Sagunt obri el Centre d'Interpretació de la Via Verda d’Ojos Negros

Este espai d'informació, expositiu, didàctic i interactiu servirà per difondre el patrimoni natural i turístic del Camp de Morvedre

L'Ajuntament de Sagunt, Turisme València i el Patronat Provicial de Turisme han posat en marxa el Centre d'Interpretació de la Via Verda d’Ojos Negros, que està situat en la primera planta de l'Oficia de Turisme del Port de Sagunt (av. Mediterrani, 67). Esta actuació ha sigut fruit del conveni de col·laboració del Pla de Dinamització i Governança Turística del Camp de Morvedre 2020 entre les tres entitats, que ja ha suposat la realització de diverses accions. 

A l'acte d'inauguració han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno acompanyat pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la delegada de Turisme, Natalia Antonino, i els regidors de l'Equip de Govern Roberto Rovira, Asun Moll i José Manuel Tarazona. 

Este nou espai compta amb una sala expositiva i una altra audiovisual que permetrà descobrir i experimentar la Via Verda des del seu origen. Els visitants que no puguen accedir a la ruta amb bici, podran descobrir-la en este espai, descobrint el patrimoni natural, cultural i de turisme actiu dels pobles que recorre la via a la comarca. Al mateix temps, es promou la història del Port de Sagunt, que ha donat origen a un important patrimoni industrial, que compta amb l'únic Alt Forn visitable d'Espanya. 

L'obertura del Centre d'Interpretació de la Via Verda té com a objectius principals vertebrar i difondre la riquesa de la comarca a través de la Via Verda d’Ojos Negros i ser nexe d'unió i element dinamitzador de gran part dels seus pobles. També serà el punt de partida i d'arribada per aquells que realitzen la Via Verda d’Ojos Negros, i punt d'informació amb ampli horari, la qual cosa potenciarà el seu coneixement i difusió.


L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha ressaltat que el Centre d'Interpretació «representa un actiu molt important per a la ciutat, no sols perquè ens torna a connectar amb eixe passat industrial tan important per a nosaltres, sinó perquè també posa en relleu un recurs importantíssim a nivell internacional com és la Via Verda». 

Este Centre d'Interpretació serà un espai expositiu, didàctic i interactiu en el qual el visitant podrà participar de manera activa en el discurs expositiu per promocionar l'experiència de recórrer la Via Verda d’Ojos Negros, de manera física o mitjançant la visita a este espai. A més, contribuirà a l'estudi i difusió del patrimoni natural i industrial, origen del naixement del Port de Sagunt, i d'una societat industrialitzada. Així mateix, afavorirà l'impuls turístic i el desenvolupament de la comarca amb esta nova oferta cultural i turística i revitalitzarà la comarca en l'àmbit econòmic. 

El Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha ressaltat la seua gran satisfacció «per poder contribuir a posar en valor una part important de la història de la ciutat de Sagunt, amb esta important projecció comarcal, que és fonamental per poder armar una proposta sòlida en matèria turística». En este sentit, Colomer ha recordat que Sagunt «ho té tot, no sols platges, sinó també turisme verd, sostenible, la capacitat que oferix la Via Verda, connectar amb recursos naturals i paisatgístics, o el turisme industrial, que té una força que hem de saber desplegar adequadament, o la gastronomia».



La sala expositiva pretén mostrar la història del ferrocarril de la Companyia Minera de Sierra Menera, des de la seua creació a la seua implicació en el desenvolupament de la posterior siderúrgica integral de Sagunt, i la creació d'un nou nucli de població, Port de Sagunt. Així mateix, es posa en valor el moviment obrer que va sorgir a partir de la creació d'esta siderúrgica i que va ser un exemple per a tot el país. Esta secció serà l'inici del recorregut expositiu, i ajudarà a millorar el coneixement que té l'espectador de l'origen del que és hui la Via Verda d’Ojos Negros. 

Per part seua, a la sala audiovisual, l'espectador podrà endinsar-se en la Via Verda d’Ojos Negros disfrutant d'un recorregut sensorial. Es projectaran vídeos explicatius de la Via Verda i la història de la Companyia Minera de Sierra Menera, així com diversos vídeos de la Comarca del Camp de Morvedre, en diversos idiomes i amb subtítols.

La Via Verda va nàixer d'una important activitat econòmica. El seu origen està en el transport de mineral de ferro des d’Ojos Negros (Terol) fins a Port de Sagunt. Actualment, es tracta de la via verda més llarga d'Espanya, ja que recorre un total de 235 quilòmetres, sent els quaranta últims part de la comarca del Camp de Morvedre. Hui dia, esta via s'ha reconvertit en una ruta cicloturista, a la qual arriben turistes de diferents punts d'Europa.​