més importants llegats espirituals d'Europa.
A la Comunitat Valenciana, la Ruta del Sant Greal comprén diferents municipis, entre els quals es troben Barraques, Montanejos, Viver, Caudiel, Xèrica, Navaixes, Altura, Sogorb, Soneixa, Torres Torres, Estivella, Gilet, Sagunt, el Puig, la Pobla de Farnals, Massamagrell, Alboraia i València.