Este divendres Sagunt, a través de la regidoria de Ciència, Innovació i Universitat, ha participat en la sessió de treball ‘Nuevos horizontes para el ecosistema de asesoramiento científico en la gestión pública'. Esta jornada s'engloba dins del programa Science Meets Regions de l’UE i pretén crear sinergies entre el món acadèmic i la política per a millorar els servicis de les diferents Administracions Públiques.
Sagunt, que ja va participar l'any passat en esta iniciativa comunitària, ha estat representat esta vegada pel regidor de Ciència, Innovació i Universitat, així com doctor en Química, Toni Iborra.
Al final de la jornada, Toni Iborra ha assenyalat que "en esta nova legislatura hem consolidat la regidoria de Ciència amb l'objectiu doble de visibilitzar el paper que juga el coneixement científic en la societat, divulgar-lo i utilitzar este coneixement per a prendre decisions basades en evidències científiques, fins i tot en l'àmbit local. Com a científic i responsable públic, el regidor de l'Ajuntament de Sagunt ha reconegut i valorat "el paper que juga la comunitat científica en el benestar de la nostra societat". Per això, Toni Iborra ha celebrat la recent creació de l'Oficina d’Assessorament Científic (ONAC) per part del Govern d'Espanya.
Per la seua banda, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha afegit que les Administracions Públiques no poden quedar al marge dels beneficis que oferix la innovació: "És necessari que creem els canals de col·laboració necessaris per a establir un transvasament d'informació fluid entre el sector públic i la comunitat científica. No hi ha millor manteniment i garantia d'èxit per a les nostres polítiques públiques que la ciència i l'aplicació de noves tecnologies, especialment en un context en el qual tenim al davant reptes tan colossals com la lluita contra l'emergència climàtica o la descarbonització de l'economia".
L'objectiu d'este programa és donar visibilitat a la potencialitat que pot oferir el coneixement com a font d'informació en la formulació de propostes polítiques que s'implementen en el territori de manera eficient.
Enguany la iniciativa s'ha centrat en una jornada de treball que ha comptat amb la ponència ‘El Joint Research Center y su papel en el fomento del ecosistema de asesoramiento científico en Europa’, impartida per Agnieszka Gadzina Kolodziejska (cap adjunta de la Unitat de Ciència per a la Democràcia i elaboració de polítiques basades en dades empíriques, Centre Comú d’Investigació).
A més, també s'han desenvolupat les següents dos taules redones: ‘El Asesoramiento Científico a Nivel Regional: La perspectiva desde la Ciencia’; y ‘Ecosistema de Ciencia para la Política en España’, moderada per Emília Aiello. En esta última taula redona va intervindre la presidenta del Consell Superior d'Investigacions Científiques, Eloísa Del Pino; el secretari del Consell Assessor del Parlament de Catalunya sobre Ciència i Tecnologia, Ferran Domínguez; la coordinadora FECYT de l'Oficina de Ciència i Tecnologia del Congrés dels Diputats, Ana Elorza; i el director de l'Oficina Nacional d'Assessorament Científic Josep Lobera.
La iniciativa 'Ciència en el Parlament', davall la qual va tindre lloc estos actes i la que va participar el departament municipal és una proposta participativa ciutadana i independent que promou mantindre contactes regulars entre responsables polítics i el sector científic, la tecnologia i la innovació a Espanya.