Ahir es va presentar la sèrie documental 'La Guerra Civil a Sagunt'
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
Les actuacions han consistit en la instal·lació d'una nova barana de ferro i fusta idèntica a l'existent en altres trams i una barana de vidre reforçat en quasi tot el recorregut amb la finalitat d'evitar qualsevol eixida de la tarima de l'itinerari, així com altres elements de seguretat
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i la regidora delegada de Turisme, Natalia Antonino, han inaugurat este matí les actuacions de millora de l'accessibilitat de l'espai museístic de la Via del Pòrtic. Esta iniciativa està emmarcada dins del Conveni del Pla de Dinamització i Governança Turística del Camp de Morvedre. L'espai de la Via del Pòrtic està patrocinat mitjançant conveni amb Naturgy.
S'ha realitzat un recorregut per l'itinerari de visita i s'han explicat per part de la tècnica de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt les millores realitzades, que han consistit en la instal·lació d'una nova barana de ferro i fusta idèntica a l'existent en altres trams i una barana de vidre reforçat en quasi tot el recorregut amb la finalitat d'evitar qualsevol eixida de la tarima de l'itinerari, així com altres elements de seguretat. En finalitzar el recorregut, han intervingut en l'acte la regidora de Turisme, el director de Turisme València, Xavi Pascual; el secretari autonòmic i l'alcalde de Sagunt. A la inauguració també han assistit Antoni San Francisco, alcalde de Benifairó de les Valls i president de la Mancomunitat de les Valls; i representants institucionals de municipis de la comarca, representants d'associacions i altres membres de la Corporació Municipal.
Respecte a l'actuació realitzada en la Via del Pòrtic, Moreno ha puntualitzat que quan «parlem d'accessibilitat és important que posem bé el marc on ens trobem, ja que estem parlant de drets, dret a la cultura i a poder gaudir del patrimoni, però sobretot el dret al moviment. Per això des de les administracions és important que es realitzen este tipus d'accions perquè existisca igualtat». Respecte al Pla de Governança, Moreno ha puntualitzat que «Sagunt vull un creixement sostenible pota tota la comarca».
Francesc Colomer ha indicat que el pla de governança permet que «Sagunt en la mirada àmplia, que tots fem falta per a construir un model de base territorial on cadascun aporta el millor que té, que al final fa que el viatger no repara a les fronteres per a gaudir de l'experiència turística. Per tant, situar el relat i la història per damunt de les qüestions administratives i convidar a la mirada àmplia, és convidar a l'univers del turisme». Ha posat l'accent a Sagunt per «el que significa este esforç singularitzat en la cultura i la formació».
Natalia Antonino ha agraït a Turisme Comunitat Valenciana i al patronat de Turisme la col·laboració «i el ferm compromís que porten exercint en el nostre municipi des de fa més de cinc anys amb línies nominatives directes, convenis i els plans de dinamització i governança, la ciutat rep un import important per a la promoció, inversió i la divulgació del nostre patrimoni i turisme». Respecte a l'acció realitzada en la Via del Pòrtic, Antonino ha destacat que «això permet un turisme inclusiu, que portem molt temps treballant en ell, on tots i totes puguen gaudir dels recursos que tenim».
El Pla de Dinamització i Governança Turística del Camp de Morvedre té el seu origen en la signatura del conveni de col·laboració entre Turisme Comunitat Valenciana, la Diputació de València i l'Ajuntament de Sagunt. L'àmbit d'execució del Pla de Dinamització i Governança Turística del Camp de Morvedre comprén els 16 municipis que conformen la comarca del Camp de Morvedre: Albalat dels Tarongers, Alfara de la Baronia, Algar de Palància, Algímia d'Alfara, Benavites, Benifairó de les Valls, Canet d'en Berenguer, Estivella, Faura, Gilet, Petrés, Quart de les Valls, Quartell, Sagunt, Segart i Torres Torres.
El Pla té la finalitat de dur a terme accions dirigides cap a l'adequació, millora, requalificació i adaptació de l'oferta turística, així com la creació i manteniment de productes turístics competitius i sostenibles. Dins de les actuacions d'enguany, destaca la que s'inaugura hui, ja que suposa un important avanç en matèria d'accessibilitat.
