El Centre d'Educació i Voluntariat Ambiental comença l'any amb un taller sobre la qualitat de l'aigua
L'activitat serà impartida el 19 de gener a La Casa Penya pel biòleg i enginyer ambiental Jorge Bonet
El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar la proposta que el PSPV-PSOE va presentar per a instar el Govern d'Espanya a acordar un nou model autonòmic de finançament abans que finalitze 2017 i a garantir les inversions necessàries per a la Comunitat Valenciana. A la moció li afegiren dos esmenes proposades per Compromís. Els vots a favor de les forces polítiques en l'Equip de Govern (Compromís, Esquerra Unida, ADN-Morvedre i PSPV-PSOE) i d'Iniciativa Portenya van traure endavant esta propost. El Partit Popular i Ciutadans van votar en contra.
L'acord, a més d'instar el Govern d'Espanya a acordar un nou model de finançament, demana adherir-se al manifest de la Generalitat per un finançament just i al decàleg que el President de la Generalitat, Ximo Puig, va presentar al President del Govern, Mariano Rajoy, en la reunió que van mantenir a principis de setembre, en el qual s'incorpora, a petició de Compromís, el reconeixement del deute històric i de la quita del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica); que destine en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2018 el percentatge d'inversions equivalent al pes poblacional de la Comunitat Valenciana en el conjunt d'Espanya, així com, a petició de Compromís, es demane la compensació de la insuficiència inversora dels últims anys que es tradueix en 1.200 milions d'euros com s'ha acordat en Les Corts, i que tot això, finalment, es trasllade al Congrés dels Diputats.
El portaveu del PSPV-PSOE, Francisco Crispín, va defensar la moció amb l'argument que malgrat que l'actual sistema de finançament autonòmic de 2009, que va suposar un avanç respecte del sistema anterior de 2002, no va ser suficient per a la Comunitat Valenciana. “Totes les comunitats estan curtes de recursos, especialment la nostra, que en els últims anys s'ha situat com la que menys recursos per habitant ha rebut”, argumenta la moció. “La Generalitat concentra la despesa en sanitat, educació i polítiques socials, encara que no arriba a aconseguir la mitjana de les autonomies de règim comú, per la qual cosa la resta de competències (política industrial, polítiques actives d'ocupació, infraestructures d'àmbit autonòmic, etc.) pateixen la falta de recursos”.
La moció continua dient que la Comunitat Valenciana no pot gastar més que la mitjana degut a, en gran part, “al balafiament i la ineficiència del govern anterior en la Generalitat”, i els fa responsables que “els valencians i valencianes tinguérem pitjors nivells de prestacions públiques que els que hauríem pogut gaudir si els mateixos diners que es va gastar s'haguera administrat millor i s'hagueren destinat a atendre les vertaderes necessitats del poble valencià”.
Per tant, el portaveu socialista, defensant la moció, va manifestar que la principal raó del dèficit pressupostari i el deute públic de la Generalitat no és l'excés de despesa, sinó la falta d'ingressos del Sistema de Finançament Autonòmic. L'acord plenari recorda que la falta de diners no és excusa per a eludir la reforma del Sistema de Finançament Autonòmic ja que el Govern d'Espanya “ha tingut recursos per allò que ha volgut com per exemple rescatar bancs i autopistes de peatge, rebaixar impostos a rendes altes i grans empreses o eximir del pagament d'impostos a qui havien defraudat durant anys mitjançant una amnistia fiscal inconstitucional”. Per això, “el Govern d'Espanya ha d'assumir les seues responsabilitats, iniciant immediatament la reforma del sistema de finançament autonòmic i cercant mecanismes de compensació per a ajudar a les autonomies que, com la nostra, han rebut menys recursos en el passat i acumulen més deutes”.
Per a finalitzar, la moció narra que un finançament just no és un tema de partits polítics sinó un problema que afecta el conjunt de la societat valenciana, “per la qual cosa es tracta d'una reivindicació històrica en la qual no volem ser més que ningú però tampoc menys”. A este infrafinançament se li suma l'històric dèficit en inversions “que ha patit nostra Comunitat que des de l'any 2012 rep 2.300 milions d'euros menys respecte a la mitjana en els Pressupostos Generals de l'Estat”. A més recorda que les inversions consignades en els PGE para 2017 “són les més baixes en molts anys, molt inferiors a les dels últims anys de govern socialista, i fins i tot a les quals es preveien en altres pressupostos del Partit Popular, la qual cosa provoca que aquesta falta d'inversions repercuteix en la productivitat, la generació d'ocupació i les possibilitats de creixement econòmic i desenvolupament social de la nostra Comunitat i, per tant, també de Sagunt”.
L'activitat serà impartida el 19 de gener a La Casa Penya pel biòleg i enginyer ambiental Jorge Bonet
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i l'edil d'Urbanisme, Javier Raro, han mantingut una trobada amb la consellera de Justícia i Administració Pública, Nuria Martínez, per a abordar els avanços del projecte
L'Ajuntament premiarà els mèrits d'esportistes i clubs en la XXIII Gala de l'Esport el pròxim 20 de febrer