L'Ajuntament de Sagunt celebra el títol de Sagunt com a Capital Cultural Valenciana 2018-2019 recentment anunciat. Després d'agafar el testimoni de Gandia, l'anterior guardonada, Sagunt es prepara per a oferir una programació més extensa de l'habitual durant un any, des del 25 d'abril del 2018 fins a eixe mateix dia del 2019.
Els departaments de Cultura, Joventut, Alcaldia, entre d’altres, seran els encarregats d'oferir a la ciutadania i a qui visite la ciutat un complet programa d'activitats, tallers, conferències, espectacles i un llarg etcètera. Per este motiu, dissabte que ve 28 d'abril, a les 20.15 hores, tindrà lloc la recepció oficial en l'Ajuntament.
Com a novetats implantades enguany, dins del II Festival de Recreacions Històriques Saguntum Invicta, el dissabte 28 a les 21.30 hores es farà una recreació d’un soterrament iber en la plaça Major. A més d’este nou acte, del 27 al 29 d'abril Saguntum Invicta oferix una àmplia programació amb entrada gratuïta a tots els espectacles com les pompes que es representaran els tres dies i els ludus en el Teatre Romà. Una altra de les novetats serà la representació de l'obra Farenheit. Ara Pacis de Xarxa Teatre, que farà d'acte inaugural de Sagunt com a Capital Cultural Valenciana el dissabte 28 a les 22.30 hores, en la plaça Cronista Chabret.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, respecte a l'oferta cultural de Sagunt, assenyala que és “àmplia i abasta diferents departaments, amb especial atenció a l'educació i la joventut, i els 365 dies de l'any”. Enguany els Ludi Saguntini fan vint anys, amb el festival de Teatre Grecollatí per a estudiants de batxillerat i els tallers didàctics de cultura clàssica per a primària i secundària als quals “cada any ens visiten al voltant de 15.000 estudiants i la ciutat es convertix en el gran centre europeu de la cultura clàssica”. A més d'estes activitats, Fernández destaca unes altres “molt importants com el Festival de Recreacions Històriques Saguntum Invicta o el festival de música, teatre i dansa Sagunt a Escena o la programació anual del departament de Joventut, com el festival de còmic Splash o Novembre Negre, entre moltes altres activitats”.
El primer edil assegura que la cultura “no és una despesa, sinó una inversió”, a més de ser “un dels factors essencials a l'hora de valorar el progrés, el benestar i el desenvolupament d'una societat”. Fernández destaca la cultura com “una aposta política del més alt nivell. Nosaltres entenem la cultura en un sentit ampli que abraça tant al departament de Cultura com al d'Educació, Joventut, Turisme, Patrimoni i Igualtat. Tot el que invertim en estos departaments necessàriament s'ha de traduir en una major oferta turística, una major oferta del sector terciari i també en més llocs de treball”.
Respecte al projecte de Sagunt, Civitas Amabilis, impulsat pel departament de Cultura que coordina José Manuel Tarazona, Fernández assegura que la seua funció és “posar en relleu una activitat cultural, àmplia i diversa on s'implica tota la ciutadania a través de diferents col·lectius culturals. El fil conductor de la proposta són les diferents cultures que han passat per Sagunt i han deixat empremta de les seues llengües, creences, valors i models d'organització que han constituït la nostra tradició, el patrimoni i la forma de vida des de fa 2.500 anys”. A més, l'alcalde posa en valor “el gran patrimoni històric, industrial i natural de la ciutat i que la seua gestió ha de ser un motor dinamitzador de tots els col·lectius i entitats públiques i privades dins d'un projecte de ciutat integradora, humanista i tolerant”. En este sentit, destaca que “estem molt agraïts a la Generalitat i específicament a la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport pel seu reconeixement”.
Un altre dels grans projectes d'estratègia de ciutat és el de Sagunt, Patrimoni de la Humanitat. “Som realistes i tan important és l’arribada com el trajecte a seguir”, assegura l'alcalde, “volem que la projecció exterior de la ciutat siga també una estratègia de cohesió, integració i autoestima a través del patrimoni i la cultura”. El títol de Capital Cultural Valenciana assenyala que és “un esglaó més en este camí que ens ha de portar a ser reconeguts internacionalment, que el nostre patrimoni siga també universal”. A més, recorda que “les Corts Valencianes per unanimitat van declarar Sagunt Capital Valenciana de la Romanització, i ja estem en dos rutes internacionals molt importants com és la Ruta dels Fenicis-Camí d’Anníbal del Consell d'Europa i la Ruta Europea del Patrimoni Industrial potenciada per la Comissió Europea”.