Sagunt rep el certificat d'incorporació a la Ruta Europea de Patrimoni Industrial

Por este motivo, la delegación de Turismo en colaboración con APIVA ha programado visitas guiadas al patrimonio industrial de abril a diciembre
Imagen 1Imagen 2
Sagunt ja pertany a la Ruta Europea del Patrimoni Industrial, European Route of Industrial Heritage, (ERIH). Així ho ha donat a conéixer l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i la delegada de Turisme, Natalia Antonino, amb el certificat que acredita la incorporació a esta ruta emparada per la Comissió Europea.

Per açò, i perquè la Unió Europea ha establit 2018 com a Any del Patrimoni Cultural Europeu, la delegació de Turisme, en col·laboració amb l'Associació del Patrimoni Industrial Valencià (APIVA), ha programat durant els mesos d'abril a desembre una sèrie de visites guiades del Patrimoni Industrial, que tindran lloc l'últim cap de setmana de cada mes.


En estes visites es farà un recorregut pels principals espais industrials de la ciutat que s'han conservat com a testimoniatges de la nostra història més recent i s'explicarà en quina situació es troben en l'actualitat. Amb una durada aproximada de dos hores, les visites partiran des de l'antic hospital, passant pel complex industrial (alt forn, nau de tallers i nau magatzem d'efectes i recanvis), la ciutat industrial (Economat, Església de Begoña, Gerència, xalets, Casino Recreatiu) i finalitzarà al Barri Obrer. Els diumenges de visites, a més a més, comptaran amb tallers didàctics centrats en el complex de la Gerència i donaran a conéixer de forma lúdica esta singular ciutat industrial.

Per a disfrutar de les visites, serà necessari concertar plaça en les diferents oficines de turisme o a través dels telèfons 96 265 58 59 (Oficina de Turisme de Sagunt) o 96 269 04 02 (Oficina de Turisme del Port de Sagunt).

La delegada de Turisme, Natalia Antonino, ha manifestat que este reconeixement suposa un impuls al turisme i una posada en valor del patrimoni industrial de Sagunt i les visites guiades “una experiència compartida en família que els posarà en contacte amb l'arquitectura, l'urbanisme, la forma de vida i, en general, amb el patrimoni industrial de la ciutat”. Antonino ha destacat el projecte com a “participatiu i obert on es potencia la creativitat i el sentit de l'observació a través del com es crearan vincles afectius cap a aquestes construccions, amb l'objecte de desenvolupar actituds de respecte, protecció i conservació”.

A més, la regidora ha anunciat que els pròxims 20, 21 i 22 d'abril, Sagunt participarà en la Fira de Turisme de Barcelona (B-Travel) on exposarà en la zona de Turisme Industrial per a aportar un valor afegit a l'oferta turística actual de la ciutat.

Per la seua banda, l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández ha declarat que Sagunt “s'ha consolidat com a destinació turística preferent, amb marques i ben situat” i ha recordat que va ser protagonista en l'última edició de FITUR, on es va presentar com la ciutat valenciana amb més idees i major projecció, i que ha arreplegat en els últims mesos dos rutes europees, la Ruta dels Fenicis i la del Patrimoni Industrial. En paraules de Fernández, “nosaltres ens creiem que som una ciutat de pedra i ferro en el sentit que són símbols d'eixa història llarguísima que ens situa com una imatge del que ha sigut la història de la humanitat”.

La Ruta Europea del Patrimoni Industrial va sorgir en 1999 per la necessitat de connectar les ubicacions industrials europees i crear una xarxa de rutes temàtiques de diferents sectors, com el tèxtil, el ferro/acer i la mineria.

Després d'aprovar-se en ple la sol·licitud d'integració de Sagunt en esta ruta, el patrimoni industrial de la ciutat ja apareix en la pàgina web d'esta associació que agrupa 1.350 punts d'interès patrimonial de 45 països europeus i que, entre els seus objectius, es troba promocionar el turisme potenciant la dimensió europea del patrimoni industrial i els vincles internacionals que esta genera.