Sagunt rebrà 1,77 milions d'euros per a la regeneració urbana del barri de Baladre

Sagunt és un dels quatre municipis seleccionats d'entre les 15 propostes municipals presentades per a rebre l'ajuda del Programa de Foment de la Regeneració i Renovació Urbana i Rural (ARRUR) en el marc del Pla estatal d'habitatge 2018-2021
El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha donat a conéixer la resolució per a la concessió de prop de 7 milions d'euros per a les ajudes del Programa de Foment de la Regeneració i Renovació Urbana i Rural (ARRUR) en el marc del Pla estatal d'habitatge 2018-2021. Es tracta d'unes ajudes convocades, mitjançant pública concurrència, i que en esta ocasió han sigut seleccionades les intervencions proposades pels municipis de Sagunt, Benlloc, Mislata i Gandia. 

Les ajudes concedides, de caràcter plurianual, ascendixen a un total de 6.845.935,30 euros, dels quals 5 milions corresponen a l'aportació del Ministeri de Foment i 1.845.935,30 euros a l'aportació de la Generalitat Valenciana.

Del total concedit, Sagunt rebrà 1.769.824,76 euros per a iniciar la regeneració urbana del barri de Baladre (1.256.582,31 euros del Ministeri i 513.424,45 de la Generalitat); Benlloc, 480.000 euros per a actuar sobre el seu nucli urbà (327.000 euros del Ministeri i 153.000 euros de la Generalitat); Mislata, 2.000.000 euros per a millorar els barris del Quint i Nou (1.582.807,15 euros del Ministeri i 417.192,85 euros de la Generalitat) i Gandia, 2.596.110,54 euros per a actuar en el barri de Corea (1.833.610,54 euros del Ministeri i 762.500 euros de la Generalitat).

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat que «la Generalitat ha seguit el nostre projecte perquè és un projecte sòlid, que pretén pagar un deute que tenim amb el barri de Baladre. Un barri que va ser d'habitatge social però en el qual en el seu moment les administracions no van invertir prou i, precisament, este ARRUR pretén retornar al barri el que sempre va haver de tindre: uns serveis mínims bàsics i unes zones comunes adequades»

L'alcalde ha afegit que s'invertirà en accessibilitat, en millora dels edificis i en millora de totes les places i espais comuns: «És la primera part d'un projecte que pretén arribar a tot el que es coneix com a Baladre I. Continuen quedant dos places més que també presentarem en les següents convocatòries i és un projecte que tardarà uns anys a poder dur-se a terme de manera completa, però hui obtenim eixe gran suport per a poder dur a terme i fer realitat esta inversió tan necessària per al barri de Baladre»



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha destacat que la rehabilitació i la regeneració urbana «seran, sens dubte, alguna el motor de la reconstrucció». En este sentit, ha assenyalat que el programa ARRUR es troba alineat amb els objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i la fi de la qual és impulsar la recuperació econòmica i social per a superar les conseqüències provocades per la pandèmia. 

Així mateix, ha assegurat que l'experiència de la Generalitat en la gestió de programes de regeneració urbana en el marc dels successius Plans Estatals d'Habitatge, «és una oportunitat per al desenvolupament eficient, en col·laboració amb les entitats locals, per a dur a terme programes d'actuacions de rehabilitació a nivell de barri que precisament està dotat amb fons europeus».

El principal objectiu d'este programa, tal com ha assenyalat la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, és «millorar entorns residencials, dignificant barris vulnerables o revitalitzant centres històrics, amb una perspectiva integral, actuant tant en la rehabilitació de les edificacions com en la millora de l'espai públic inclòs en els àmbits delimitats pels municipis».

Azcárraga també ha indicat que, en el seu conjunt, «les ajudes a la regeneració i renovació urbana fomenten la conservació, la millora de l'eficiència energètica i la implantació de l'accessibilitat universal en l'espai urbà. Se subvenciona tant la rehabilitació edificatòria com la demolició i posterior reconstrucció, i els costos per al reallotjament temporal».



​Vulnerabilitat de la zona

Per a la concessió d'estes ajudes del programa ARRUR, les sol·licituds s'han valorat d'acord amb criteris tècnics. El procediment obert en règim de concurrència competitiva va donar com a resultat la presentació de 15 propostes municipals.

Respecte de la necessitat d'intervenció en l'àmbit, el factor amb més pes ha sigut el nivell de vulnerabilitat de la zona, conforme al Visor d'Espais Urbans Sensibles de la Comunitat Valenciana (VEUS). També s'ha valorat la protecció del patrimoni cultural i l'existència de deficiències en l'entorn urbà i en els edificis, com a problemes d'accessibilitat, així com la seua detecció mitjançant processos de participació ciutadana.

En relació amb la idoneïtat de les intervencions proposades, s'ha valorat l'aplicació de la perspectiva de gènere i la proposta de mesures complementàries de caràcter social, ambiental i paisatgístic. Així mateix, s'ha valorat positivament una major aportació econòmica per part dels ajuntaments per damunt del mínim establert per a afavorir a les unitats de convivència amb menys recursos i en situació de major vulnerabilitat.