Sagunt es posiciona en el màxim nivell de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents

La delegació de Turisme ha realitzat una carrera de fons per a la consecució dels nous objectius en el marc del model de gestió turística intel·ligent en destins que impulsa la Comunitat Valenciana

Amb la creació del Pla Director de Destinació Turística Intel·ligent 2021-2023, Sagunt va entrar en la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana, i després de la superació de diversos indicadors, actualment Sagunt es troba en el màxim nivell de la Xarxa DTI.

La delegació de Turisme ha realitzat una carrera de fons durant l'any 2022 per a la consecució dels nous objectius en el marc del model de gestió turística intel·ligent en destins que impulsa la Comunitat Valenciana, a través de INVATTUR.

A través de la seua eina digital d'autodiagnòstic s'han avaluat els diferents indicadors que mesuren l'a prop que està el destí respecte del model intel·ligent òptim. Estos indicadors formen part de nou blocs fonamentals: governança, accessibilitat, sostenibilitat, innovació, connectivitat, intel·ligència, informació, màrqueting en línia i evolució de l'activitat turística.

Així doncs, Sagunt basa la seua estratègia de Destinació Turística Intel·ligent en el desenvolupament d'accions dins d'aspectes fonamentals com la governança, un element que haurà de regir tota l'estratègia turística municipal, és a dir, que el propi destí controle, coordine, desenvolupe i implemente les accions no sols en l'àrea de turisme, també en la resta d'àrees de l'Ajuntament.

En este punt, des de Turisme es treballa a través dels grups de millora SICTED i el Consell Assessor de Turisme, un instrument de participació del sector privat local i l'administració mitjançant un sistema de publicació d'actes que garantix la seua transparència.

En matèria d'accessibilitat, l'estratègia de Sagunt es basa a ser destí hospitalari i ètic. Sagunt està subscrit al Codi ètic de Turisme de la Comunitat Valenciana. Projectes de turisme inclusiu com les audioguies de monuments en llengua de signes; els treballs d'accessibilitat total en la Via del Pòrtic; la creació del Mirador Turístic Digital del Camp de Morvedre per a donar accessibilitat a tots els recursos comarcals; la implantació del bucle magnètic en les oficines de turisme, són alguns dels exemples.

D'altra banda, a causa de la transversalitat del turisme, també es treballa establint sinergies a diferents nivells, horitzontals i verticals, amb la finalitat de garantir la seua sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.

La delegada de Turisme, Natalia Antonino assenyala que «Sagunt avança en matèria de digitalització, en matèria d'innovació i de sostenibilitat i per tant, tot este esforç és d'agrair als diferents departaments que han col·laborat aportant documentació acreditativa, i continuarem treballant en les línies que marca Europa per a aconseguir un turisme molt més sostenible».

El treball realitzat amb les noves tecnologies ha sigut molt important en els últims anys. Diferents projectes s'han posat en marxa per a caminar cap a la transformació digital del destí com el wifi gratuït en l'oficina de turisme; el sistema de recollida de dades a través de la Newsletter; el sistema en línia d'inscripció a les visites guiades gratuïtes; la realització d'enquestes del destí a través de tauletes; accions en xarxes socials; el registre en línia de visitants i l'obtenció d'informes a temps real; el geoposicionament de tots els recursos turístics; la digitalització del material turístic; la informació 24 hores a través del panell Multitouch; els diferents sistemes d'audioguies i la incorporació de codis QR en la senyalística de la ciutat i en els fullets turístics amb la finalitat de redirigir i augmentar el trànsit a la web turística del municipi.

Este treball de millora contínua es basa en els dos plans aprovats en els últims anys, el Pla Estratègic de Turisme i el Pla Director DTI de Sagunt, un full de ruta imprescindible en l'estratègia turística i territorial del municipi, en la qual han participat pràcticament totes les àrees municipals. així com les diferents associacions i empreses de la localitat, i la seua posada en marxa servix per a avançar en el desenvolupament d'un turisme sostenible.

Altres municipis que han aconseguit el nivell 3 amb les noves exigències són València, Alacant, Benidorm, Castelló, Alboraia, Alcoi, Alfes del Pi, Benicàssim, Cullera, El Campello, Elx, Gandia, La Nucia, Morella, Torrevieja i Vinaròs.