El director de Turisme València, Xavi Pascual, ha agraït la col·laboració de cadascuna de les administracions i entitats i associacions que estan involucrades en el Pla de Governança. També, ha ressaltat que és una manera de treballar que dona molt bons resultats i ha posat en valor tant el treball realitzat com el que es realitzarà pròximament.
Patrimoni com a recurs turístic
Des de la Delegació de Turisme, té l'objectiu d'evolucionar les seues actuacions en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i apostar per un turisme inclusiu. Per a això s'ha sol·licitat la col·laboració del departament de Mobilitat Urbana i Patrimoni, i esta coordinació ha permés la implementació de les diverses actuacions realitzades. En 2020, es va redactar el Pla de Destinació Turística de Sagunt i en 2021, el Pla Estratègic de Turisme.
Tots dos documents recullen actuacions encaminades a la millora de l'accessibilitat en els recursos turístics. De la mateixa manera, es fa referència a la importància dels recursos patrimonials de la ciutat, com a focus prioritaris d'atracció turística dels visitants a Sagunt. En 2021, i per a la millora de l'accessibilitat i seguretat d'este espai, i sobre la base del conveni que manté Turisme Comunitat Valenciana, i COFEMCE, la major entitat representativa de discapacitat física i orgànica de la Comunitat Valenciana, es va realitzar una visita a l'espai. No obstant això, i malgrat la posada en valor d’este recurs turístic conforme a Llei, encara resultaven necessàries tota una sèrie de millores en matèria d'accessibilitat.
És per això, i sobre la base de l'informe emés per COFEMCE, qui ha excusat la seua assistència a l'acte, s'han realitzat les actuacions citades El departament de Turisme ha licitat i coordinat el projecte de millora d'accessibilitat de l'espai, amb la col·laboració d'altres dos departaments de l'Ajuntament de Sagunt.
Actuacions realitzades en 2022
Quant a l'actuació realitzada per part del departament de Mobilitat Urbana, i tal com sol·licitava COFEMCE en el seu informe, s'han augmentat les places existents en la zona d'aparcament de la plaça de la Moreria. Respecte al projecte i implementació, el projecte l'ha realitzat una empresa externa i ha sigut supervisat per la tècnica del departament de Patrimoni i la tècnica del departament de turisme. La intervenció ha suposat la col·locació de baranes, adequació de zones de pas i col·locació d'un sòcol. D'esta manera, qualsevol persona en cadira de rodes o amb discapacitat visual, podrà gaudir de l'espai amb total seguretat.
Antecedents de la Via del Pòrtic de Sagunt
El descobriment d'estes restes arqueològiques es va produir en 1991 arran de les obres de construcció dels dos edificis que actualment contenen les restes en els seus soterranis. Van des del segle I a l'IV d. C., i aconseguixen fins i tot èpoques posteriors com la tardorromana i la medieval.
El projecte d'agrupar en un museu estes restes arqueològiques, denominat ‘Portici Via’, va ser una iniciativa de l'Ajuntament de Sagunt, i està format per una calçada romana de 60m de longitud, una de les principals vies d'accés a la ciutat en l'antiguitat, cisternes, habitatges, espais de culte, etc. Situat en la plaça Antiga Moreria de Sagunt, núm. 9, alberga una calçada romana de 60 metres lineals, única conservada en un entorn urbà en la Comunitat Valenciana, a més de restes d'estructures funeràries on es practicava el ritu d'incineració, vestigis d'un gran edifici monumental de l'època alt imperial romana (S. II-III d. C.), una necròpoli d'inhumació visigoda o paleocristiana, dos habitatges musulmans reutilitzades en època cristiana, així com estructures baixmedievals destinades a habitatge i a zona artesanal.
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
La música de l'universal compositor nascut a Sagunt és la protagonista d'una sèrie d'esdeveniments que es prolongaran fins a maig de 2025
Les tres pròximes cites seran el dimarts 3 de desembre, a la plaça del Pi, el dimarts 10 de desembre a la plaça La Marina, i el dimarts 17 de desembre al Terraet de Baladre