Exposicions, tallers, xarrades, documentals i llibres pel Dia Internacional de la Dona 2025 a Sagunt
La programació es prolongarà des de febrer fins a finals d'abril i tindrà el seu punt central en la manifestació del 8M
L'actuació està emmarcada en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació i finançada pels fons Next Generation de la Unió Europea
Fotografia de arxiu
L'Ajuntament de Sagunt està desenvolupant una actuació al Grau Vell que consistix en la creació d'un Centre d'Interpretació de la Cultura Mediterrània i del port Arse-Saguntum en el conjunt arquitectònic fortificat. Les obres han començat recentment i compten amb un pressupost d'adjudicació de 646.503 € (IVA inclòs) i el seu termini d'execució és de 8 mesos.
Este projecte s'executa en el marc del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) Sagunt. Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea (UE) a través dels fons Next Generation del departament de Turisme i s'està desenvolupant pel departament de Patrimoni.
L'objectiu final és la recuperació global de tot el conjunt històric-cultural del Grau Vell, configurant un circuit per als vianants en el domini públic marítim terrestre per a enaltir el valor del patrimoni cultural vinculat a la mar de Sagunt. I generar nous productes turístics que servisquen com a punt d'intercanvi i trobada cultural, així com de tractor econòmic i social per al municipi.
Esta iniciativa té com a finalitats generals restaurar i posar en valor l'important patrimoni cultural i natural del Grau Vell, generant productes turístics culturals; restaurar i conservar el poblat del Grau Vell com a únic antic Grau que persistix a la Comunitat Valenciana; la creació d'un centre d'interpretació del jaciment en els edificis portuaris del segle XVIII; i potenciar el turisme cultural de manera que contribuïsca a la conservació del conjunt històric i dels Béns d'Interés Cultural.
Paral·lelament, s'ha licitat el contracte de servicis de producció i subministrament de l'equipament expositiu i tematització del conjunt defensiu i portuari del Grau Vell finançat, en part, en el marc del PSTD finançat pels fons Next Generation de la UE. El pressupost base de licitació és de 455.336,76 € (IVA inclòs) i el termini d'execució serà de 9 mesos aproximadament, una vegada iniciat oficialment el mateix.
La regidora de l'Oficina Municipal de Projectes Europeus, Natalia Antonino, assegura que és “una bona notícia per al turisme de la ciutat i per a les persones que som sensibles amb el seu patrimoni que després de l'actuació en el fortí ara es continue millorant l'estat del Grau Vell amb l'objectiu de crear un centre de recepció de la cultura mediterrània arse-saguntum”. Es tracta d'una actuació que, “juntament amb la posterior museïtzació, crearà un conjunt únic a la Comunitat Valenciana, una de les zones més atractives per al turisme”.
Fotografia de arxiu
Antecedents de la posada en valor del conjunt del Grau Vell
Entre els anys 2019 i 2020, es van executar les obres per a la restauració del conjunt defensiu del Grau Vell mitjançant una actuació cofinançada amb la Unió Europea a través dels fons FEDER. Una vegada escomesa esta actuació, l'Ajuntament va considerar pertinent escometre una sèrie d'actuacions encaminades a la posada en valor d'este i a la creació de l'esmentat Centre d'Interpretació, seguint el marcat en el Pla Director de Patrimoni Històric, Arqueològic i Industrial de Sagunt (PDPS).
La necessitat d'esta actuació respon als objectius generals establits en el PSTD de Sagunt, trobant-se esta actuació dirigida a la millora del model turístic mitjançant la vinculació dels dos productes turístics estendards de la destinació: el turisme cultural i el turisme litoral. Esta iniciativa, que forma part del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí (PSTD) de Sagunt, té com a objectiu millorar la gestió de residus en zones d'alt valor patrimonial i turístic, al mateix temps que reforça la sensibilització ambiental entre residents i visitants.
L'actuació s'emmarca dins de la línia d'intervenció 11 del PSTD, “Centre d'Interpretació de Sagunt i el Grau Vell”, inclosa en l'Eix Programàtic de Competitivitat (Eix 4). Este projecte forma part del Pla Territorial de Sostenibilitat Turística en Destinació de la Comunitat Valenciana - Programa Extraordinari 2023, alineant-se amb l'Estratègia de Sostenibilitat Turística en Destinacions, dins del Component 14, Inversió 1, Submesura 2 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
La programació es prolongarà des de febrer fins a finals d'abril i tindrà el seu punt central en la manifestació del 8M
L'empresa Llop Proyectos Integrales SL obté la major puntuació per a resultar adjudicatària del contracte per un import de 3,9 milions d'euros
També s'han atorgat altres guardons a més esportistes i clubs locals per a reconéixer els seus mèrits esportius